Newsroom

Newsroom

Αυξάνονται οι φόβοι για μεγαλύτερο σεισμό στη Χιλή (Video)

“Η έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στη Χιλή, τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στον κόσμο, προετοιμάζει το έδαφος για ένα…

2067908 0

“Η έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στη Χιλή, τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στον κόσμο, προετοιμάζει το έδαφος για ένα πολύ μεγάλο σεισμό στο βόρειο τμήμα της χώρας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι σεισμολόγοι, εξηγώντας ταυτόχρονα πως η δραστηριότητα που καταγράφεται είναι μεγαλύτερη και από αυτήν της Ιαπωνίας. “Στη Χιλή σημειώθηκε ο μεγαλύτερος ποτέ καταγεγραμμένος σεισμός στον κόσμο, ήταν μεγέθους 9,5 βαθμών και προκάλεσε τον θάνατο 5.000 ανθρώπων”, σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο σεισμολόγος Ραούλ Μανταριάγκα, καθηγητής της Ecole Normale Superieure του Παρισιού, προειδοποιώντας ότι η βόρεια Χιλή περιμένει έναν πολύ μεγάλο σεισμό, μεγέθους 9 περίπου βαθμών.

 

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, που παρακολουθούν στενά την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ο σεισμός της Τρίτης και στη συνέχεια ο μετασεισμός της Τετάρτης δεν απελευθέρωσαν παρά τμήμα της ενέργειας που έχει συγκεντρωθεί εδώ και 150 χρόνια σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη που είναι γνωστή ως “ζώνη του πυρός”, εκεί όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Νότιας Αμερικής και η Nazca, σύμφωνα με τον Μάριο Πάρντο, υποδιευθυντή του Κέντρου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Χιλής. “Ο μεγάλος σεισμός είναι καθ΄όδόν. Στην πραγματικότητα, το σύνολο αυτού του ρήγματος μήκους 600 χιλιομέτρων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Μόνο ένα τμήμα μήκους 180 χιλιομέτρων και πλάτους 120 χιλιομέτρων ενεργοποιήθηκε, υπάρχουν ζώνες, τόσο στη βόρεια Χιλή, όσο και στο νότιο Περού που δεν έχουν κουνηθεί. Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό μεγέθους 8,5 περίπου βαθμών”, τονίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάριο Πάρντο. 

Την δια ώρα όμως, οι ειδικοί διαφωνούν και συγχρόνως αδυνατούν να πουν στον κόσμο τον πιθανό χρόνο της έλευσης αυτού του μεγάλου σεισμού, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε συνεχή συναγερμό. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι είναι επικείμενος, βασιζόμενοι στην επανάληψη του φαινομένου κάθε 150 χρόνια. “Πιστεύω, μαζί με τους χιλιανούς συναδέλφους μου, ότι η συχνότητα είναι μικρότερη, κάθε 300 περίπου χρόνια, οπότε και θα χρειασθούν πολλές δονήσεις μεγέθους 8 βαθμών πριν προετοιμαστεί το έδαφος για τον μεγάλο σεισμό που περιμένουμε”, αναφέρει, ο Ραούλ Μανταριάγκα .

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV