Newsroom

Newsroom

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Τι απαντά στη Δόμνα Μιχαηλίδου και στα όσα κατήγγειλε η υφυπουργός

Αναλυτικά η ανακοίνωση του οργανισμού

xamogelo 1 600x373 1

Απαντώντας στις δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου σε τηλεοπτικές εκπομπές, το Χαμόγελο του Παιδιού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει, μεταξύ άλλων, «έκπληξη» για το περιεχόμενό τους, και, αναφέρει ότι «για μία ακόμα φορά» δίνει διευκρινίσεις, «όπως άλλωστε έχουν δημοσιευτεί και σε Δελτία Τύπου που έχουμε εκδώσει και αποστείλει πανελλαδικά από 11 και 18 Δεκεμβρίου 2022».

 Οι απαντήσεις του οργανισμού έχουν ως εξής:

Αναφορικά με το αποθεματικό του Χαμόγελου του Παιδιού για το οποίο η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ:

«Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 υπήρξε αποθεματικό ύψους 6.112.352,37 ευρώ, το οποίο προήλθε σωρευτικά από προηγούμενα έτη. Για το έτος 2022 είμαστε σε αναμονή κλεισίματος του έτους, εκκαθάρισης και ελέγχου από την εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Ernst and Young για να δημοσιοποιήσουμε για μία ακόμα χρονιά τα οικονομικά μας στοιχεία.

Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων για το έτος 2022 ότι το αποθεματικό θα ανέρχεται περίπου στα 5.000.000 ευρώ. Παράλληλα σημειώνεται ότι κάθε χρόνο ανάλογα με τα έσοδα και τις δαπάνες του Οργανισμού, δημιουργείται πλεόνασμα ή έλλειμμα. Σε περίπτωση πλεονάσματος προσαυξάνεται το αποθεματικό του Οργανισμού για κάλυψη αναγκών και αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κινδύνων όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν πχ capital controls, οικονομική κρίση, πανδημία κλπ.

Σημειώνεται ότι την τελευταία πενταετία, η μόνη χρονιά που υπήρξε πλεόνασμα ήταν το 2019 και αυτό προέκυψε από την πώληση του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΤΙΤΑΝΙΑ. Το Χαμόγελο του Παιδιού οφείλει καταρχάς στα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει, να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δράσεών του κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες, και αυτή η νοοτροπία είναι που έχει καταστήσει δυνατή τη συνέχιση του έργου του Οργανισμού τα 27 χρόνια δράσης του. Πολλές χρονιές οι δράσεις συνεχίστηκαν ακριβώς χάρη στο πλεόνασμα που υπήρχε».

   Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι το Χαμόγελο του Παιδιού διαθέτει 5 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα:

«Όπως φαίνεται από τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του και βάσει της Έκθεσης των Ορκωτών Ελεγκτών Ernst and Young στις 31 Δεκεμβρίου 2021 στην ελβετική Τράπεζα Credit Suisse, το ποσό που ήταν κατατεθειμένο ανερχόταν στα 841.760,91 ευρώ, ενώ στις 31 Οκτωβρίου 2022 (τελευταία ενημέρωση) το ποσό ανέρχεται στα 8.806,57 ευρώ. Σημειώνεται για μία ακόμα φορά ότι το 2019 ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, με το Χαμόγελο του Παιδιού να διαθέτει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε και για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό. Ο τραπεζικός λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα προϋπήρχε καθώς επιλέχθηκε και εκεί κατατέθηκε δωρεά από το ολλανδικό Ίδρυμα Dr. Basile Khoudokormaff Charitable Foundation για την κατασκευή Σπιτιού φιλοξενίας στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο άμεσα θα λειτουργήσει.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή στους λογαριασμούς που διατηρεί το Χαμόγελο του Παιδιού στην Ελλάδα απαιτεί δύο υπογραφές, του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΔΣ ή/και του ταμία του ΔΣ και στο εξωτερικό απαιτεί τρεις υπογραφές του προέδρου, του αντιπροέδρου και του ταμία του ΔΣ του Οργανισμού».

   Αναφορικά με τα ακίνητα τα οποία διαχειρίζεται το Χαμόγελο του Παιδιού και στα οποία αναφέρθηκε η κ. Μιχαηλίδου, ο οργανισμός απαντά:

«Όπως καλύτερα γνωρίζει η υφυπουργός, οι κτιριολογικές προδιαγραφές που ορίζονται από την ΚΥΑ που εξέδωσε για τη λειτουργία των Μονάδων Παιδικής Προστασίας είναι εξαιρετικά συγκεκριμένες και περιοριστικές και σε καμία περίπτωση δεν πληρούνται από τα ακίνητα που διαθέτει το Χαμόγελο του Παιδιού από δωρεές, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι διαμερίσματα παλιάς κατασκευής και μικρής επιφάνειας.

Τα ακίνητα αξιοποιούνται για τα παιδιά που υποστηρίζει ο Οργανισμός, για τη διαμονή των ενήλικων παιδιών του, για παιδιά με προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους, για τη διαμονή μητέρων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους, και φυσικά αξιοποιούνται σε έκτακτες καταστάσεις όπως ενδεικτικά φυσικές καταστροφές, η φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων κλπ. Επίσης, σημειώνεται ότι ο Οργανισμός διαθέτει οργανωμένο τμήμα για τη διαχείριση των ακινήτων, τα οποία αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Χαμόγελο του Παιδιού αποκτά ακίνητα από κληρονομιά ή/και δωρεά εν ζωή.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απόλυτα διαφανής και όπως ορίζεται από τη νομοθεσία. Για τα ακίνητα που προέρχονται από κληρονομιές, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό, υπάρχει φάκελος στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών που αναλύονται οι ενέργειες του Οργανισμού για κάθε ένα. Η διαδικασία για κάθε ακίνητο είναι διαφορετική, συχνά εξαιρετικά χρονοβόρα, κοστοβόρα και περίπλοκη. Τα ακίνητα του Οργανισμού ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους αξιοποιούνται κατά περίπτωση. Για κάποια υπάρχει καθεστώς συνιδιοκτησίας, κάποια απαιτούν επισκευή/ανακαίνιση, κάποια έχουν κληροδοτηθεί/δωρηθεί υπό συγκεκριμένους όρους, κάποια είναι μισθωμένα».

   Το «Χαμόγελο του Παιδιού» απαντά και στον χαρακτηρισμό «βίλα» που χρησιμοποίησε η κ. Μιχαηλίδου για την κατοικία του προέδρου του, Κώστα Γιαννόπουλου:

«Σημειώνεται για μία ακόμα φορά ότι του έχει παραχωρηθεί διαμέρισμα προς χρήση στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, βάσει της οποίας ο εκάστοτε πρόεδρος προβλέπεται να διαμένει σε ένα από τα ακίνητα του Οργανισμού και να καλύπτονται οι μηνιαίες δαπάνες ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, κοινοχρήστων.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα αξιοποιείται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της οικογένειάς του και παράλληλα ως γραφείο του στο πλαίσιο της 24ωρης απασχόλησής του στον Οργανισμό. Επειδή αφήνονται αιχμές για το πρόσωπο του Κώστα Γιαννόπουλου, τονίζεται ότι έχει αφιερώσει εξ ολοκλήρου τη ζωή του από το 1995 και αδιάλειπτα έως σήμερα στην επιτέλεση του έργου του Οργανισμού. Κυριολεκτικά, καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική υλοποίηση όλων των δράσεων του Οργανισμού, το έργο του οποίου έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ως εκ τούτου, όπως είναι απόλυτα λογικό για να βιοποριστεί ο ίδιος και η οικογένειά του και στο πλαίσιο διαδικασιών εγκεκριμένων από τις Γενικές Συνελεύσεις λάμβανε συγκεκριμένα ποσά αμοιβής έργου που ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη. Σήμερα αυτό δεν υφίσταται πλέον, καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί, ωστόσο, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα. Σημειώνεται επίσης, ότι ετησίως και όπως προβλέπεται υποβάλλει δηλώσεις Ε1, Ε9 και Πόθεν Έσχες, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του».

Πανικός σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής: Καναντέρ «άδειασε» τόνους νερού πάνω στα κεφάλια των πελατών (Video)

5659274

Πανικός σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής: Καναντέρ «άδειασε» τόνους νερού πάνω στα κεφάλια των πελατών (Video)

Ζημιές σε ξενοδοχείο από λάθος ρίψη καναντέρ - Τυχεροί που δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα».