Newsroom

Newsroom

Αποστολή στην Αθήνα με μήνυμα Καντάφι

Εν μέσω αμείωτων βομβαρδισμών στη Λιβύη, η είδηση της άφιξης του Λίβυου υφυπουργού Εξωτερικών, Αμπντελαντί Ομπεϊντί, στην Αθήνα πυροδότησε νέα…

Εν μέσω αμείωτων βομβαρδισμών στη Λιβύη, η είδηση της άφιξης του Λίβυου υφυπουργού Εξωτερικών, Αμπντελαντί Ομπεϊντί, στην Αθήνα πυροδότησε νέα σενάρια γύρω από τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο.
Οργιάζουν από χθες στα διεθνή ΜΜΕ οι φήμες για τις εξελίξεις στο μέτωπο των παρασκηνιακών διπλωματικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο λιβυκό καθεστώς και τους συμμάχους μέσω… Αθήνας. Εν μέσω αμείωτων βομβαρδισμών στη Λιβύη και ενώ η πρόσφατη προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έπεσε στο κενό, η είδηση της άφιξης του Λίβυου υφυπουργού Εξωτερικών, Αμπντελαντί Ομπεϊντί, στην Αθήνα πυροδότησε νέα σενάρια γύρω από τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο.
Εξαιτίας του κύματος αυτομολήσεων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο περιβάλλον του Λίβυου ηγέτη, οι αρχικές πληροφορίες γύρω από τις προθέσεις του Ομπεϊντί ήταν ασαφείς, ωστόσο το γραφείο Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, έσπευσε να διευκρινίσει πως ο Λίβυος αξιωματούχος έφτασε στην Αθήνα κατόπιν συνεννόησης με την Τρίπολη.

Οπως έγινε γνωστό, ο Ομπεϊντί, ο οποίος μετά την αυτομόληση του Μούσα Κούσα εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών, αναμενόταν να συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου χθες το απόγευμα για να παραδώσει μήνυμα του Μουαμάρ Καντάφι στον Ελληνα πρωθυπουργό, το περιεχόμενο του οποίου μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό. Η συνάντηση έγινε στο Καστρί (στα γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας) και σε αυτή πήρε μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, ο οποίος είχε νωρίτερα συνομιλίες για το θέμα της Λιβύης με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, η επίσκεψη του Ομπεϊντί πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λίβυου πρωθυπουργού σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του.

Παράλληλα, η ανακοίνωση ανέφερε πως ο Γ. Παπανδρέου είχε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών μια σειρά από τηλεφωνικές συνομιλίες με διάφορους ηγέτες για το ζήτημα της Λιβύης. Ανάμεσα σε αυτούς αναφέρεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Αλ Θάνι, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν η άφιξη του Ομπεϊντί στην Αθήνα ήταν αποτέλεσμα ευρύτερης συνεννόησης με τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, ο Λίβυος ηγέτης είδε χθες άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του διπλωματικού σώματος να του γυρίζει την πλάτη. Οπως έγινε γνωστό, ο Αλι Τρίκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αφρικανικών Θεμάτων, που είχε εκπροσωπήσει τη Λιβύη στον ΟΗΕ, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του, ενώ βρισκόταν στο Κάιρο όπου είχε συνάντηση με τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Πλήγμα
Υπενθυμίζεται πως ο Μουαμάρ Καντάφι υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα πριν από λίγες ημέρες, όταν ο επί πολλά χρόνια στενός του συνεργάτης και υπ. Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, αυτομόλησε πυροδοτώντας ένα κύμα «αισιοδοξίας» στις τάξεις των συμμάχων που στοιχηματίζουν πλέον στην «εκ των έσω» κατάρρευση του καθεστώτος. Την ίδια ώρα βέβαια είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι συμμαχικές ηγεσίες διεξάγουν έμμεσες συνομιλίες με την Τρίπολη.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το κατά πόσο καταγράφεται πρόοδος στις εν λόγω διαπραγματεύσεις, καθώς ο Μουαμάρ Καντάφι δείχνει να αντέχει τη διεθνή πίεση και τους βομβαρδισμούς. Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του Λίβυου ηγέτη είναι η απόρριψη το Σάββατο της πρότασης των αντικαθεστωτικών για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Υπενθυμίζεται πως οι εξεγερμένοι είχαν προτείνει προσωρινή εκεχειρία.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Πέντε Λίβυοι τραυματίες νοσηλεύονται από το Σάββατο στο νοσοκομείο Χανίων. Οι τραυματίες έφτασαν στη Σούδα με ένα μεταγωγικό C17 του Κατάρ που ζήτησε άδεια προσγείωσης για ανεφοδιασμό. Μόλις προσγειώθηκε, ο πιλότος ανακοίνωσε πως μεταφέρει τραυματίες από τη Λιβύη, ο ένας εκ των οποίων είχε εκπνεύσει εν πτήσει, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για υπηκόους του Κατάρ. Αργότερα όμως επικράτησε σύγχυση, αφού διαπιστώθηκε πως οι τραυματίες ήταν Λίβυοι.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
http://www.ethnos.gr

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…