Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες έρευνες γύρω από το ζήτημα αυτό έφεραν στην επιφάνεια αποτελέσματα που θα μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας.
Στα περισσότερα εστιατόρια και μπαρ, οι φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού είναι συνήθως εκτεθειμένες σε μικρόβια και μικροοργανισμούς. Έτσι λοιπόν τίθεται θέμα καθαριότητας, αφού ο μέσος εργαζόμενος σε τέτοιο χώρο δεν θα ελέγξει την ποιότητα του φρούτου και απλά θα το χρησιμοποιήσει.
Σύμφωνα με έρευνες της Ένωσης Περιβάλλοντος και Υγείας της Αμερικής, το 70% των δειγμάτων φλουδών φρούτων από 21 διαφορετικά εστιατόρια αποδείχτηκαν μολυσμένα από κάποιο μικροοργανισμό.
«Τα μικρόβια που βρέθηκαν στις φλούδες των φρούτων είναι ικανά να προκαλέσουν πληθώρα μικροβιολογικών ασθενειών, αν και η πιθανότητα προσβολής του ανθρώπινου οργανισμού δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί» ανέφεραν οι επιστήμονες.
Παρά την αντιμικροβιακή δράση του αλκοόλ λόγω της περιεκτικότητάς του σε οινόπνευμα, τα μικρόβια που έχουν προσκολλήσει στα φρούτα δεν «πτοούνται».
Ο Φίλιπ Τιερνό, καθηγητής Ιατρικής στο New York University of Medicine μιλώντας στο περιοδικό ELLE ανέφερε ότι οι άπειρες έρευνες που έχει πραγματοποιήσει πάνω στο ζήτημα προκαλούν de facto προβλήματα υγείας στο δέρμα, στην αναπνοή και στον εντερική λειτουργία:
«Οι μπάρμαν χρησιμοποιούν τις φλούδες για το ποτό σου, τις στύβουν, τις τρίβουν γύρω από το στόμιο του ποτηριού και στο τέλος τις πετάνε μέσα το ποτό σου. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί μπορεί εύκολα να μολυνθούν και να προκαλέσουν προβλήματα» δήλωσε μεταξύ άλλων.