Χάγη: Το Διεθνές Δικαστήριο απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα (Video)

Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25.900 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

AP24012332075462

Με μια ιστορική απόφαση το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τις γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα, αναγνωρίζοντας ότι οι κατηγορίες της προσφυγής της Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας έχουν βάση.

Αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επίθεση σε αλλά δεν διέταξε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Αν και δεν πήρε όλα τα μέτρα που ζητούσε με την προσφυγή της η Νότια Αφρική έδωσε προθεσμία ενός μήνα στο Ισραήλ να συμμορφωθεί με μια σειρά από εντολές που έχουν να κάνουν με τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής και την πρόσβαση των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Διεθνές Δικαστήριο που αποτελεί μέρος του ΟΗΕ καταρχήν αποφάσισε ότι έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει την υπόθεση αντίθετα με τις ενστάσεις του Ισραήλ.

Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, θεωρεί εύλογη την προσφυγή της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου χαιρετίστηκε ως θετική από την Νότια Αφρική και οργανώσεις που υποστηρίζουν το τέλος του πολέμου στη Γάζα

LIVE εικόνα από τη Χάγη

Η πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Τζόαν Ντόναχιου έκανε μια μακροσκελή ανάλυση όλων των στοιχείων που μελέτησε το Δικαστήριο και εκεί φαίνεται η δραματική και επείγουσα κατάσταση στη Γάζα.

Αν και δεν υπάρχουν ανεξάρτητα διασταυρωμένα στοιχεία το Δικαστήριο αναγνωρίζει ως τελευταίο απολογισμό ότι 25.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 300.000 κτίρια έχουν καταστραφεί και 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα και ο θύλακας έχει καταστεί «μη κατοικήσιμος».

Αναγνώρισε ότι ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής, με έλλειψη φαγητού, φαρμάκων και στέγης.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου περιέγραψε μια εντελώς εφιαλτική κατάσταση στη Γάζα και των ταλαιπωριών που βίωσαν οι Παλαιστίνιοι και ιδιαίτερα τα παιδιά.

Το δικαστήριο άκουσε τις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων και σημείωσε μερικές από αυτές. Οτι στις 9 Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε πλήρη πολιορκία της Γάζας και είχε πει ότι απελευθέρωσε όλους τους περιορισμούς για την καταπολέμηση «ανθρώπινων ζώων» προσθέτοντας: «Θα εξαλείψουμε τα πάντα».

Ανέφερε τον συντονιστή έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ότι «η Γάζα έχει γίνει τόπος θανάτου και απελπισίας».

Οι αποφάσεις για προσωρινά μέτρα

  • Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφύγει τη διάπραξη εγκλημάτων όπως αυτά που περιγράφονται στη Σύμβαση περί Γενοκτονίας (ψήφοι 15-2),
  • να διαβεβαιώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις του δεν διαπράττουν κανένα από αυτά (ψήφοι 15-2),
  • να προλάβει και να τιμωρήσει άμεσες δηλώσεις υποκίνησης στα παραπάνω εγκλήματα (ψήφοι 16-1),
  • να επιτρέψει άμεσα την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα (ψήφοι 16-1),
  • να διατηρήσει και να αποφύγει την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων εγκλημάτων (ψήφοι 15-2),
  • να παράσχει έκθεση στο δικαστήριο για την πορεία των μέτρων εντός ενός μήνα. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στη Νότια Αφρική, η οποία διατηρεί δικαίωμα σχολιασμού της έκθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου (ψήφοι 15-2).
  • Το Δικαστήριο ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.

 

%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82 %CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF 7 scaled
Η πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Τζόαν Ντόναχιου

«Είναι πολύ πιο δύσκολο για άλλες χώρες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ απέναντι σε μία ουδέτερη τρίτη πλευρά που κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας», δήλωσε η Τζούλιετ ΜακΙντάιρ.

«Χώρες μπορεί να αποσύρουν την στρατιωτική ή άλλη υποστήριξή τους προς το Ισραήλ για να το αποφύγουν αυτό», πρόσθεσε τονίζοντας τις τεράστιες συμβολικές συνέπειες οποιασδήποτε απόφασης κατά του Ισραήλ βάσει της Σύμβασης περί Γενοκτονίας του 1948, δεδομένης της ιστορίας του.

CIA, Μοσάντ και Κατάρ

Ο επικεφαλής της CIA θα μεταβεί στην Ευρώπη για συνομιλίες με τους ομολόγους του στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, με την ελπίδα πως θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση για νέα ανακωχή και την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, ανέφεραν χθες η εφημερίδα Washington Post και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Ο Γουίλιαμ Μπερνς θα δει τον επικεφαλής της Μοσάντ, τον Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Κάμελ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τα δυο ΜΜΕ, που δεν αποκάλυψαν πού.

Δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον οποίο ο ρόλος μεσολαβητή που διαδραματίζει το εμιράτο είναι «προβληματικός», αφού κατ’ αυτόν «χρηματοδοτεί» τη Χαμάς, ενδέχεται να «υπονομεύσουν τη διαδικασία μεσολάβησης», προειδοποίησε η διπλωματία του Κατάρ.

Ερωτηθείς σχετικά στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ, δεν σχολίασε τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, χαρακτήρισε πάντως το Κατάρ «αναντικατάστατο» εταίρο.

«Ανθρώπινη θάλασσα»

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι πήραν τον δρόμο από τη Χαν Γιούνις προς τη Ράφα, πόλη που γειτονεύει με την Αίγυπτο, όπου έχουν πλέον συγκεντρωθεί οι περισσότεροι από τους 1,7 εκατ. εκτοπισμένους εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

«Ανθρώπινη θάλασσα εξαναγκάστηκε να φύγει από τη Χαν Γιούνις για να πάει στα σύνορα με την Αίγυπτο», συνόψισε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο γενικός επίτροπος του UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο περί «αναζήτησης χωρίς τέλος για ασφάλεια» από τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έχει «περικυκλώσει» τη Χαν Γιούνις, τη γενέτειρα του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούμενου ως αρχιτέκτονα της άνευ προηγουμένου επίθεσης του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η επίθεση αυτή στοίχισε τη ζωή σε κάπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις

Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων περίπου εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο ανταλλαγής με παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια ανακωχής μιας εβδομάδας.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του έκτοτε, τις πιο εκτεταμένες που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25.900 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Με πληροφορίες από Documento

Ειδήσεις σήμερα:

Μαθήματα οικονομίας στον ΣΚΑΪ από Οικονόμου-Παυλόπουλο: Πόσες φέτες τοστ να πάρει ρε Γιώργο; Με 4 χορταίνει η οικογένεια (Video)

Μεσολόγγι: Τι είπε ο κρεοπώλης για τις λίρες και το κινητό του Μπάμπη – «Όσες φορές και να με ρωτήσετε…» (video)

Καιρός: Έρχεται ο «Παν-τουρκικός» χιονιάς – Τσουχτερό κρύο και «άσπρη μέρα» από την Κυριακή (video)

Καπουτζίδης: Χείμαρρος για Νταλάρα – «Προσπαθούμε να σας πούμε ότι το επίπεδο της δημοσιογραφίας είναι χαμηλό» (video)

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…