Del Monte: Σκάνδαλο με δολοφονίες και βιασμούς της εταιρίας που εξάγει ανανά σε όλο τον κόσμο

Νωρίτερα φέτος, μια κοινή έρευνα του Βρετανικού Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και της εφημερίδας Guardian βρήκε στοιχεία που, όπως είπαν, έδειχναν ότι οι φρουροί ασφαλείας που εργάζονταν για την Del Monte επιτέθηκαν βάναυσα και σκότωσαν χωρικούς που ήταν ύποπτοι για καταπάτηση στο αγρόκτημα ανανά της Κένυας.

delmonte isolatedimage pinaapple honeyglow 988x604d61b0e67 a6c7 474f 80a6 ac0c7b2cc582

Με κατηγορίες για φόνους και επιθέσεις στην τεράστια φυτεία ανανά κοντά στο Ναϊρόμπι, έρχεται αντιμέτωπη η πολυεθνική τροφίμων Del Monte, μετά από μήνυση που κατατέθηκε το περασμένο Σάββατο, από ακτιβιστές στο ανώτατο δικαστήριο της Κένυας. Η Del Monte Kenya Limited είναι μια εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων της Κένυας που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια, παραγωγή και κονσερβοποίηση προϊόντων ανανά και ανήκει στην πολυεθνική αμερικανική Del Monte που εξάγει σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, η αστυνομία της Κένυας ερευνά τους ύποπτους θανάτους τεσσάρων ανδρών που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να κλέψουν ανανάδες από τη φάρμα Del Monte κοντά στην Thika, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι.

Αυτό αφού η αστυνομία της Κένυας ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι ερευνά τις δολοφονίες αυτές, μήνες μετά από δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης ότι φρουροί ασφαλείας της ίδιας φάρμας σκότωσαν και επιτέθηκαν σε χωρικούς που παραβίασαν τα όρια της φυτείας. “Τα πλάνα ασφαλείας μας από τη στιγμή που οι άνδρες προσπάθησαν να κλέψουν ανανά δεν δείχνουν κανένα κακό παιχνίδι από την πλευρά της Del Monte και αντίθετα δείχνουν τους κλέφτες να τρέχουν προς το ποτάμι… καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους φρουρούς ασφαλείας”, ανέφερε.

Η μήνυση του Σαββάτου, αντίγραφο της οποίας είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι η Ντελ Μόντε έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη ιδιοκτησίας γης με την τοπική κοινότητα, η οποία διεκδικεί τη γη της εταιρείας ως προγονική της κατοικία. Ανέφερε ότι οι ντόπιοι διέσχιζαν εδώ και καιρό τη φυτεία των 10.000 στρεμμάτων «οδηγώντας σε συγκρούσεις με το προσωπικό ασφαλείας που είχε αναπτύξει η Del Monte, το οποίο επιτίθεται, ξυλοκοπεί, βασανίζει, ακρωτηριάζει, βιάζει ή σκοτώνει τους παραβάτες «Πολλαπλές δολοφονίες σημειώθηκαν στη φάρμα ανανά της Del Monte στην Κένυα, όπου φρουροί ασφαλείας φέρεται να δολοφόνησαν καταπατητές και επέδειξαν γενική βία εναντίον των ντόπιων», πρόσθεσε.

Οι φερόμενοι κλέφτες ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου από τους φρουρούς, πνίγηκαν σε φράγματα ή πετάχτηκαν στο κοντινό ποτάμι, κατήγγειλε. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα λύματα από τις επιχειρήσεις Del Monte έχουν «τοξικά φυτοφάρμακα» που θεωρούνται επικίνδυνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αρκετοί αναφέροντες ισχυρίστηκαν ότι είχαν υποστεί διάφορους τραυματισμούς στα χέρια των φρουρών σε διαφορετικά περιστατικά τα τελευταία χρόνια. Ο ένας είπε ότι τον είχαν χτυπήσει, ενώ ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και στη συνέχεια του επιτέθηκαν με πέτρες καθώς έφυγε τρέχοντας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αστυνομία της Κένυας ξεκίνησε έρευνα μετά την ανακάλυψη των σορών τεσσάρων ανδρών την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων σε ένα ποτάμι κοντά στη φυτεία. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον τρεις από τους τέσσερις είχαν πνιγεί και έφεραν σημάδια τραυματισμού, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ της Κένυας.

Πηγή: theguardian.com

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…