Απόψε οι προτάσεις Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Όλα έτοιμα για την ειδική εκδήλωση

Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απόψε στις 20:00, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων.

5739da6e1dc52445358b48d7 1

Με την εκδήλωση ουσιαστικά σηματοδοτείται η έναρξη ενός μεγάλου δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με ορίζοντα -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- την άνοιξη του 2017.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με το μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης, απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τον λαό, για έναν «ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο» πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

Βασικός στόχος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης συνολικά για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, στην οποία εντάσσονται οι προτάσεις που καταθέτει στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι:

– Η ενίσχυση της δημοκρατίας μέσα από δημοκρατικές τομές.

– Η υπέρβαση των συσσωρευμένων αντιφάσεων που οδήγησαν στην πολιτική κρίση.

– Η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, ώστε να αρθούν τα στεγανά που χωρίζουν το πολιτικό σύστημα από την κοινωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της ενίσχυσης της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, της κατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών και της προστασίας της εργασίας.

Επίσης θα περιλαμβάνονται θεσμικά αντίβαρα “ώστε να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που χαρακτήρισαν την περίοδο του δικομματισμού», καθώς επίσης και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις ασυλίες των βουλευτών, τα κοινοβουλευτικά προνόμια, και διασφάλιση της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των κομμάτων.

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπήρξε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάνω στην πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην αποψινή εκδήλωση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λογική της πρότασης θα κινείται στην εξής κατεύθυνση: εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει ΠτΔ, τότε εκείνος να εκλέγεται από τον λαό. Παράμετρος που επίσης θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα είναι και το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ.

Όλα έτοιμα

Στο νότιο προαύλιο της Βουλής, στον χώρο που βλέπει το εντευκτήριο των βουλευτών, οι προετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί τα καθίσματα για τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης παραπέμπει σε διάταξη αντίστοιχη με ενός βουλευτηρίου. Παρά την προγραμματισμένη εκδήλωση, τα μέτρα αστυνόμευσης είναι τα συνήθη και η παρουσία της φρουράς είναι διακριτική.

Στη σημερινή εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Ειδικότερα έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων, το προεδρείο της Βουλής, βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, εκπρόσωποι εργοδοτικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…