Newsroom

Newsroom

Βιβλιοπρόταση: "Illska" (το Κακό) του Έιρικουρ Ερτν Νόρδνταλ

Μία νεαρή ιστορικός, η Άγκνες, λιθουανοεβραϊκής καταγωγής, μελετά για τη διπλωματική της εργασία την άνοδο των ακροδεξιών ρευμάτων στην Ισλανδία και την Ευρώπη. Ερωτεύεται έναν νεοναζί διανοούμενο , τον Άρνορ, που συναντά στη διάρκεια της έρευνάς της. Ο σύντροφός της, Όμαρ βάζει φωτιά στο σπίτι τους, όταν ανακαλύπτει την απιστία της.

59ac1b0f1dc5249c708b45e5

Η σύγχρονη Ισλανδία, η εξόντωση των Εβραίων στη Λιθουανία από τους Ναζί με τη συνέργεια του ντόπιου πληθυσμού και το προκλητικό ερωτικό τρίγωνο των πρωταγωνιστών, συνθέτουν την ιστορία του πολλά υποσχόμενου Ισλανδού συγγραφέα.

Πρόκειται για βιβλίο με εξαιρετική κλιμάκωση, ιδιαίτερο- σχεδόν ύπουλο- χιούμορ και ανατροπές, που δίκαια γνώρισε επιτυχία σε πολλές χώρες, γιατί θέτει το φλέγον ερώτημα του καιρού μας: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο σύγχρονος φασισμός, που φορά τη μάσκα της κανονικότητας στις δυτικές δημοκρατίες και μετατρέπεται σταδιακά σε αποδεκτό κοινωνικά φαινόμενο;

Ο Ισλανδός συγγραφέας επιχειρεί να δείξει ότι η στρατηγική του «Κακού», δεν ηττήθηκε με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Εξακολουθεί να διαβρώνει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, επωάζοντας εγκλήματα της καθημερινότητας και προκαλώντας τραγικά, όσο και φαιδρά, ερωτικά δράματα.

Ένα τρομακτικό και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα, ηπίως μεταμοντέρνο, διακριτικά χιπστερικό, πολιτικά πειστικό και αφηγηματικά εκμαυλιστικό.

Ο Έιρικουρ Ερτν Νόρδνταλ, γεννήθηκε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας το 1978. Έζησε στο Βερολίνο, σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ιδίως τη Φινλανδία, και στο Βιετνάμ. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, πέντε μυθιστορήματα και δύο συλλογές δοκιμίων. Έχει, επίσης, εργαστεί ως μεταφραστής. Το βιβλίο του Illska (που στα ισλανδικά σημαίνει Κακό) τιμήθηκε με το Βραβείο Ισλανδικής Λογοτεχνίας και το Βραβείο των Βιβλιοπωλών της Ισλανδίας.

Μετάφραση: Ρούλα Γεωργακοπούλου

Από τις Εκδόσεις Πόλις

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…