Αποστολή στον Έβρο: Ορυμαγδός πυρών συνέτριψε "εισβολή" (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο πεδίο βολών "Αετός" στον Έβρο, η διακλαδική άσκηση "Παρμενίων 2016". Ο συνδιασμός πυρών, Αεροπορίας, Πεζικού και Πυροβολικού, "κατατρόπωσε" τον εικονικό εχθρό, στέλνοντας όμως ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.

57f777e31dc524bb6d8b46d9

Αποστολή: Μαρίνος Γκασιάμης

Μια Τουρκία που πρόσφατα αμφισβήτησε την συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτήν αναφέρθηκε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στον χαιρετισμό του μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.

Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής:

Ο εχθρός επιτέθηκε όσο αιφνιδιαστικά μπορούσε, ωστόσο από τα πρώτα στάδια της επίθεσής του τον εντόπισαν τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) του Στρατού Ξηράς.

Αμέσως ρίχθηκαν στην περιοχή ομάδες ανιχνευτών με ελεύθερη πτώση, προκειμένου να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες ενώ παράλληλα άρχισαν επιχειρίσεις καθυστέρησης του εχθρού.

Με συντονισμένες ενέργειες οι μονάδες προφυλακής παρέσυραν τις εχθρικές δυνάμεις σε πεδίο μάχης που επέλεξαν αυτές.

Η κατάσταση ήταν δύσκολη καθώς το εχθρικό πυροβολικό προσπαθούσε με κυλιόμενο βομβαρδισμό να ανοίξει δρόμο για τις μονάδες του. Η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε αγώνα για απόκτηση τοπικής αεροπορικής υπεροχής ενώ παράλληλα παρείχε υποστήριξη στις μονάδες πεζικού. Το ιπταμενο ραντάρ της Π.Α. συντόνιζε την όλη επιχείρηση. Μαχητικά Μιράζ 2000 συνόδεψαν αεροφωτογραφικά φάντομ που θα συνέλλεγαν οπτικό υλικό από τις κινήσεις του εχθρού.

Τα μαχητικά Μιράζ 2000 ενεπλάκησαν σε αερομαχία με εχθρικά F-16, ενώ την ίδια στιγμή ελληνικά F-16 και F-4E φάντομ εξαπέλυσαν βροχή βομβών διαφόρων τύπων. Παράλληλα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι εξουδετέρωναν εχθρικά τάνκς. Το εχθρικό πυροβολικό ωστόσο επέμενε. Ο εχθρός είχε μπει στο πεδίο που είχαν επιλέξει οι φίλιες δυνάμεις. Εκείνη την στιγμή, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από στρατιωτικούς το ελληνικό πυροβολικό και τα βαρέα όπλα του πεζικού άνοιξαν το κουτί του “τρελοκομείου”.

Κάθε είδος διαθέσιμου πυρομαχικού ρίχθηκε πάνω στους εισβολείς. Είχε έρθει η ώρα για την αντεπίθεση. Ειδικές Δυνάμεις κατέβηκαν με σχοινιά από ελικόπτερα στα μετώπισθεν του εχθρού καταλαμβάνοντας γέφυρα που απέκοπτε τις εχθρικές δυνάμεις και συγκεκριμένα την αιχμή της δύναμης εισβολής. Τότε δόθηκε η εντολή “Κεραυνός”. Με την υποστήριξη πυροβολικού και βαρέων όπλων του πεζικού τα άρματα LEO 2 HEL άνοιξαν πυρ από τα γύρω υψώματα, ενώ παράλληλα ελικόπτερα Απάτσι εξουδετέρωναν ένα ένα τα εχθρικά άρματα. Γεφυροφόρα άρματα γεφύρωσαν χαντάκια που υπήρχαν. Τα ελληνικά άρματα ξεχύθηκαν κατά των εχθρικών μονάδων που είχαν απομείνει. Η εισβολή είχε εξουδετερωθεί.

Καμμένος: Προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν – Η εθνική μας κυριαρχία δεν είναι για διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αφού αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις που ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, έχουν όμως διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο, με πρόβλεψη για γενικότερη αστάθεια, αναφέρθηκε στην Τουρκία και όχι μόνο λέγοντας: «Όλα αυτά σε συνδυασμό και με μια σειρά γεγονότων, στον περίγυρο της χώρας μας, λειτουργούν ως υπόμνηση, αλλά και ως προειδοποίηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της γείτονος χώρας, που καταλύουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αλλά και οι ανιστόρητες θέσεις γειτόνων μας, οι οποίες δυστυχώς υιοθετήθηκαν από αξιωματούχο των Βρυξελλών, έστω και προσωρινά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν αδιάλειπτα το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η εθνική μας κυριαρχία, η άσκηση της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν περιορίζεται και δεν συμπιέζεται».




















Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ