«Αστυνομία παντού, ασφάλεια πουθενά»

Σε συγκέντρωση αύριο Σάββατο, κατεβαίνουν οι κάτοικοι των Εξαρχείων,  διαμαρτυρόμενοι για την όξυνση των κρουσμάτων βίας από ομάδες κακοποιών που δρουν ανενόχλητες, με την προκλητική ανοχή της Αστυνομίας.

NewsRoom 10/01/2020 | 21:14

Η συγκέντρωση ξεκινά στις 12.30 στη συμβολή Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη και θα πορευθεί ώς το 5ο Αστυνομικό Τμήμα στην Καλλιδρομίου.

Οπως σημειώνει το κάλεσμα, τα φαινόμενα τρομοκράτησης των κατοίκων είναι πλέον καθημερινά και αυξάνονται συνεχώς: σπασίματα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα με σκοπό την κλοπή, ληστείες και επιθέσεις σε περαστικούς, απειλές με μαχαίρια και ψαλίδια. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων σε κείμενο τους  περιγράφουν την «ιδιαίτερη κατάσταση πολιορκίας» που βιώνουν: από τη μία με την κατάσταση « της λαίλαπας του airbnb» που αυξάνουν τα ενοίκια και εκδιώκουν τους μόνιμους κατοίκους, και από την άλλη «η εγκαθίδρυση κανονικών συμμοριών με κύρια δραστηριότητα το ναρκεμπόριο, που έχει μετατρέψει την άλλοτε πιο ασφαλή γειτονιά της Αθήνας σε ορμητήριο διαφόρων ειδών κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου».

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για συγκεκριμένη συμμορία, που δρα με σημείο αιχμής τη γωνία Καλλιδρομίου και Θεμιστοκλέους, γνωστή στην Αστυνομία, και επιδίδεται με άνεση σε κλοπές, σπάζοντας καθημερινά τουλάχιστον δύο με τρία αυτοκίνητα, απειλώντας και τραμπουκίζοντας όσους τυχόν διαμαρτύρονται.

Ως αδιάφορη περιγράφουν τη στάση των αστυνομικών του τοπικού Α.Τ., που αποθαρρύνουν τους κατοίκους ακόμα και να καταθέσουν μήνυση κατ’ αγνώστου με τη δικαιολογία ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία.

Για την κυβέρνηση λένε ότι «τρομοκρατεί με τα ΜΑΤ τη γειτονιά, δέρνοντας άσχετους και μαζεύοντας μωρομάνες από καταλήψεις, ενώ αφήνει τις συμμορίες όχι μόνο ανέγγιχτες, αλλά όλο και πιο θρασείες ύστερα από κάθε τέτοια “επιχείρηση’’».