Newsroom

Newsroom

Αυξήσεις πάνω από 30% σε μία τετραετία στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Περισσότερο από 30% αυξήθηκε το οικιακό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, στην τετραετία της κρίσης (2008-2012). Μάλιστα, στην Ελλάδα…

dei2

Περισσότερο από 30% αυξήθηκε το οικιακό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, στην τετραετία της κρίσης (2008-2012). Μάλιστα, στην Ελλάδα οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν από τις μεγαλύτερες μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς αποτελεί την έκτη χώρα της Ε.Ε. στη λίστα των αυξήσεων στο διάστημα μεταξύ 2008-2012. Μόνον σε Ιταλία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Κύπρο τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν περισσότερο από την Ελλάδα.
 
Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της Eurelectric, που παρουσιάστηκε πρόσφατα και βασίζεται στις τιμές και τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, για το διάστημα που καλύπτει η έρευνα. Αν και επιχειρεί να δώσει βάρος στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, ωστόσο παραθέτει πλήθος στοιχείων που αφορούν και τα νοικοκυριά, και μάλιστα με ετήσιες καταναλώσεις από 2.500 έως και 5.000 κιλοβατώρες.

Οπως φαίνεται από την έρευνα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο στο Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και τη Δανία μειώθηκαν οι τιμές. Σε οριακά ποσοστά, κάτω από 4%, μειώθηκαν τα τιμολόγια και σε Σουηδία και Σλοβακία.

Η έρευνα δείχνει ότι τα τιμολόγια για τους οικιακούς καταναλωτές γενικώς ακριβαίνουν στην Ευρώπη. Χωρίζει, μάλιστα, τις αυξήσεις σε τρία μέρη: στις αυξήσεις της πρώτης ύλης (φυσικό αέριο κ.λπ.), στις αυξήσεις των τιμολογίων των δικτύων και, τέλος, στις φορολογικές επιβαρύνσεις, που ακριβαίνουν το ρεύμα.

Για τους πελάτες που καταναλώνουν 2.500-5.000 κιλοβατώρες ετησίως το κόστος για την παραγωγή ενέργειας (φυσικό αέριο κ.λπ.) αυξήθηκε -όπως αναφέρεται- κατά μέσον όρο 9,5%. Το κόστος του εφοδιασμού και των δικτύων αυξήθηκε κατά 11,5% μεταξύ του 2008 και του 2012, σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο, η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων (φόροι, τέλη, εισφορές) είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 29%.

Για τους μικρούς οικιακούς καταναλωτές, με κατανάλωση κάτω των 2.500 κιλοβατωρών ετησίως, η αύξηση των φόρων ήταν μεγαλύτερη κι έφθασε το 32%. Το ίδιο και στις μεγάλες καταναλώσεις (επιχειρήσεις-βιομηχανίες), για τις οποίες η αύξηση των φόρων έφθασε το 33%, σύμφωνα με τη Eurelectric.

Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να ανεβεί στην πέμπτη θέση μεταξύ των 28 της Ε.Ε. στην αύξηση των φόρων για το ρεύμα και στην έκτη θέση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, στο διάστημα 2008-2012, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…