Newsroom

Newsroom

Αρουραίοι στον Θερμαϊκό

Στην Κορινθία ο Μητροπολίτης Μεγαλουπόλεως και Γόρτυνος, καθ΄ ομολογία πιστού, με τις ευλογίες του έδιωξε τις τσούχτρες από τη θάλασσα. Στην Θεσσαλονίκη με τις ευλογίες ιερέων θα πολλαπλασιαστούν οι αρουραίοι.

5b850a781dc524804a8b4627

Της Ζωής Χαλιδιά

Η εκκλησία, με τις αξιέπαινες εξαιρέσεις της βεβαίως, παρεμβαίνει ανορθόδοξα στον κοινωνικό ιστό, καταντώντας την χώρα ανατριχιαστικά φονταμενταλιστική. Πνευματικοί κυρίαρχοι ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας που σιτίζεται εκεί όπου έφτυσε ο σκοταδισμός, ιερείς λιβανίζουν σήμερα ό,τι χειρότερο έχει στιγματίσει την παγκόσμια ιστορία. Ευλογούν ακροδεξιούς, νεοναζί, και κάθε σαλεμένο πολιτικό νου. Με την επίσημη ηγεσία της εκκλησίας να ψέλνει αδιάφορα, κοιτάζοντας προς τον ουρανό.

Φέτος, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, οι εκκλησιαστικές δυνάμεις θα το πάνε ακόμα πάρα πέρα. Θα ευλογήσουν τους αρουραίους. Μακεδονία δεν παραδίδω: μαύρα ρούχα, μαύρο ράσο, μοιρολόγια, πένθιμες καμπάνες, αρχαίες περικεφαλαίες. Κάτω από όλη αυτή τη σκοταδιστική προβιά, ο σκελετός ενός τρίκυκλου, ο σκελετός ενός Σπύρου Κοτζαμάνη και το εκκολαπτόμενο σύγχρονο παρακράτος. 

Στα δρώμενα συμμετέχουν αφανώς και αστυνομικοί, διότι σόι πάει το βασίλειο. Όλοι μαζί, φανερές και κρυφές οργανώσεις, παραθρησκευτικά και ορθόδοξα σχήματα, πολίτες που έχουν μεταλλαχθεί σε δηλητηριώδη μανιτάρια, θα δώσουν αυτό που έχουν: καφρίλα, ακροδεξιά δυσωδία, τραμπουκισμό. Διότι η διαφωνία τους με τη Συμφωνία των Πρεσπών ουδεμία σχέση έχει με επιστημονική ανάλυση, με ιστορική τεκμηρίωση, με τον ορθό λόγο. Δεν διαθέτουν καν μία νεάντερνταλ άποψη.

Η πολιτική της ιστορία της Θεσσαλονίκης κουβαλά μεγάλα βάρη.

Έχει τους χιλιάδες εβραίους πολίτες της που φορτώθηκαν στα τραίνα με προορισμό τα κρεματόρια της ναζιστικής Γερμανίας, και τους πολίτες της που άρπαζαν την «ευκαιρία» κι έκαναν πλιάτσικο στα εγκαταλειμμένα νοικοκυριά των εβραίων συμπολιτών τους, ή καταπατούσαν τις περιουσίες τους.

Έχει τον δολοφονημένο Λαμπράκη της, τον βασανισμένο ως τον θάνατο Τσαρουχά της, τον Γιάννη Ζεύγο, τον αντιδικτατορικό αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη.

Παράλληλα έχει βαριά ιστορία αγώνων που ξεκινά από τον Μπεναρόγια και κορυφώνεται με τη μεγάλη εξέγερση τον Μάη του 1936. Έχει τον σπουδαίο αντιφασιστικό αγώνα στον πόλεμο, τον αντιδικτατορικό αγώνα, τα κοινωνικά και πολιτικά κινημάτα της μεταπολίτευσης.

Αλλά το σίγουρο είναι ότι στο πολιτικό υπέδαφος της πόλης, που ορίζει και δίνει τον τόνο στην Μακεδονία, οι δράσεις του τελευταίου αιώνα κι όσα «άδειασαν» πάνω του, προκάλεσαν προβληματικούς σχηματισμούς. Λόγω της γεωφυσικής θέσης καλλιεργήθηκε ο κίνδυνος από βορρά, ο κίνδυνος από ανατολή κι αντάμα αντικομουνιστική υστερία μετά τον πόλεμο και εθνικοφροσύνη… Οι πολιτικές ηγεσίες πότισαν άφθονα με τοξικό φόβο και μίσος αυτόν τον τόπο όπου φύτρωσε η μισαλλοδοξία κι ο φανατισμός. Και είναι άξιοι σεβασμού οι άνθρωποι της πόλης που τα αντιμετώπισαν, που τα πολέμησαν, που αντιστάθηκαν και αντιστέκονται.

Για μία ακόμη φορά, η Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιηθεί για να υπηρετήσει τους σχεδιασμούς της ακροδεξιάς πλέον πολιτικής ηγεσίας της ΝΔ. Στο παραθαλάσσιο μέτωπο της, εν έτη 2017, κι ενώ η παγκόσμια τεχνολογία, οι επιστήμες, οι τέχνες εκτοξεύονται με διαστημικές ταχύτητες, νιοί και γέροι, πορεύονταν μαζικά, σα θίασος αυτολοβοτομημένων, υπέρ του ακροδεξιού απατεώνα Σώρρα. Τώρα, στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα πορευτούν άρρωστοι μαύροι αρουραίοι. Αυτοί δηλαδή που σκοπό έχουν όχι να διαμαρτυρηθούν για τη Συμφωνία Πρεσπών (δικαίωμά τους είναι) αλλά με αφορμή τη Συμφωνία να επαναφέρουν στην πολιτική δράση το παρακράτος, πλήττοντας τη δημοκρατία και τους θεσμούς αυτής.

Αυτούς λοιπόν θα ευλογήσουν ποιμένες της εκκλησίας με τις πένθιμες καμπάνες τους.

Και το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στο τι θα πράξουν πολιτικές οργανώσεις, σχήματα της αριστεράς, και κινήματα της πόλης. Ένας ολόκληρος δηλαδή πολιτικός χώρος που διατύπωσε το ισχυρό σύνθημα «Η σιωπή είναι συνενοχή». Θα αφήσουν την Θεσσαλονίκη να γίνει μία ακόμη φορά πόλη των φαντασμάτων που θα περιφέρουν στους δρόμους της τις φαιές τους ιδέες με κραυγές εκδίκησης; 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

gaza 11 1320x880 1

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν ωστόσο μετά το τέλος της πορείας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να…

Σλοβακία: Ο γνωστός λογοτέχνης Τσιντούλα πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο (Video)

assassin

Σλοβακία: Ο γνωστός λογοτέχνης Τσιντούλα πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο (Video)

Ο λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα φέρεται να είναι ο δράστης πίσω από την επίθεση με πυροβολισμούς…