Δε θέλουν "Μπαλτά" στην παιδεία οι νεοφιλελεύθεροι – Θέλουν ιδιώτες (φώτο)

Μπορεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία να ψηφίστηκε σήμερα Τρίτη επί της αρχής από τη Βουλή, ωστόσο ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σκηνής της χώρας αντέδρασε και μάλιστα με τρόπο σχεδόν... ακτιβιστικό.

paideia1

Μπορεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία να ψηφίστηκε σήμερα Τρίτη επί της αρχής από τη Βουλή, ωστόσο ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σκηνής της χώρας αντέδρασε και μάλιστα με τρόπο σχεδόν… ακτιβιστικό.

Η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία αλλά είδηση δε βγήκε αφού το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 145 από τους 252 παρόντες. Η συζήτηση στην Ολομέλεια συνεχίζεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πειραματικά σχολεία, σοβαρές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των Σχολών της Τριτοβάθμιας με ενίσχυση του αυτοδιοίκητου κι ενισχυμένο το ρόλο των φοιτητών και κατάργηση της διαγραφής των μακροχρόνια φοιτητών. Το πολιτικό σκεπτικό της μεταρρύθμισης μπορεί να συνοψιστεί ως ενδυνάμωση της ιδέας πως η γνώση έχει αξία ανεξάρτητη από την οικονομία που όμως πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας.


Σε αυτή την ιδέα λοιπόν στάθηκαν χθες Δευτέρα απέναντι μια σειρά από εκπαιδευτικούς και προσωπικότητες του νεοφιλελεύθερου χώρου που μαζεύτηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης». Το σύνθημα τους “παίζει” με το επώνυμο του αρμόδιου υπουργού: «όχι “Μπαλτά” στην Παιδεία». Η κίνηση αυτή μάλιστα που παίρνει χαρακτηριστικά πολιτικού ακτιβισμού έλαβε κι όνομα: “Πρωτοβουλία «Παιδεία 2015»”. 

Μεταξύ άλλων αναφέρουμε τους βουλευτές της ΝΔ Θεόδωρο Φορτσάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργο Κουμουτσάκο, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τους πρώην υπουργούς Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Άννα Διαμαντοπούλου, τον επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρο Θεοδωράκη, το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, τον “οικοδεσπότη” δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη καθώς και τους Απόστολο Δοξιάδη (φώτο με Στ. Θεοδωράκη) και Θάνο Βερέμη (κάτω φώτο αριστερά).


Όλοι οι ομιλητές τοποθετήθηκαν καταγγέλλοντας την πολιτική φιλοσοφία πίσω από τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι επιχειρούν να γυρίσουν την εκπαίδευση 40 χρόνια πίσω, να επιβάλουν τα πολιτικά κόμματα στη λειτουργία των ΑΕΙ, να καταργήσουν ουσιαστικά τα πρότυπα δημόσια σχολεία, να μεθοδεύσουν την κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων, της «αριστείας» σε βάρος των κοινωνικά αδύναμων και της αξιολόγησης στην εκπαίδευση. Με άλλα λόγια, αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει την παρουσία των ιδιωτών στην Παιδεία και να την καταστήσει ενεργό κομμάτι όλης της κοινωνίας, χωρίς στεγανά και πολλαπλές ταχύτητες. Θέλουν την παιδεία εργαλείο στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για το περιεχόμενο της παραγόμενης γνώσης όσο και για τους όρους πρόσβασης των μη προνομιούχων.


Αφού λοιπόν συζήτησαν και τοποθετήθηκαν πάνω στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατατέθηκε πρόταση να συγκεντρωθούν σήμερα Τρίτη στις 8:30 το βράδυ έξω από τη Βουλή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση. Οι νεοφιλελεύθεροι κατεβαίνουν στο δρόμο με αφορμή την παιδεία!

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…