Newsroom

Newsroom

Δέκα χρόνια, ίδια ντροπή

25 ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ • ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΟΥΛΟΙ, ΘΥΜΑΤΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ Τη φρίκη, τον απόλυτο εξευτελισμό και την εκμετάλλευση συνεχίζουν να βιώνουν…

25 ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ • ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΟΥΛΟΙ, ΘΥΜΑΤΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ
Τη φρίκη, τον απόλυτο εξευτελισμό και την εκμετάλλευση συνεχίζουν να βιώνουν στα φραουλοχώραφα της Βουπρασίας Ηλείας οι εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες γης που προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στους ντόπιους τσιφλικάδες, με την προκλητική ανοχή των τοπικών παραγόντων και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα δεκάδες αυτοσχέδιοι καταυλισμοί της ντροπής, από καλάμια και πλαστικές σακούλες, εξακολουθούν να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην περιοχή και να στεγάζουν τους αλλοδαπούς εργάτες γης, προσφέροντάς τους στέγη με το αζημίωτο, καθώς οι ιδιοκτήτες των χωραφιών απαιτούν σημαντικά ποσά ανά κεφάλι για ενοίκιο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί ηλεκτροδοτούνται παράνομα με παροχές ηλεκτρικού ρεύματος από διπλανούς στάβλους και το ρεύμα χρεώνεται στους αλλοδαπούς εργάτες. Επίσης μέσα στους καταυλισμούς το κύκλωμα έχει στήσει μικρά παράνομα καταστήματα, με τρόφιμα και άλλα είδη αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία πωλούν αναγκαστικά στους αλλοδαπούς εργάτες σε υψηλές τιμές.

Σιωπή

Μια σειρά από υπηρεσίες της Ηλείας οι οποίες έπρεπε να ελέγχουν τις συνθήκες διαβίωσης και τους κανόνες εργασίας και υγιεινής αυτών των ανθρώπων, σιωπούν ανεξήγητα παρέχοντας με τη στάση τους «προστασία» στους τσιφλικάδες-εκμεταλλευτές και στα κυκλώματα των δουλεμπόρων.

Τα όσα είδαν και κατέγραψαν προχθές οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος – Τμήμα 3ο Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, που έκαναν «ντου» σε έναν από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς της περιοχής, στο Κουρτέσι Βουπρασίας, έπειτα από καταγγελία της ρουμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα παραπάνω.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν και ανέδειξαν όλα εκείνα που οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα κομματικά στελέχη και οι διάφορες υπηρεσίες περιέργως δεν βλέπουν, παρά τις καταγγελίες και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Ε» και του περιοδικού «ΕΨΙΛΟΝ» επί περίπου δέκα (!) χρόνια.

Είκοσι πέντε Ρουμάνοι εργάτες, θύματα ενός αδίστακτου κυκλώματος δουλεμπόρων, πρόσφεραν εργασία στα φραουλοχώραφα της περιοχής κάτω από απίστευτες συνθήκες. Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αποτυπώνεται η φρίκη που βίωναν οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί και ο τρόπος δράσης των κυκλωμάτων.

«Με την άφιξή τους στην περιοχή της Ηλείας, ο 32χρονος (σ.σ. ο Ελληνας που συνελήφθη) τους εγκατέστησε σε αυτοσχέδια παραπήγματα και την επόμενη μέρα αφού άρχισαν να εργάζονται στη συγκομιδή φράουλας, παραλάμβανε ο ίδιος την αμοιβή τους από τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, χωρίς να τους την αποδίδει. Ταυτόχρονα τους υποχρέωνε να εφοδιάζονται, από τον ίδιο, τα απαραίτητα για τη διατροφή τους, χρεώνοντάς τους μεγάλα ποσά, απαγορεύοντάς τους παράλληλα να απομακρυνθούν από το χώρο των παραπηγμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. και σημειώνει:

«Οι συλληφθέντες με συνεχείς ξυλοδαρμούς, έντονη άσκηση ψυχολογικής βίας και χρήση κυνηγετικού όπλου, με το οποίο πυροβολούσαν στον αέρα κατά διαστήματα για εκφοβισμό, τους υποχρέωναν να συνεχίζουν να εργάζονται».

Από την επιχείρηση της αστυνομίας συνελήφθησαν ένας Ελληνας, 32 ετών, από τη Λαμία, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Ρουμανίας, ηλικίας 32 και 30 ετών, με την κατηγορία της «εμπορίας ανθρώπων» και παράβασης του νόμου «περί όπλων», ενώ αναζητούνται ακόμη δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας.

Απαγορευμένη ζώνη

Σημειώνεται ότι η περιοχή, που φιλοξενεί δεκάδες παράνομους καταυλισμούς αλλοδαπών εργατών φράουλας, αποτελεί «απαγορευμένη ζώνη» για τους δημοσιογράφους κάποιοι εκ των οποίων, ενώ έκαναν ρεπορτάζ, δέχθηκαν απειλές, ύβρεις και χειροδικίες από ντόπιους μπράβους-προστάτες των κυκλωμάτων.
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
http://www.enet.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…