Newsroom

Newsroom

Αποκάλυψη από το Politico: Στα σκουπίδια 215 εκατ. δόσεις εμβολίων για τον κορoνοϊό αξίας 4 δισ.

Πολλές ερωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν πεταχτεί.

emvolio4 0

Στα σκουπίδια κατέληξαν τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό που αγοράστηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην δυσκολότερη φάση της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico,  με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για ένα κόστος προς τους φορολογούμενους, που εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα τέλη του 2020, οπότε και εγκρίθηκαν τα εμβόλια για τον κορονοϊό, οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν 1,5 δισ. δόσεις.

Ωστόσο, ένας τεράστιος αριθμός εμβολίων που αντιστοιχούν σε περίπου 0,7 δόσεις ανά άτομο για το σύνολο του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών, έχουν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ψηλά στην σχετική λίστα βρίσκετονται Εσθονία και Γερμανία.

Πάντως, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ελλάδας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν καταλήξει στα απορρίματα.

Ως εκ τούτου, οι υπολογισμοί βασίζονται σε δεδομένα από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Στις 15 αριθμώνται αυτές που παρείχαν στοιχεία στο έντυπο, ενώ για άλλες 4 έχουν υπάρξει σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ.

Με βάσει τις τιμές των εμβολίων που έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, το έντυπο εκτιμά ότι η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αφορούν σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ.

εμβολια

Στο ίδιο άρθρο σχολιάζεται πάντως ότι πολλά από τα εμβόλια που κατέληξαν στα σκουπίδια αγοράστηκαν στην «κορύφωση» της πανδημίας, στις αρχές του 2021.

Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία είχε ξεσπάσει σφοδρός διεθνής ανταγωνισμός για την εξασφάλιση των πολυπόθητων εμβολίων.

Οι πολύ μεγάλες ποσότητες που παραγγέλθηκαν από ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα οι χώρες να μείνουν με τεράστιες ποσότητες εμβολίων ως «στοκ» ακόμα και όταν ο covid υποχώρησε.

Δεσμευμένες οι χώρες της ΕΕ

Τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης του μεγάλου συμβολαίου της Pfizer εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το Politico θυμίζει πως οι New York Times ανέφεραν η ίδια είχε ανταλλάξει μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer κατά την προετοιμασία της συμφωνίας, που όμως δεν έγιναν ποτέ γνωστά.

Η σύμβαση έχει ήδη επαναδιαπραγματευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την πίεση χωρών της Ε.Ε..

Τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία σταμάτησαν να δέχονται εμβόλια και έχουν μηνυθεί από την Pfizer για μη πληρωμή. Στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού της και δύο πρώην υπουργών Υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι υπερβολικές αγορές εμβολίων προκάλεσαν ζημίες στο κράτος ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ δόσεις του εμβολίου θα συνεχίσουν να καταφθάνουν στην Ευρώπη, καθώς το αναθεωρημένο συμβόλαιο της ΕΕ με την Pfizer δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν εμβόλια τουλάχιστον έως το 2027

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…