Newsroom

Newsroom

Ασούρα: Η σημαντικότερη αιματοβαμμένη γιορτή των Σιιτών μουσουλμάνων

Παρά την πανδημία του κορονοϊού φέτος, οι Σιίτες γιόρτασαν την Ασούρα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη με τα εξόχως άγρια και βασανιστικά τους έθιμα (Ακολουθεί βίντεο με σκληρές εικόνες). 

AP 20243450105610

Η Ασούρα, η σημαντικότερη γιορτή των σιιτών μουσουλμάνων, γίνεται προς τιμή της επετείου του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί επίσης ουσιαστικά, και το σχίσμα του Ισλάμ κυρίως ανάμεσα σε Σουνίτες και Σιίτες. Οι πιστοί άνδρες σιίτες μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο ως ένδειξη πίστης και θρήνου αυτομαστιγώνονται.    

Η τελετή διαρκεί συνολικά 10 ημέρες, όσες ήταν και οι ημέρες που βασανιζόταν ο ιμάμης Χουσέιν στην πόλη Καρμπάλα, του σημερινού Ιράκ, έπειτα από την ήττα των στρατευμάτων του. Για εννέα νύχτες οι πιστοί συγκεντρώνονται στους χώρους λατρείας του, όπου και ακούν τις αφηγήσεις για τον μάρτυρα Χουσεΐν και προσεύχονται.

Τη 10η μέρα, βγαίνουν στο δρόμο, όπου και αναπαριστούν το μαρτύριο του Χουσεΐν. Εκεί, ψέλνουν και ξεκινούν αρχικά να χτυπούν στο στήθος τους μία – μία τις παλάμες τους ρυθμικά. Στη συνέχεια, κάποιοι από αυτούς, βγάζουν γρήγορα τις μπλούζες τους και ξεκινούν να χτυπούν τις πλάτες τους με μαστίγια, που έχουν στις άκρες τους λάμες. Τα χτυπήματα όλο και δυναμώνουν. Συχνά, οι μεγαλύτεροι παρεμβαίνουν και σταματούν όποιον φαίνεται πως θα κάνει κακό στον εαυτό του υπερβάλλοντας στα χτυπήματα. Κάποιοι συνεχίζουν και ξεπαιρνούν τα όρια.   

Οι γυναίκες καθόλη τη διάρκεια της Ασούρα, δεν συμμετέχουν στην τελετή, αλλά παρμένουν παραμένοντας συγκεντρωμένες όλες μαζί σε μία αίθουσα Η Ασούρα γιορτάζεται και στην Ελλάδα σε περιοχές όπου ζούν σιίτες μουσουλμάνοι  (η πρώτη τελετή πραγματοποιήθηκε το 1978).  *

Ο ιμάμης Χουσεΐν ιμπν Αλί ιμπν Αμπί Τάλιμπ (8 Ιανουαρίου 626 – 10 Οκτωβρίου 680) ήταν γιος του Αλί ιμπν Αμπί Τάλιμπ και της Φάτιμα Ζάχρα και εγγονός του Προφήτη Μωάμεθ. Θεωρείται ως ο τρίτος ιμάμης των Σιιτών από τους περισσότερους Σιίτες. Κάποιοι άλλοι Σιίτες τον αποδέχονται ως δεύτερο ιμάμη. Θεωρείται πολύ σημαντική φυσιογνωμία και στο σουνιτικό και στο σιιτικό Ισλάμ, ως μέλος της οικογένειας του Μωάμεθ.  Έχασε τη ζωή του στη Μάχη της Καρμπάλα. Η ημέρα μνήμης του θανάτου του ονομάζεται Ασούρα και είναι μέρα μεγάλου πένθους για τους Σιίτες.

Η Ασούρα γιορτάζεται κάθε χρόνο και στη χώρα μας, σε δρόμους του Πειραιά, μόνο που φέτος λόγω κορονοϊού τα περιοριστικά μέτρα την απαγόρευσαν. Ενώ σε άλλες χώρες του κόσμου με πληθυσμό Σιιτών γιορτάστηκε κανονικά, όπως στο Ιράν, το Ιράκ και την Ινδία. 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…