Newsroom

Newsroom

Αποσελέμης: Το μεγάλο φράγμα της Κρήτης ολοκληρώνεται

Μόλις 200 μέτρα απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου που θα συνδέσει το Οροπέδιο Λασιθίου με το φράγμα Αποσελέμη, προκειμένου να δώσει σημαντικές «υδροδοτικές ανάσες» σε ολόκληρη την Κρήτη.

αποσελέμης

Μπορεί το έργο να έχει περάσει από 40 κύματα και η κατασκευή του να προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, αλλά και ερωτηματικών αναφορικά με τον τρόπο που χειρίστηκαν, τόσο ο εργολάβος όσο και η Πολιτεία την κατασκευή του, ωστόσο η ξηρασία των τελευταίων ετών, ήταν αρκετή για να δείξει ότι ακόμα κι αυτό το έργο, με τον τρόπο που τελικά κατασκευάζεται, είναι όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμο.

Ως το τέλος Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση Οροπεδίου με το φράγμα Αποσελέμη. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, αλλά και τον ρυθμό που προχωρούν οι εργασίες, υπολογίζεται ότι οι εργασίες θα μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους και να συνδέσουν το Οροπέδιο με το φράγμα.

Μέχρι στιγμής, το έργο καταστροφής ενέργειας για το νερό που θα φθάνει από το Οροπέδιο με πίεση 30 ατμόσφαιρων είναι υπό κατασκευή και βρίσκεται στην τελική φάση, όπως επίσης στην τελική φάση βρίσκεται και η βάνα διαμέτρου 1,5 μέτρου, η οποία θα τοποθετεί μόλις σκυροδετηθεί το τοιχίο που ενσωματώνει τη βάση στήριξης.

Μέσα στη σήραγγα του έργου η σωλήνα έχει τοποθετηθεί, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν ήδη κατασκευαστεί πάνω από τα 3,3 χιλιόμετρα επί συνόλου 3,5 χιλιομέτρων που είναι το έργο. Τα  έργα  στο Οροπέδιο παράλληλα, στο Μέτωπο  εισόδου  με τη σήραγγα είναι  προς  το τέλος. Στον Χώνο μπροστά στη  Γέφυρα  Μασάρου, όπου  περνά  το νερό, μένει ακόμα να κατασκευαστεί ο υπερχειλιστής, ο οποίος θα λειτουργεί μόνο εφόσον το νερό είναι πολύ.

Με βάση την πορεία των εργασιών, το τμήμα της σωλήνας έξω από τη σήραγγα και μέχρι την προσέγγιση του στο φρεάτιο καταστροφής ενέργειας, καθώς και το φρεάτιο καταστροφής ενέργειας, θα μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, ως το τέλος του Ιανουαρίου.

Πηγή: patris.gr
 

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

βια ενδο

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

Η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας…