Newsroom

Newsroom

Βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά η μετοχή της Deutsche Bank – φόβοι ακόμη και για bail-in

Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκεται η μετοχή της Deutsche Bank υπό τον φόβο οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να επιμείνουν στο πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων, λόγω πώλησης τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων στο παρελθόν.

57e951d91dc5245a1d8b456e

Σε περίπτωση που η γερμανική τράπεζα κληθεί να πληρώσει το υπέρογκο αυτό ποσό θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα καταστεί αναγκαία μια αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Πολλοί δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να επιβληθεί bail-in και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές.

H μετοχή της Deutsche Bank κινήθηκε με πτώση 7,5% κλείνοντας στα 10,5 ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους η μετοχή έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την γερμανική τράπεζα, ζητώντας το ποσό των 14 δισ. δολαρίων για να έλθει σε συμβιβασμό και να κλείσει την έρευνα αναφορικά με τις πωλήσεις τοξικών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων κατά την περίοδο διόγκωσης της φούσκας της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime market).

Η τράπεζα έχει προχωρήσει σε προβλέψεις ύψους 6,2 δισ. δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο ωστόσο το ποσό που ζητούν οι αμερικανικές αρχές είναι διπλάσιο.

Τα προβλήματα της τράπεζας δεν είναι μόνο νομικά, καθώς η Deutsche Bank είναι ήδη ουσιαστικά σε μηχάνημα υποστήριξης με 17,5 δισ. δολ. assets, και τεράστιες υποχρεώσεις με πάνω από 40 τρισ. δολ. έκθεση σε παράγωγα, όπως αναφέρει το capital.gr.

«Η Deutsche Bank έχει από τα πιο αδύναμα momentum κερδοφορίας του κλάδου, καθώς η πτώση των προμηθειών διεθνώς και η απομόχλευση έχουν χτυπήσει τα έσοδα και η αναδιάρθρωση όπως και τα νομικά κόστη έχουν βαρύνει τα έξοδα της τράπεζας», τονίζει η Credit Suisse, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Societe Generale, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας θα είναι ήδη σημαντικά υπο-κεφαλαιποιημένη, ακόμα και αν καλύψει χρησιμοποιώντας μόνο τα 5 δισ. ευρώ, το πρόστιμο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την JP Morgan, μόνο αν ο διακανονισμός κυμανθεί στα 3 με 3,5 δισ. δολ. θα μπορέσει η τράπεζα να έχει περιθώριο να καλύψει και άλλα νομικά ζητήματα.

Πάντως, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus, η Angela Merkel δήλωσε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας προς τη Deutsche Bank πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, αυξάνοντας έτσι τους φόβους ότι η γερμανική τράπεζα οδεύει ολοταχώς για bail-in.

Η Deutsche Bank πάντως δηλώνει πως θα λύσει τα προβλήματά της χωρίς να βασίζεται στη βοήθεια του Βερολίνου.

«Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζον Κράιαν ποτέ δεν ζήτησε από τη γερμανίδα καγκελάριο να παρέμβει η κυβέρνηση στην υπόθεση με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης», ανέφερε εκπρόσωπος της Deutsche Bank, όπως μεταδίδει το Reuters. «Η Deutsche Bank είναι αποφασισμένη να επιλύσει τις προκλήσεις της μόνη της», συμπλήρωσε. «Επί του παρόντος δεν υπάρχει θέμα αύξησης κεφαλαίου. Ανταποκρινόμαστε σε όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε σχετικά: Κινδυνεύει με χρεοκοπία η Deutsche Bank – Απειλείται η Γερμανία;

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο