Newsroom

Pandora Newsroom

Αυτά που μας έμαθε ο Μηνάς Χατζησάββας για τη ζωή – Πέντε χρόνια από τον θάνατο του

Ο Μηνάς Χατζησσάβας, αυτός ο σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου, αλλά και της τηλεόρασης, έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή.

583f24871dc52413718b4683

Απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε στην Ιλιάνα Δημάδη το καλοκαίρι του 2015, με αφορμή την παράσταση στο φεστιβάλ Αθηνών «Οι Τυφλοί ή ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε μεγάλο σκοτεινό τοπίο».

«Είμαστε σε μόνιμη διαπραγμάτευση με τον θάνατο, έτσι δεν είναι; Εγώ, πάντως, πιστεύω πως δεν υπάρχει τίποτα μετά τη ζωή. Τίποτα απολύτως! Η ζωή μας είναι ό,τι είμαστε, τελεία και παύλα. Γι’ αυτό θέλω να δουλεύω, να δουλεύω, να δουλεύω. Αν δεν είχα τη δουλειά μου να με κρατάει, δεν ξέρω τι θα έκανα… Όσο έχω ακόμη δυνάμεις, ας παιδεύομαι. Περνάει καλύτερα έτσι η ζωή, δεν συμφωνείτε;».

«Πολιτικοποιήθηκα στο ελέυθερο θέατρο. Ήμουν από μια οικογένεια που δεν είχε σχέση με την πολιτική. Πολιτικοποιήθηκα πραγματικά – ήταν και χούντα, μην το ξεχνάμε. Μ’ αρέσει η συλλογικότητα. Είναι μεγάλη ιστορία να μπορείς να είσαι με τους άλλους. Να μπορείς να μην υπάρχεις μερικές φορές, να υπάρχουν οι άλλοι. Να προσπαθείς να καταλάβεις γιατί στο λέει αυτό ο άλλος και να μην τον παρεξηγείς και να προχωράει. Βέβαια, είναι πάρα πολύ επώδυνο, πάρα πολύ κουραστικό. Κι επειδή έμαθα να ζω έτσι, μερικά πράγματα κρατήσανε. Οι περισσότερες σχέσεις μου είναι πάντα μακροχρόνιες. Και οι ερωτικές και οι θεατρικές. Είναι μερικά πρόσωπα σημαντικά στη ζωή μου -και στη ζωή μου την προσωπική- που επανέρχονται.

Είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων – πολύ δύσκολα θυμώνω, πολύ δύσκολα εξάπτομαι. Βέβαια, όταν συμβεί αυτό γίνομαι πάρα πολύ κακός. Ακριβώς γιατί φτάνω στα όριά μου και δεν μου αρέσει που μ’ αναγκάζουν να είμαι έτσι. Όμως δεν έγινα με πολλούς, πολύ κακός.

Θέλω να με αγαπάνε. Δεν ξέρω γιατί -είναι αδυναμία, είναι κόμπλεξ; Μερικές φορές κιόλας, εις βάρος άλλων πραγμάτων, πιθανόν να μην λέω μερικές φορές την αλήθεια, ακριβώς γιατί αυτός που έχω απέναντί μου θέλω να μ’ αγαπήσει. Δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτό. Φοβάμαι ότι είναι φοβερή αδυναμία δική μου, ενώ μ’ αρέσει να συγκρούομαι για να υπάρχει αποτέλεσμα – γιατί χωρίς σύγκρουση δεν υπάρχει, παντού, άλλωστε. Παρ’ όλα αυτά, στην προσωπική μου ζωή θέλω να μ’ αγαπάνε.

Στις προσωπικές μου σχέσεις προσπαθώ να δώσω χώρο όσο μου επιτρέπει ο εγωισμός μου. Για να ‘ναι κανείς με κάποιον άνθρωπο αρκετά χρόνια, πάει να πει ότι υπάρχουν και από τις δύο πλευρές παραχωρήσεις. Αλλιώς δεν γίνεται. Μπορεί να μου καταλογίζουν ότι μερικές φορές είμαι φοβερά εγωιστής, ότι σκέφτομαι μόνο τη δουλειά μου, όμως δεν είναι έτσι. Κάνω πράγματα που οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν ότι τα κάνω. Τα κάνω με κάποιο τρόπο όχι κρυφό, θα έλεγα διακριτικό που ο άλλος δεν το καταλαβαίνει.

Όσες φορές είχε έρθει διαζύγιο στις σχέσεις, είχα φτάσει στον πάτο. Δηλαδή άντεξα ως τον πάτο, και πιο κάτω απ’ τον πάτο, θα έλεγα. Και πήρα την απόφαση σαν αυτοσυντήρηση, γιατί αισθανόμουν ότι τελειώνω. Προσέχω πάρα πολύ στις σχέσεις μου τις προσωπικές. Αν δεν είμαι έτσι δεμένος δεν μπορώ να ανταπεξέλθω και στο θέατρο. Πρέπει να είμαι ήρεμος για να μπορώ να κάνω και τη δουλειά μου – γιατί την αγαπάω τη δουλειά μου.

Έφτιαξα τη ζωή μου ώστε να μην εξαρτάται κανείς από μένα. Έχω συλλάβει τον εαυτό μου να εξαρτώμαι, αλλά, όταν δεν αντέχω άλλο, μπορώ να ζήσω και τη ζωή μου μόνος μου. Μπορώ να το κάνω. Με πόνο καρδιάς, γιατί είμαι και τεμπέλης – θά ‘θελα να μου λύνονται τα προβλήματα, αλλά μπορώ να κάνω και μόνος μου. Άλλωστε μόνος σου είσαι στο θέατρο και στην τέχνη, μόνος σου προσπαθείς. 

 

Χρήστος Ράμμος για συλλήψεις της υπόθεσης Marfin: «Λιντσάρισμα και κανιβαλισμός ανθρώπων που μπορεί να αποδειχτούν αθώοι»

1508232

Χρήστος Ράμμος για συλλήψεις της υπόθεσης Marfin: «Λιντσάρισμα και κανιβαλισμός ανθρώπων που μπορεί να αποδειχτούν αθώοι»

Ο κ. Ράμμος κάνει λόγο για «λιντσάρισμα» και «κανιβαλισμό» ανθρώπων «οι οποίοι μπορεί τελικά να…

Ρέθυμνο: Ακρωτηριάστηκε το πόδι του 6χρονου που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο και νοσηλεύεται στο Παίδων

Πύργος

Ρέθυμνο: Ακρωτηριάστηκε το πόδι του 6χρονου που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο και νοσηλεύεται στο Παίδων

Ο εξάχρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα μετά…

Οι Προτάσεις μας

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ξεκινούν 13 Ιουλίου – Πότε λήγουν και τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

ermou_xristougenna_magazia_kyriaki

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ξεκινούν 13 Ιουλίου – Πότε λήγουν και τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) υπενθυμίζει ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν, μαζί…

Marfin: Από τον… ένοχο στον σωρό το 2010 στο usb απ’το παγκάκι το 2020 και τώρα σε ένα «ανώνυμο mail» που «έλυσε» την υπόθεση σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Marfin: Από τον… ένοχο στον σωρό το 2010 στο usb απ’το παγκάκι το 2020 και τώρα σε ένα «ανώνυμο mail» που «έλυσε» την υπόθεση σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη

Για ανώνυμο mail που κατονόμασε τρία άτομα ως υπαίτιους της εμπρηστικής επίθεσης στη Marfin και…

Προκλητική ανακοίνωση των συνδικαλιστών αστυνομικών Ηλείας υπέρ των συναδέλφων τους που πυροβόλησαν τον 20χρονο στο Άργος

7026694

Προκλητική ανακοίνωση των συνδικαλιστών αστυνομικών Ηλείας υπέρ των συναδέλφων τους που πυροβόλησαν τον 20χρονο στο Άργος

«Οι Ηλείοι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ αφού έλυσαν όλα τα προβλήματα του κλάδου τους στην περιοχή…

Βιασμός 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας: Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί παρά την προκλητική εισαγγελική πρόταση

AT OMONOIAS 1024x473 1

Βιασμός 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας: Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί παρά την προκλητική εισαγγελική πρόταση

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ η εισαγγελική πρόταση έκανε λόγο για απαλλαγή των…

Απίστευτο περιστατικό σε πτήση της Ryanair από Θεσσαλονίκη για Μόναχο: Έσπασε το παράθυρο και τραυματίστηκε επιβάτης

ryanaik

Απίστευτο περιστατικό σε πτήση της Ryanair από Θεσσαλονίκη για Μόναχο: Έσπασε το παράθυρο και τραυματίστηκε επιβάτης

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της Ryanair αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε την αλλαγή πορείας, επιστρέφοντας το…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ