Αυτή θα είναι η πρόταση των Σκοπίων για την ονομασία της πΓΔΜ

Στην αποκάλυψη του τελικού ονόματος που θα προτείνει η πΓΔΜ προχώρησε το ενημερωτικό πρακτορείο ειδήσεων «Vecher». Όπως αναφέρει το πρακτορείο αυτό είναι το «Upper Macedonia – Άνω Μακεδονία» ενώ η γλώσσα θα είναι τα «μακεδονικά».

5a2811241dc524a3078b45f5

Πρόκειται, όπως αναφέρουν ΜΜΕ της πΓΔΜ για την πρόταση που είχε θέσει στις αρχές του έτους ο Ζόραν Ζάεφ. Όπως σημειώνει το «Vecher» η γλώσσα θα εντάσσεται επισήμως στην οικογένεια των Σλαβικών.

Βέβαια, από πλευράς της πΓΔΜ, ούτε διαψεύδουν, αλλά ούτε και επιβεβαιώνουν για την ώρα τις πληροφορίες που μεταδίδονται.

Σημειώνεται πως, αύριο, Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ θα έχουν νέα συνάντηση στην Οχρίδα. Ο Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική πλευρά έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στην πλευρά των Σκοπίων και πλέον μπαίνουμε στο νέο γύρο συζητήσεων-διαπραγματεύσεων για να ανοίξει ο δρόμος ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Από ελληνικής μεριάς, με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως «το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές».

Θυμίζουμε πως την ίδια στιγμή, ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους κυβερνητικούς εταίρους. Ο Πάνος Καμμένος άλλωστε, επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ένα όνομα στο οποίο θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στην τελευταία συνάντηση που είχαν στις 30 Μαρτίου στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. Όπως εκτίμησε, στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στην Οχρίδα, στις 12 Απριλίου, θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν και συνάντηση του ίδιου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

«Μετά τις γιορτές θα ακολουθήσει μία ακόμα συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πλησιάζει στο σημείο που θα πρέπει να ακολουθήσει συνάντηση ανάμεσα σε μένα και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα σημαίνει ότι η πρόοδος στις συνομιλίες έχει φθάσει σε εκείνο το σημείο, που θα πρέπει να περάσει στο επίπεδο των πρωθυπουργών των χωρών. Αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρξει συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένη πρακτική επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση» ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Σημειώνεται τέλος πως τα πέντε ονόματα που έχουν προταθεί είναι τα εξής: 1.Republika Nova Makedonjia 2. Republika Severna Makedonija 3.Republika Gorna Makedonija 4. Republika Gorna Makedonija 5.Republika Makedonija (Skopje). Το τελευταίο όνομα το έχει απορρίψει η Αθήνα.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…