Newsroom

Newsroom

Δείτε ποια επαγγέλματα παύουν να είναι Βαρέα και Ανθυγιεινά

Εκτός λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα βρεθούν 188.234 εργαζόμενοι σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Διοικητικοί υπάλληλοι στη βαριά βιομηχανία,…

Εκτός λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα βρεθούν 188.234 εργαζόμενοι σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Διοικητικοί υπάλληλοι στη βαριά βιομηχανία, τη φαρμακοβιομηχανία, οικιακοί βοηθοί, κοµµωτές είναι κάποια από τα επαγγέλματα που θα αποκλειστούν από τα ένσημα της κατηγορίας «βαρέα και ανθυγιεινά αλλά και από το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Σήμερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισµένοι 538.234 μισθωτοί εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες ενώ μέχρι τα τέλη του Αυγούστου σκοπός του Υπουργείου είναι να μειωθεί ο συγκεκριμένος αριθμός στους 350.000 εργαζόμενους.

Η επίμαχη λίστα περιλαμβάνει επαγγέλματα από τον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού και αφορά κυρίως καμαριέρες, σερβιτόρους και μάγειρες. Εξαιρούνται επίσης διοικητικοί υπάλληλοι στη βαριά βιοµηχανία, τη χηµική και τη φαρµακοβιοµηχανία, πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, κοµµωτές, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων και γκαράζ, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχαγωγίας.

Στην ίδια λίστα συγκαταλέγονται και ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον, όπως οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι ραδιοτηλεγραφητές, οι τηλετυπιστές, οι χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών, αλλά και εργαζόμενοι στην επεξεργασία αμιάντου η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί. Τέλος, ειδικές κατηγορίες οι οποίες δεν υφίστανται πλέον, όπως η ΑΧΕ ΕΘΥΛ ΕΛΛΑΣ, οι απασχολούμενοι σε μηχανουργείο, αποθήκες, τμήμα κοπής υάλου και συνεργεία επισκευής και συντήρησης στο εργοστάσιο της ΑΕΕ Χημικών προϊόντων και λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ράπτριες απασχολούμενες εντός του συγκροτήματος του ΙΚΑ επί των οδών Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ασφαλιστικού νόμου, (ν.3863/2010), οι εργαζόμενοι που υπάγονται στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ που έχουν καταφέρει μέχρι τις 31/12/2015 να συμπληρώσουν τουλάχιστον 12 χρόνια ασφάλισης στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, δηλαδή 3.600 ένσημα, θα παραμείνουν και μετά τις αλλαγές ανεξαρτήτως της αφαίρεσης του επαγγέλματος τους από τη λίστα.

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…