Βγάλτε τον πρωθυπουργό από την πρίζα

Ο Μητσοτάκης - Πρωθυπουργός είναι μία τέτοια κατασκευή.

5432632

Ο κος Μητσοτάκης μπορεί να φτερνίζεται, να βουρτσίζει δόντια ή να ιδρώνει στον ανήφορο της ποδηλασίας, όμως ως πολιτική κατασκευή δεν διαθέτει τα ανθρώπινα. Διότι οι κατασκευές δεν έχουν καρδιά. Ξεκινούν με τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότησή τους, συνεχίζουν μέχρι την ολοκλήρωση και την παράδοσή τους. Και ο Μητσοτάκης – Πρωθυπουργός είναι μία τέτοια κατασκευή.

Δεν γνωρίζουμε τα εντός του σογιού του, αν δηλαδή τον προόριζαν και ήθελαν να γίνει αυτό που έγινε. Το βέβαιο είναι ότι η περίπτωσή του δεν ανήκει στις περιπτώσεις προέδρων ή γραμματέων των κομμάτων της αριστεράς. Ούτε κάποιων αρχηγών της δεξιάς παράταξης. (Δεν αναφέρω τον Ανδρέα Παπανδρέου, που ήταν μια κατηγορία από μόνος του).

Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν πληρούσε καμία προϋπόθεση για να είναι ο κορυφαίος ενός οιουδήποτε κόμματος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Δεν διέθετε δική του αυτοδύναμη κοινωνική επιρροή ή εκείνη την αύρα που εμπνέει προς την επίτευξη ενός στόχου. Σύμφωνοι, η ηγεσία δεν είναι ένα φυσικό χάρισμα που αυτομάτως σε χρίζει ηγέτη, αλλά πέντε προαπαιτούμενα είναι αναγκαία. Ο συγκεκριμένος δεν είχε κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πλην του επιθέτου του.

Όμως στην εποχή μας όλα μπορούν να κατασκευαστούν, αρκεί να υπάρχει πελάτης που πληρώνει. Κι εν προκειμένω το σύστημα τα ακούμπησε κανονικά. Και πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε. Το γνήσιο της υπογραφής ενός πρωθυπουργού. Για να μπορεί να προχωρήσει στο 9ώρο, στις απλήρωτες υπερωρίες, στις απευθείας αναθέσεις, στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών. Στην καταστολή και στην αποσταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Βέβαια ο Μητσοτάκης-άνθρωπος παρουσιάζει αρκετές ανακολουθίες με το πρωθυπουργικό κατασκεύασμα. Είναι διαρκώς έκπληκτος με τις αντιδράσεις των πολιτών και της αντιπολίτευσης, δυσκολεύεται φανερά να σεβαστεί ο ίδιος τους κανόνες που επιβάλει στην κοινωνία και πολλές φορές άλλα δηλώνει την Τρίτη και άλλα την Πέμπτη. Ευτυχώς όμως διατίθεται undo και λίστα Πέτσα, ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις. 

Το πρόβλημα είναι τι γίνεται όταν προκύπτουν ζητήματα από το πουθενά, όπως η πανδημία; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο με ένα πρωθυπουργό να δουλεύει στον αυτόματο; Με εκατόμβες νεκρών ημερησίως στην Ελλάδα κι αυτόν ανίκανο να συλλάβει το μέγεθος του θανάτου λόγω έλλειψης ενσυνειδητότητας; Ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα τον βγάλουν επιτέλους απ’ την πρίζα;

Η «κοινωνική πραγματικότητα» μαθαίνεται;

Είναι πολλά τα χρόνια που μέρος του πληθυσμού έγινε κιμάς μέσα από την μηχανή του κοινωνικού ελέγχου. Από τη σκληρή μνημονιακή εποχή όταν στο YouTube τα διαφημιστικά σποτ της Χρυσής Αυγής εμφανίζονταν, μαζικά, πρώτα στην κορυφή έναντι αδρών αμοιβών πλουσιοπάροχων δωρητών. Τι κι αν αναχαιτίστηκε κάπως η παράνοια, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η μηχανή τής διαπλοκής, με τα μεγαλεπήβολα σχέδια για εξουσία, δεν σταμάτησε να δουλεύει. Η γνώση, η επιστήμη, η ορθολογική ερμηνεία πολτοποιήθηκαν και σήμερα πολτοποιούνται όσο ποτέ άλλοτε. Ποικιλότροπα έσπρωχνε τα υποκείμενα να ενσωματώσουν σκοτεινά νοήματα κι ανορθόδοξες πρακτικές στη συγκρότηση της προσωπικής τους ταυτότητας. 

Τυχαίο είναι ότι στην απλούστατη διαδικασία της απογραφής, οι απογραφείς παραιτούνται κάτω από την αβάσταχτη αντίδραση και παράνοια ανθρώπων που νομίζουν ότι θα τους πάρουν τα παιδιά αν απογραφούν; Αυτές οι καταστάσεις δεν φυτρώνουν σε μια μέρα μήτε σε δύο χρόνια.  
Το θέμα είναι ότι όλο αυτό το κοινωνικό μόρφωμα είναι το καύσιμο υλικό που κρατά σήμερα τον Μητσοτάκη και τα παραφερνάλια της κυβέρνησής του στην πρίζα. 

Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

•    Πώς αυτό το κοινωνικό μόρφωμα επανέρχεται στοιχειωδώς στα συγκαλά του; 
•    Πως θα θέσει την παρούσα κυβέρνηση υπό αίρεση χωρίς να πριμοδοτήσει τον αμέσως χειρότερο, που εμφανίζεται ως ατζέντης του Ιησού που πουλά ιερά χειρόγραφα;   
•    Ποια κοινωνική δύναμη, ποια πολιτική επίκληση μπορεί να το αναχαιτίσει; 

Για να σταματήσει επιτέλους αυτή κυβέρνηση να μας προσβάλει και να μας εξοντώνει με υπουργικές ατάκες τύπου: «Εάν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών».

  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ