ΓΤ

Γιώργος Τσιάρας

Βουλιάζει τη Λαμπεντούζα η νέα ανθρωπιστική κρίση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρύξει την παράκτια περιοχή ο δήμαρχός της αν δεν το κάνει άμεσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός λόγω χιλιάδων αφίξεων οικονομικών μεταναστών από την Τυνησία

AP 20209432259451

Η Λαμπεντούζα βουλιάζει από ένα εντελώς νέο προσφυγικό κύμα, καθώς εκτός από τους χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν εδώ και χρόνια με κάθε μέσο να διαφύγουν από τις φλόγες του πολέμου στη Λιβύη, έχει πλέον δημιουργηθεί κι ένα νέο ρεύμα – αυτοί που δραπετεύουν από τη νέα οικονομική κρίση, η οποία λόγω της πανδημίας πλήττει σκληρά τις βορειοαφρικανικές οικονομίες και ιδιαίτερα την Τυνησία.

Χθες έφτασαν με μικρά σκάφη στο πολύπαθο ιταλικό νησί άλλοι 200 μετανάστες, οι περισσότεροι από την Τυνησία, με αποτέλεσμα στο κέντρο προσωρινής παραμονής -που σε «κανονικές» συνθήκες στεγάζει μέχρι 95 άτομα- να βρίσκονται πλέον πάνω από 900 άνθρωποι, ενώ πριν από λίγες μέρες είχε φτάσει ακόμη και τους 1.200.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έφτασαν στη Λαμπεντούζα περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι Τυνήσιοι πολίτες που φεύγουν κατά κύματα με μικρά αλιευτικά σκάφη και περνούν -όπως φαίνεται σχετικά εύκολα- από το «δίχτυ» της ιταλικής ακτοφυλακής. Ετσι, πολλοί αποβιβάζονται χωρίς καμιά παρέμβαση στις παραλίες της Λαμπεντούζα, συχνά υπό τα αδιάφορα βλέμματα των Ιταλών παραθεριστών, που φαίνεται να έχουν συνηθίσει την εικόνα των σκαφών που προσαράζουν ανάμεσα σε ομπρέλες και ξαπλώστρες…

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει τους νεοφερμένους μετανάστες σε μεγαλύτερα κέντρα στη Σικελία, όπως αυτό του Πόρτο Εμπέντοκλε, τα οποία με πρόσφατη απόφαση φυλάσσονται πλέον από τον στρατό με το πρόσχημα της προφύλαξης από την πανδημία – αλλά στο μεταξύ καταγράφονται συνεχώς νέες αφίξεις, με αποτέλεσμα το σύστημα «υποδοχής» να έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Η κατάσταση είναι τραγική, καθώς οι αφίξεις είναι συνεχείς. Ολοι οι μετανάστες και πρόσφυγες υποβάλλονται κανονικά σε τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Οπως μεταδίδουν όμως τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, λόγω της υπερβολικής πίεσης που δέχεται η Λαμπεντούζα, οι αστυνομικοί δυσκολεύονται να προχωρήσουν στον ιατρικό έλεγχο αλλά και στην ταυτοποίηση των αφιχθέντων. Και ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τοτό Μαρτέλο, δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση Κόντε δεν κηρύξει αμέσως το νησί του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα το κάνει ο ίδιος, διότι πλέον «δεν μπορεί να διαχειριστεί την υπερβολική πίεση» που δέχεται η περιοχή του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε χθεσινές δηλώσεις του, τόνισε πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε παράνομες εισόδους μεταναστών στη χώρα και ούτε να ακυρωθούν οι θυσίες που έκανε η χώρα κατά την κρίση του κορονοϊού». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι επαναπατρισμοί παράτυπων μεταναστών πρέπει να εντατικοποιηθούν… Δεν μπορεί να εισέρχεται κανείς στην Ιταλία με αυτόν τον τρόπο, ούτε μπορεί η διεθνής κοινότητα να εκτεθεί σε νέους κινδύνους που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν. Υπάρχουν μετανάστες που προσπαθούν να αποφύγουν την υγειονομική παρακολούθηση. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, πρέπει να είμαστε σκληροί και άκαμπτοι».

Νέα έκκληση προς την Ε.Ε. να παρέμβει έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας τονίζει πως η υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού στις βορειοαφρικανικές χώρες «γεννά εξαιρετικά μεγάλη ροή οικονομικών μεταναστών». Μάλιστα η υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Λουτσιάνα Λαμοργκέζε συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες με τον πρόεδρο της Τυνησίας Κάις Σαΐντ και τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του στην Καρχηδόνα για να εκφράσει την «έντονη ανησυχία» της Ρώμης για τη ραγδαία αύξηση της ροής μεταναστών από τη χώρα.

Να σημειωθεί πως η Ρώμη έχει ξεκινήσει από τις 16 Ιουλίου τις πτήσεις «εθελοντικού»/υποχρεωτικού επαναπατρισμού προς την Τυνησία, με αποτέλεσμα 80 υπήκοοι της χώρας να έχουν επαναπροωθηθεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πηγή: efsyn.gr

Μετέωρα: Συγκίνηση από αναρριχητές που αναφωνούν τα ονόματα των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών στο δυστύχημα των Τεμπών (video)

anarixites

Μετέωρα: Συγκίνηση από αναρριχητές που αναφωνούν τα ονόματα των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών στο δυστύχημα των Τεμπών (video)

Κατά την αναβίωση του εθίμου στον Άϊ Γιώργη τον Μαντηλά