Αποκάλυψη Λινού: Έχουμε ελλιπή στοιχεία που δεν επιτρέπουν τη σωστή αξιολόγηση της πανδημίας

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, εξήγησε στο Μega  για τη διαφωνία των λοιμωξιολόγων και την καθυστέρηση της επιτροπής να πάρει τις τελικές αποφάσεις
 

NewsRoom 05/02/2021 | 20:38

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, εξήγησε στην εκπομπή Live News καθυστέρηση της επιτροπής να πάρει τις τελικές αποφάσεις, καθώς ανέφερε ότι  δεν έχουν καθόλου στοιχεία (data) για να αξιολογήσουν  την κατάσταση - εξ ου και οι διαφωνίες. 

«Είναι λογικό» ανέφερε η ίδια «γιατί υπάρχουν ελλιπή στοιχεία και όλοι προσπαθούμε να μαντέψουμε τι θα συμβεί χωρίς να ξέρουμε τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή της χώρας και σε κάθε υποπεριοχή κάθε νομού. Επίσης πολλοί από τους συναδέλφους μου πιστεύουμε ότι υπάρχουν μέτρα τα οποία δεν λήφθηκαν για λόγους οικονομικούς, αλλά τελικά η οικονομία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα». 

Σύμφωνα με κ. Λινού  , το πρώτο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό είναι να σπάσουν στη μέση οι τάξεις και τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο πρωί και απόγευμα. «Είναι πολύ μεγάλο το κόστος αλλά αν σκεφτεί κανείς τους κινδύνους δεν τίθεται θέμα. Να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία με προσοχή. Να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ όλοι οι εκπαιδευτικοί» τόνισε η καθηγήτρια.

Από τις δηλώσεις της καταλαβαίνει κανείς ότι  οι αποφάσεις στην επιστημονική επιτροπή λαμβάνονται κατά προσέγγιση. Αυτό αν μη τι άλλο δημιουργεί έντονο προβληματισμό καθώς ουδείς τελικά γνωρίζει με ποια κριτήρια παίρνεται η απόφαση για σκληρά μέτρα που έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Φυσικά εδώ γεννάτε και το θέμα και για την ποιότητα των δεδομένων, με την κυβέρνηση να πρέπει να δώσει επιτέλους στην δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής. 

Τέλος η κ. Λινού ανέφερε  «Το τρίτο κύμα είναι πιθανό να έρθει και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά κρατάμε τα πέντε μέτρα. Αποστάσεις, σωστή αξιοποίηση της μάσκας, πλύσιμο χεριών, αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου και πολλά τεστ. Και πολύ καλή οργάνωση του πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί για να μην χάνεται χρόνος και εμβόλια»