Newsroom

Newsroom

Δακρυγονολάτρες και δακρυγονομάχοι

Αναθεώρηση των επιχειρησιακών σχεδίων και των κανόνων εμπλοκής των αστυνομικών μονάδων εξετάζουν σε θεωρητικό επίπεδο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη…

Αναθεώρηση των επιχειρησιακών σχεδίων και των κανόνων εμπλοκής των αστυνομικών μονάδων εξετάζουν σε θεωρητικό επίπεδο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης βίας και την άμβλυνση των συνεπειών της, ενόψει και των φθινοπωρινών εξελίξεων!
Το φαινόμενο που ξεπερνά την ελληνική πραγματικότητα, όπως δείχνουν τα γεγονότα του Λονδίνου και αναμένεται να διαχυθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα της εποχής.

Στα λόγια, ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Παπουτσής εμφανίστηκε έτοιμος να αντιμετωπίσει την κατάσταση, μιλώντας προσφάτως στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, όπου αορίστως εξήγγειλε την αναπροσαρμογή των κανόνων εμπλοκής, πετώντας το μπαλάκι των αλλαγών σε ένα αλληλοϋπονομευόμενο αστυνομικό επιτελείο. Και μάλιστα σε τέτοια κλίμακα, που είχε ως απόρροια τα απαράδεκτα γεγονότα του Ιουνίου και την αστυνομική βαναυσότητα που επιδείχθηκε κατά διαδηλωτών στη μεγάλη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος.

Πριν από αυτά είχαν εκδηλωθεί οι ακρότητες και τα αλλεπάλληλα κρούσματα αυθαιρεσίας από μέλη ειδικών μονάδων που ανάγκασαν τον υπουργό να παίξει την μπλόφα της διάλυσης και ανασύστασής τους, μιλώντας στο αστυνομικό αμφιθέατρο. Εκτοτε ο υπουργός φαντάζει αποδυναμωμένος καθώς εμφανίστηκε να μετέρχεται εν μέρει τακτικών του ’80 και του ’90 σε ό,τι αφορά την πολιτική διαχείριση του αστυνομικού μηχανισμού.

Ταυτοχρόνως προσπαθούσε να πείσει ότι πρέπει και είναι αμέτοχος για τους επιχειρησιακούς χειρισμούς, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, φροντίζοντας περισσότερο το πολιτικό του προφίλ, παρά την αναδιάταξη των μηχανισμών ασφαλείας.

Σε λιγότερο από ένα μήνα το ύφος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΔΕΘ, θα καθορίσει την πορεία των εξελίξεων και στην Αθήνα. Τα μηνύματα για το εύρος των κοινωνικών αντιδράσεων που φθάνουν στα επιτελεία ανησυχούν τους υπευθύνους, που ήδη εκπονούν σχέδια για την αποστολή αστυνομικής μεραρχίας στη συμπρωτεύουσα.

Η συγκρουσιακή βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, η βία κατά του πολιτικού προσωπικού και η ρατσιστική βία είναι οι τρεις επίκαιρες μορφές της, όπως τις διέκρινε ο αρμόδιος υπουργός, που χρήζουν αντιμετώπισης.

Η αλλαγή των όρων εμπλοκής και των μέσων καταστολής βρίσκεται στο τραπέζι της ενδοϋπηρεσιακής σύγκρουσης. Ανώτατοι αξιωματικοί αντιπαρατάσσονται εισηγούμενοι ρίψεις νερού αντί δακρυγόνων και αντιθέτως για τη διάλυση συγκεντρώσεων. Επίσης εισηγούνται την αποφυγή της σωματικής επαφής των αντίπαλων μερών στους φραγμούς με υδραυλικά πτυσσόμενα και εκπτυσσόμενα τεχνικά συστήματα προπετασμάτων. Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τις επιταγές του υπουργού, η αναζήτηση και η εφαρμογή κατασταλτικών μέσων με τις μικρότερες επιπτώσεις στη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Ειδικότερα υπάρχουν δύο αλληλοσυγκρουόμενες επιχειρησιακές γραμμές πάνω στις οποίες οι εκπρόσωποι των τάσεων επενδύουν για την επικράτηση στην ηγεσία στην παρατεταμένα ταραγμένη περίοδο που προβλέπεται.

Παρά τις εκτεταμένες μεταγγίσεις προσωπικού με τις περίπου 3.600 φετινές προσλήψεις αστυνομικών, που υποκαθιστούν στο άρτιο τις περσινές αποστρατείες, η κατάσταση στην αστυνομία είναι μεταβατική και ρευστή, καθώς αλλάζει ραγδαία η δομή και η σύνθεση του προσωπικού. Οταν αυτό συμβαίνει σε περίοδο οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αναταραχής, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. Εκτός και αν οι αθρόες προσλήψεις προσβλέπουν στη διαρκή ανακύκλωση του προσωπικού καταστολής, το οποίο, λόγω κόπωσης, όπως είπε ο υπουργός στη Βουλή, χάνει μέρος του αυτοελέγχου του και προβαίνει σε βιαιότητες.

Ε νόψει της σκληρής πραγματικότητας του φθινοπώρου, ο Χρ. Παπουτσής νίπτει τας χείρας του σχετικά με τον περιορισμό των διαδηλώσεων και κάνει επίκληση σε κανόνες που πρέπει γενικώς να ισχύσουν. Υπόσχεται αποφυγή μαζικών προληπτικών συλλήψεων. Βάζει κάμερες στα επιχειρησιακά δίκυκλα της αστυνομίας ως μάρτυρες των δράσεων που τυχόν στρέφονται κατά πολιτών, κτίζοντας μεθοδικά κάθε δυνατό άλλοθι.

Την ίδια ώρα οι επιτελείς του μελετούν τα βίντεο από το Λονδίνο, μέχρι να καταλήξουν: νερό με το κανόνι ή ασφυξιογόνα; Αγουροι και ακούραστοι ροπαλοφόροι στους φραγμούς ή πωρωμένοι παλιοί με την κόπωση του χειμώνα και την ψυχολογική υποστήριξη.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ
http://www.enet.gr

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…