Newsroom

Newsroom

Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο Γ. Πανούσης – Σκληρή κριτική σε ΔΗΜΑΡ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ανακοίνωσε ότι δεν…

panousis 1

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική στην ηγεσία του κόμματός του.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Πανούσης εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του, η οποία ενισχύθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, με τα τελευταία γεγονότα.

«Είμαι δάσκαλος, δεν είμαι πολιτικός. Οπότε σε οποιαδήποτε μορφή δεν κατεβαίνω, είτε αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει να κατέβει μόνη της, είτε αν είχε συνεργαστεί – συγχωνευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή οποιοδήποτε άλλο σενάριο θα γινόταν, εγώ θα είχα αποσυρθεί έτσι και αλλιώς», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ, την χαρακτηρίζει ως κόμμα του «παρ΄ ολίγον» (παρ΄ ολίγον κυβερνητικό, παρ΄ ολίγον συγκυβερνητικό με την Αριστερά, παρ΄ ολίγον ΠτΔ, όλα παρ΄ ολίγον είναι )και «δείχνει να μην έχει καταλάβει πού ακριβώς πατάει και πού βρίσκεται».

«Η θέση μου είναι, η Δημοκρατική Αριστερά να μην κατέβει στις εκλογές, να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας Αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί κι όταν με το καλό βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό, που θα διαμορφωθεί. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει ούτε να κατέβει αυτόνομα, ούτε όμως και να απορροφηθεί.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Πανούση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Μετά τις νέες εξελίξεις, η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να κατέβει αυτόνομη. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα είναι η δική σας στάση;
Το αν θα κατέβει αυτόνομη ή θα ακούσει τη δική μου πρόταση να μην κατέβει για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και να ανασυγκροτηθεί ενόψει εξελίξεων πολιτικών στο άμεσο μέλλον θα φανεί το Σαββατοκύριακο, στην Κεντρική Επιτροπή και στο Διαρκές Συνέδριο. Η δικιά μου άποψη είναι ότι έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα του «παρ΄ ολίγον», παρ΄ ολίγον κυβερνητικό, παρ΄ ολίγον συγκυβερνητικό με την Αριστερά, παρ΄ ολίγον ΠτΔ, όλα παρ΄ ολίγον είναι. Μοιάζει να έχει κλείσει έναν κύκλο με τη ίδια νοοτροπία και αν θέλετε με την ίδια γεύση και νομίζω ότι πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της πριν ξαναπροτείνει στην κοινωνία κάτι άλλο γιατί η κοινωνία, όταν σου δίνει 0,5%, σου γυρίζει την πλάτη. Άρα, το να θέλεις να φυτέψεις δικούς σου βουλευτές σε ένα ξένο κόμμα, εννοώ τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κέρδισε αυτή τη «μονομαχία» ανάμεσα στην Ανανεωτική Αριστερά και στη Ριζοσπαστική Αριστερά, νομίζω και λάθος κίνηση είναι και δεν τιμάει την Ανανεωτική Αριστερά, που δείχνει σαν να θέλει να κλέψει ξένες νίκες.

Η δική σας στάση, καθηγητά;
Η δική μου στάση είναι δηλωμένη εδώ και ενάμιση χρόνο και βέβαια ενισχύθηκε και με τα τελευταία γεγονότα. Εγώ είμαι δάσκαλος δεν είμαι πολιτικός. Οπότε σε οποιαδήποτε μορφή δεν κατεβαίνω, είτε αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει να κατέβει μόνη της είτε αν είχε συνεργαστεί – συγχωνευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο σενάριο θα γινόταν, εγώ θα είχα αποσυρθεί έτσι και αλλιώς.

Ποια είναι η κυρίαρχη τάση στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και πώς θα εκφραστεί αυτή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής;
Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, φοβάμαι όμως ότι μέσα από μια σειρά λαθών, τα οποία δυστυχώς εγκρίνονταν και από τα Συνέδρια και από τις Κεντρικές Επιτροπές, δηλ. δεν ήταν λάθη μόνο μιας μικρής ομάδας, που έβλεπες στρατηγικά τα πράγματα από θολή γωνία, νομίζω ότι μοιάζει να είναι μόνο μια μορφή επιβίωσης. Όμως, όταν κάνεις ένα εγχείρημα, στο οποίο λες και προτείνεις στην κοινωνία κάτι άλλο, κάτι πολιτικά ηθικό, κάτι ευρωπαϊκό κ.λπ. και καταλήγεις να θέλεις να επιβιώσεις σαν μηχανισμός, ή έστω κάποιοι βουλευτές που ενδιαφέρονται, νομίζω ότι είναι μια διάψευση που οφείλει να την αποφύγει η Ανανεωτική Αριστερά, γιατί άνθρωποι, ως άνθρωποι, είναι δημοκράτες, αγωνιστές, έντιμοι, δεν υπάρχει αμφισβήτηση γι αυτό. Αλλά ως μόρφωμα, ως εγχείρημα θα ήταν μεγάλο λάθος να δώσουν την αίσθηση στον κόσμο ότι απλώς κατεβαίνουμε ή ότι απλώς υπάρχουμε για να συντηρούμε ένα ιδεολόγημα ή έναν κομματικό μηχανισμό.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν ευθύνες και από τις δύο πλευρές για το διαφαινόμενο διαζύγιο;
Νομίζω ότι η λάθος κίνηση ήταν από τη μεριά της ΔΗΜΑΡ που είχε ελπίσει σε αυτά. Διάβασα μια ανακοίνωση του gραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, που με άφησε εμβρόντητο. Να καταπιούν τη γλώσσα τους, λέει, όσοι πίστευαν ότι καταψηφίσαμε τον ΠτΔ για να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, τίθεται το ερώτημα, γιατί τον καταψηφίσαμε; Διότι αν τον καταψηφίσαμε για να πάμε σε εκλογές, ξέροντας ότι έχουμε 0,4%, δεν καταλαβαίνω ποια ήταν η πολιτική λογική. Αν είχαμε 10 βουλευτές, οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν αγώνα μέσα στη Βουλή για διάφορα σημεία και τους αναλώσαμε μέσα από αυτή την ψηφοφορία, πάλι δεν καταλαβαίνω ποια είναι η πολιτική λογική. Άρα, αυτό το κόμμα ή αυτή η ηγεσία δείχνει να μην έχει καταλάβει πού ακριβώς πατάει και πού βρίσκεται. Από εκεί και πέρα, θα φανούν όλα το Σαββατοκύριακο. 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…