Newsroom

Newsroom

Απόπειρα πολιτικής διαστρέβλωσης από τη ΝΔ για τα πλεονάσματα

Παρουσιάζοντας έγγραφο που αποτελείται από τα σενάρια της Κομισιόν για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), ανάμεσά σε αυτά και ο στόχος 3,5% για 10 έτη, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θεωρεί συμφωνηθέν γεγονός τον άπιαστο δεκαετή στόχο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Άμεση η αντίδραση του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ.

5825ed691dc5246c508b458b

Το έγγραφο που προσκόμισε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης σχετίζεται με την «Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 1η αξιολόγηση», σύμφωνα με την οποία -ανάμεσα στα διάφορα σενάρια για τα πλεονάσματα μετά το 2018- υπάρχει και το ενδεχόμενο δεκαετούς διάρκειας αυτού του ανέφικτου στόχου. 

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερα αντίστοιχα κείμενα, από όλες τις πλευρές των εταίρων. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί θέση της ελληνικής κυβέρνησης και ούτε έχει συμφωνηθεί κάτι σχετικό με τους δανειστές. 

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας με νόημα: «Δεν είναι παράλογο να ακούμε τα ίδια επιχειρήματα από τους ακραίους κύκλους των δανειστών μας. Είναι όμως παράλογο να ακούμε τα ίδια επιχειρήματα από την αντιπολίτευση. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση είναι ΔΝΤ-πολίτευση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως άλλωστε διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης να επιτευχθεί συμφωνία για 2,5% συν 1%. Η πρόταση Τσακαλώτου προβλέπει να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% και το 1% να πάει στην ανάπτυξη και συγκεκριμένα μόνο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας»

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. Η ΝΔ, για άλλη μια φορά, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την πραγματικότητα, προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό καταθέτοντας κείμενα που ουδεμία σχέση έχουν με ό,τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση» σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου.

«Το κείμενο που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, και υποστηρίζει ότι η χώρα έχει δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% για μια 10ετία, «αποτελεί Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Κομισιόν, όπου πράγματι αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Υπάρχει, όμως, και άλλη Έκθεση Συμμόρφωσης, αυτή του ΔΝΤ, που αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%! Τα κείμενα αυτά δεν είναι δεσμευτικά για την ελληνική κυβέρνηση! Ούτε της Κομισιόν με το 3,5%, ούτε του ΔΝΤ με το 1,5%! Γι’ αυτό και δεν υπογράφονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς δεν αποδέχεται αυτές τις υποθέσεις για τα πλεονάσματα, διεκδικώντας μια βιώσιμη λύση για το χρέος» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Κάνοντας επίθεση προς τη ΝΔ, πηγές του Μαξίμου αναφέρουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν περιορίζεται μόνο στη λαθροχειρία ψευδόμενη για το τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση» σημειώνοντας πως «στην ίδια έκθεση, και μάλιστα στην ίδια σελίδα, η Επιτροπή μιλά και για εναλλακτικά σενάρια με πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% και 1,7% μετά το τέλος του προγράμματος!» το οποίο και «ξεχνά…»

Και καταλήγουν: «Η ΝΔ θα πρέπει να γνωρίζει ότι, όπως λέει και ο λαός μας, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…