B. Πούτιν: “Έσχατη επιλογή η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία”

[…]

putin 2

Συνέντευξη τύπου αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία παραχώρησε ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν. Σε μια περίοδο που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το σκληρό διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Την ίδια ώρα θεωρείται ζήτημα ημερών η επιβολή κυρώσεων από πλευράς των ΗΠΑ στη Ρωσία για το ζήτημα της εισβολής στην ουκρανική Κριμαία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία και στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας. Κατά τον ίδιο, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους που συμφωνήθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση, παραχωρώντας εξουσία.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, ο κ. Γιανουκόβιτς εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, παρότι δεν έχει καμία ουσιαστική εξουσία. Ο Γιανουκόβιτς θα είχε δολοφονηθεί εάν είχε παραμείνει στην Ουκρανία, σημείωσε, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι “εκείνος δεν έχει κανένα πολιτικό μέλλον”.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Κριμαία, σημειώνοντας πως προς το παρόν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στην περιοχή, αν και έχει την επιλογή να το πράξει, καθώς αυτό αποτελεί την έσχατη επιλογή.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ωστόσο ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές εάν υπάρξει ανομία στην ανατολική Ουκρανία. Κατά τον ίδιο, οι ένοπλες ομάδες που κατέλαβαν την εξουσία στην Κριμαία ήταν “τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας” και όχι Ρώσοι στρατιώτες, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα παροτρύνει αποσχιστικές τάσεις στην Κριμαία και πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο προσάρτησής της.

Σε ό,τι αφορά τις απειλές της Δύσης για επιβολή κυρώσεων, είπε πως όλες οι απειλές κατά της Ρωσίας είναι “αντιπαραγωγικές και βλαβερές”, ενώ αυτοί που εξετάζουν τις κυρώσεις θα πρέπει να σκεφτούν τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν. Παράλληλα, δήλωσε πως η ανάκληση του Ρώσου πρέσβη από την Ουάσιγκτον είναι “έσχατη επιλογή” και δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, είπε πως  η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη σύνοδο του G8, όμως αν οι ηγέτες της Δύσης δεν θέλουν να συμμετάσχουν “δεν χρειάζεται να έρθουν”.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης πως εάν διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία υπό τις τρέχουσες συνθήκες τρόμου η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Για το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον δανεισμό στο Κίεβο, όμως η Δύση της ζητά να περιμένει για μια συμφωνία με το ΔΝΤ. Κατά τον ίδιο, η Δύση ζήτησε από τη Ρωσία να αναβάλει την εκταμίευση των δόσεων στο πακέτο των 15 δισ. δολαρίων. Επίσης, δήλωσε πως εάν η Ουκρανία δεν καταφέρει να αποπληρώσει πλήρως τις προμήθειες αερίου του Φεβρουαρίου, τότε θα χρωστά στη Ρωσία σχεδόν 2 δισ. δολάρια.

Ακόμα, με αφορμή τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί θανάτου του Γιανουκόβιτς, ο Πούτιν απάντησε ότι συναντήθηκε μαζί του πριν από δύο ημέρες στη Ρωσία και πως αυτός είναι “σώος και ασφαλής”.

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.