Newsroom

Newsroom

«Δεκάδες εκατομμύρια όφελος από την αποπομπή των εργολάβων» – Ο Μητσοτάκης θέλει εργολάβους

Η απευθείας πρόσληψη προσωπικού σε 40 νοσοκομεία που είχαν μπλοκάρει οι εργολάβοι, θα φέρει εξοικονόμηση επιπλέον 30-40 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το όφελος αναμένεται να προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης μιλώντας "Στο Κόκκινο" και τον Στάθη Σχινά.

4603426

Μόνο στον Ευαγγελισμό εξοικονομήθηκαν ετησίως 2,2 εκατ. ευρώ και τώρα οι εργαζόμενες στην καθαριότητα πληρώνονται στην τσέπη 200-250 ευρώ παραπάνω ενώ προσλαμβάνεται επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό. «Αντί να πετάμε τους πόρους του συστήματος στις τσέπες των εργολάβων για να μας βγάζουν κανένα “μερτικό” υπάρχει τώρα η δυνατότητα σε όλες τις υπηρεσίες των υπουργείων να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των εργολαβικών συνεργείων».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή εργολάβων που κάλυπταν διάφορες υπηρεσίες (καθαρισμός, φύλαξη, σίτιση) στα νοσοκομεία, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε «ρίξει» τον πρώτο νόμο που είχαμε βγάλει για τις συμβάσεις έργου. Προλάβαμε και σε 18 νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες κάναμε συμβάσεις έργου με τους εργαζόμενους των συνεργείων, με πολύ καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας τον Αύγουστο του 2016».

Ενώ συνέχισε, λέγοντας: «Ξανά, νομοθετήσαμε τον Νοέμβριο του 2016 τις συμβάσεις εργασίας. Προσέφυγαν πάλι οι εργολάβοι στο ΣτΕ, που δεν «έριξε» τον νόμο, αλλά απεύθυνε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν αυτές οι υπηρεσίες είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να εκτελούνται από εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις και όχι με παραχώρηση σε εργολαβικά συνεργεία. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη νίκη, το ΕΔ απάντησε στο ΣτΕ … ότι ναι, είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αυτές οι συμβάσεις και μπορούν να υλοποιούνται», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης. 

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και πριν την απόφαση του ΣτΕ για την συγκεκριμένη δίκη, εμείς μπορούμε να ξεκινήσουμε -και αυτή την εντολή δίνουμε σε όλους τους διοικητές νοσοκομείων της χώρας- να προχωρήσουν σε ανάκληση των μέτρων των δικαστικών αποφάσεων που έχουν παρθεί σε 40 από τα 110 νοσοκομεία (γιατί έχουμε προχωρήσει στα 70 σε απαλλαγή από τους εργολάβους) … όπου έχουν πάρει είτε αποφάσεις είτε προσωρινές διαταγές να μην προχωρήσουν σε διορισμούς των ανθρώπων που είχαν επιλεγεί μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία, ή να μην κάνουν τον διαγωνισμό. Θα προχωρήσουμε λοιπόν σε ανάκληση αυτών των ασφαλιστικών μέτρων και ολοκλήρωση της διαδικασίας, από εκεί που είχε σταματήσει».

Η απόφαση αυτή «ανοίγει δρόμους και για άλλα υπουργεία, όπου δεν είχαν προχωρήσει όσο εμείς. Υπάρχει τώρα η δυνατότητα σε όλες τις υπηρεσίες των υπουργείων να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των εργολαβικών συνεργείων», τόνισε ο κ. Πολάκης.

«Το πρόβλημά μας δεν ήταν να «πετάξουμε στο δρόμο» π.χ. τους εργαζόμενους επί 7-8 χρόνια για εργολάβο σε ένα μεγάλο νοσοκομείο. Απλά, θέλαμε να διώξουμε τον εργολάβο, να προσλάβουμε μέσα από διαγωνιστική διαδικασία τους εργαζόμενους. Μοριοδοτήσαμε τους εργαζόμενους. Τώρα πληρώνονται καλύτερα, έχουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και το Ελληνικό Δημόσιο κάνει πολύ μεγάλη οικονομία», όπως υπογράμμισε.

«Ήδη έχει γίνει μεγάλη εξοικονόμηση τα προηγούμενα χρόνια στα περίπου 70 νοσοκομεία που ολοκλήρωσαν αυτές τις συμβάσεις. από τα 40 νοσοκομεία που απομένουν εκτιμώ ότι η εξοικονόμηση θα είναι πάνω από 30-40 εκατ. ευρώ», συνέχισε ο ίδιος, ενώ η συνολική εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Πολάκης.

Θυμίζουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προτείνει οι υπάλλοιλοι των νοσοκομείων να νοικιάζονται από εργολάβους:

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP24100648847136

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…