Αθώος ο φωτορεπόρτερ που συνελήφθη κατά την αστυνομική εισβολή σε κατάληψη στα Εξάρχεια

Αθώο έκρινε τον φωτορεπόρτερ Αλέξανδρο Σταματίου που είχε συλληφθεί κατά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στέγασης προσφύγων στο 5ο Λύκειο αποφάσισε το Αυτόφωρο Μονομελές Δικαστήριο

foto

Αθώος κρίθηκε ο φωτορεπόρτερ που είχε συλληφθεί την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης του πρώην 5ου Λυκείου Αθηνών. Ο φωτορεπόρτερ αρχικά προσήχθη και του ζητήθηκε να επιδείξει την δημοσιογραφική του ταυτότητα. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε αφού επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά του.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Αλέξανδρο Σταματίου με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, με το Αυτόφωρο Μονομελές Δικαστήριο να τον κρίνει αθώο, το πρωί της Πέμπτης. Στο πλευρό του φωτορεπόρτερ στη δίκη βρέθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο αρχισυντάκτης της Εφημερίδας των Συντακτών, Τάσος Τσακίρογλου, το μέλος του ΔΣ της ΕΦΕΕ, Μάριος Λώλος και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε ο Τάσος Τσακίρογλου της ΕΦΣΥΝ, με την οποία συνεργάζεται ο φωτορεπόρτερ, μετά την προσαγωγή του η ΓΑΔΑ επικοινώνησε με τον πρώτο για να εξακριβώσει εάν πράγματι συνεργάζεται με την εφημερίδα. Αφού η εφημερίδα το επιβεβαίωσε δεν άλλαξε τίποτα και η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη.

Ανακοίνωση για την αθώωση του Σταματίου εξέδωσε η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η οποία αναφέρει:

«Το μονομελές αυτόφωρο αποφάσισε να αθωώσει τον φωτορεπόρτερ Αλέξανδρο Σταματίου από την στημένη από την ΕΛΑΣ κατηγορία της “διατάραξης οικιακής ειρήνης” με την οποία συνελήφθη την Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη τα χαράματα ενώ επιχειρούσε να καλύψει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στέγης προσφύγων στην Πρασσά στα Εξάρχεια.

Η ρατσιστική εκστρατεία της ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο τις καταλήψεις στέγης του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και η φίμωση του τύπου, από τον Χρυσοχοίδη και τους ένστολους του ,ήταν η απόπειρα να συγκαλύψουν την απανθρωπιά του κυνηγητού μωρομάνων και μικρών παιδιών, μαθητών στα δημοτικά σχολεία της περιοχής.

Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη φωτορεπόρτερ σύμφωνα με τους συναδέλφους του Αλέξανδρου Σταματίου όπου έδωσαν μαζικά το παρών στην αίθουσα του αυτόφωρο.

Στη δίκη ο δικηγόρος Γιάννης Αγγελάκης ζήτησε την αθώωση επικαλούμενος το δικαίωμα της ελευθερίας του τύπου και υπογράμμισε το γεγονός ότι η δίωξη είχε αφετηρία την μηνυτήρια αναφορά του υπόδικου τέως βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη. Πρότεινε ως μάρτυρες υπεράσπισης τον δημοσιογράφο της Εφημερίδας των Συντακτών Τάσο Τσακίρογλου, ο οποίος και κατέθεσε και επίσης τους Μάριο Λώλο, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας.

Η φωτογραφία της ΚΕΕΡΦΑ με τον φωτορεπόρτερ Αλέξανδρο Σταματίου δεμένο με χειροπέδες έκανε το γύρο διεθνώς και προκάλεσε διαμαρτυρία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την ελευθερία του τύπου και των μέσων ενημέρωσης και της Β και της Γ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Απαιτούμε να μπει τέλος στην ρατσιστική εκστρατεία νόμου και τάξης κατά των καταλήψεων στέγης προσφύγων στα Εξάρχεια με την συνεργασία Χρυσοχοίδη-Μπακογιάννη-Κασιδιάρη.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνή Συνάντηση στις 12 Οκτώβρη στη Νομική Αθήνας για να μπει φρένο στην ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης της ΝΔ που στρώνει το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες ξανά, παρά την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής.»

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…