Newsroom

Pandora Newsroom

Μποφίλιου: Ποστάρει Καντ για το Poor Things και σχολιάζει αινιγματικά τη φρενίτιδα που επικρατεί

Κάπως έτσι τα λέει λοιπόν η Μποφίλιου, επικαλούμενη και την ανάλυση επί του έργου του Γερμανού φιλόσοφου Ιμάνουελ Καντ.

MixCollage 10 Jan 2024 01 14 PM 3903

Τη φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει με το Poor Things και σπεύδουν πολλοί να σχολιάσουν στα social media -ακόμη και αν δεν έχουν δει την ταινία- σχολίασε με έναν εύστοχο, φιλοσοφημένο τρόπο η Νατάσα Μποφίλιου.

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου που προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες και ανοίγει τον χορό της awards season με 2 Χρυσές Σφαίρες φέρεται να έχει προκαλέσει στου Έλληνες πολίτες την έντονη ανάγκη να πάρουν θέση στα μέσα κοινωνικού δικτύου.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή τη «τάση»;

Η πρώτη σκέψη είναι πως πρώτη φορά Έλληνας σκηνοθέτης καταφέρνει να μπει στην τελική ευθεία για τα Όσκαρ. Και ως…συμπατριώτες του οφείλουμε να έχουμε άποψη (;!)

Μια δεύτερη σκέψη, στην οποία μας οδηγεί και η Νατάσα Μποφίλιου με το σχόλιό της, είναι πως ίσως το περιεχόμενό της ταινίας Poor Things δεν είναι και τόσο εύπεπτο για όλους. Όχι επειδή είναι μια σκληρή ταινία, αλλά επειδή προκαλεί -ενδεχομένως- αισθήματα που δεν είναι όλοι το ίδιο έτοιμοι να αναγνωρίσουν ή να αποδεχτούν. Επόμενο είναι, κάτι που προκαλεί άβολα συναισθήματα, να προκαλεί και κάπως αψυχολόγητες αντιδράσεις.

Κι αυτό από μόνο του ως γεγονός ίσως να αρκεί για να ανεβάσει ένα έργο σε «υψηλή τέχνη».

Κάπως έτσι τα λέει λοιπόν και η Μποφίλιου, επικαλούμενη και την ανάλυση επί του έργου του Γερμανού φιλόσοφου Ιμάνουελ Καντ. Τι θέλει να πει…η καλλιτέχνης μέσα από το απόφθεγμα που ακολουθεί; Πως εκείνα που είναι απλά ωραία, είναι βολικά, σε ηρεμούν αλλά δεν σε μετακινούν. Τα έργα υψηλής τέχνης από την άλλη, σε ταράζουν.

Το σχόλιο που έκανε μέσω Instagram Story η Νατάσσα Μποφίλιου.

«Όποτε ερχόμαστε αντιμέτωποι με αντικείμενα που υπάγονται στην έννοια του υψηλού, μάς προκαλούνται έντονα αισθήματα, που φτάνουν τα όρια του δέους και φόβου. Απεναντίας το ωραίο ασκεί στο μυαλό ανακούφιση και μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα απέναντί του», ανέφερε η Νατάσσα Μποφίλιου παραθέτοντας ένα κείμενο που έχει γραφτεί για να αναλύσει το έργο του φιλόσοφου Ιμμάνουελ Καντ κι έκλεισε με ένα απόφθεγμά του.

«Το υπέροχο ταράζει, το ωραίο γοητεύει», είχε πει ο Καντ και η Νατάσσα Μποφίλιου το υιοθέτησε και μας το παρέθεσε μαζί με την παραπάνω ανάλυση.

Νατάσσα Μποφίλιου Poor Things

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα: 

«Αυτή την εβδομάδα θα δω Poor Things. Με κομμένη ανάσα περιμένει ο Λάνθιμος την αποψάρα μου», έγραψε η Έλενα Ακρίτα στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook.

Με χιούμορ συνέχισε παρακάτω στα σχόλια: «Από το πρωί μου έχει αφήσει 7 αναπάντητες εντάξει και λίγη αξιοπρέπεια Γιώργο», «Θα τον πιάσω ιδιαιτέρως και θα του πω Γιώργο δεν μας τα λες καλά».

Marfin: «Προειλημμένη και προσυντεταγμένη» η απόφαση προφυλάκισης της 46χρονης, λέει ο δικηγόρος της

7053031

Marfin: «Προειλημμένη και προσυντεταγμένη» η απόφαση προφυλάκισης της 46χρονης, λέει ο δικηγόρος της

Καταγγέλλει ότι η απόφαση "υποτάσσεται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει εδώ και ένα μήνα…

Αγγλία: Η παρατεταμένη ξηρασία «ξέθαψε» τα θεμέλια οικισμού που είχε βυθιστεί το ’70

HPeMAU7XQAEfyCO

Αγγλία: Η παρατεταμένη ξηρασία «ξέθαψε» τα θεμέλια οικισμού που είχε βυθιστεί το ’70

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος δήλωσε ότι το 71,3% της Αγγλίας βρίσκεται σε κατάσταση «απότομης ξηρασίας», με…

Άγιος Δημήτριος: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον θάνατο αστυνομικού μέσα σε υπηρεσιακό όχημα

Amber Alert

Άγιος Δημήτριος: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον θάνατο αστυνομικού μέσα σε υπηρεσιακό όχημα

Τα στοιχεία που εξετάζουν οι αρχές - Περιμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων

Οι Προτάσεις μας

UNDERLINE Επεισόδιο 8 – Η σκοτεινή πλευρά του καλοκαιριού: Ο θερμικός νόμος του εγκλήματος – Μύθος ή επιστήμη;

Underline 1024x661 1

UNDERLINE Επεισόδιο 8 – Η σκοτεινή πλευρά του καλοκαιριού: Ο θερμικός νόμος του εγκλήματος – Μύθος ή επιστήμη;

Το νέο επεισόδιο του UNDERLINE εξετάζει τον λεγόμενο «θερμικό νόμο» του εγκλήματος, μια θεωρία που…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με MEDIA

«Δώστε τις πηγές ή πάτε φυλακή» – Επικίνδυνη κλιμάκωση του Τραμπ κατά των δημοσιογράφων

AP26201022920555

«Δώστε τις πηγές ή πάτε φυλακή» – Επικίνδυνη κλιμάκωση του Τραμπ κατά των δημοσιογράφων

Πώς η οι νυχτερινές έφοδοι του FBI και η ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας δημιουργούν ένα…