Χάος στο Σουδάν: Στα πρόθυρα του εμφυλίου – Τρεις άμαχοι νεκροί

Ο σουδανικός στρατός ανακήρυξε την παραστρατιωτική Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης (RSF) «ομάδα ανταρτών» εν μέσω μαχών μεταξύ των δυνάμεών τους στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μεταδίδει το Middle East Monitor.

AP23105406810558

Διαστάσεις πολέμου σε όλη τη χώρα παίρνουν οι επιχειρήσεις του στρατού και της αεροπορίας του Σουδάν κατά των επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει τα τελευταία 24ωρα οι πανίσχυρες παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ενώ τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις, όπως ανακοίνωσε μία τοπική ιατρική οργάνωση.

Στη χώρα επικρατεί χάος σκορπώντας παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις. Οι RSF ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο, και την κατοικία του αρχηγού του στρατού και και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ ενώ ανακοίνωσαν ότι έχουν τον έλεγχο άλλων δύο αεροδρομίων στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.

Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει και στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, Ελ Φάσερ. Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό.

Ένας νέος εμφύλιος πόλεμος, φαίνεται ότι ξεκινάει και πάλι στη χώρα της Αφρικής.

Ο διοικητής των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χεμεντί, χαρακτήρισε τον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν ως εγκληματία, κατηγορώντας τον στρατό για τη διενέργεια πραξικοπήματος, σε μία σημερινή ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Ο Χεμεντί είπε ότι οι στρατιώτες του οδηγήθηκαν στην πολεμική αντιπαράθεση, καθώς οι συγκρούσεις με τον στρατό ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, μετά από ημέρες κλιμάκωσης της έντασης.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι σφοδρά πυρά ακούγονταν στο Χαρτούμ κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στο αρχηγείο του σουδανικού στρατού και το υπουργείο Άμυνας στο κέντρο της Σουδανικής πρωτεύουσας.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…