Newsroom

Newsroom

Απογοήτευση στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο για Σαμαρά και αντιρατσιστικό

Γράφει ο Αποστόλης Ζουπανιώτης Ενώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, σημείο τριβής αποτελεί το «γιατί ο πρωθυπουργός Αντώνης…

Γράφει ο Αποστόλης Ζουπανιώτης

Ενώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, σημείο τριβής αποτελεί το «γιατί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν εξασφάλισε πρόσκληση από το Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα, στο πλαίσιο επίσκεψής του την 1η Ιουνίου για να μιλήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ της πανίσχυρης Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) (τελικά αντ’ αυτού θα έλθει ο ΥΠΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος)», ουδείς αντιλήφθηκε το προφανές: Πως θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις και τις πιέσεις του οργανωμένου αμερικανο-εβραϊκού λόμπι για την άρνηση του κόμματός του να προχωρήσει στην υιοθέτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου;

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο σκληρά προσπάθησε η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (οι πληροφορίες μας λένε πως ο κ. Σαμαράς ουδέποτε ήταν ιδιαίτερα αρεστός στην Ουάσιγκτον, ούτε και το πολιτικό του παρελθόν εγγυάται αξιοπιστία για τους σχεδιαστές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής), ωστόσο με δεδομένη τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν κινητοποιήθηκε το ελληνοαμερικανικό λόμπι, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει, όπως έπραξε στο παρελθόν.

Εκείνο που θα ήταν όμως δύσκολο στον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει, είναι το αρνητικό κλίμα που αρχίζει να δημιουργείται σε βάρος του ιδίου και του στενού του κύκλου για θέματα που ΔΕΝ αφορούν στις ευρύτερες Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις (που έχουν δρομολογηθεί με κινητήρια δύναμη την Κύπρο από το 2008), αλλά την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα.

Τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή για αναθεωρητικές δημοσιεύσεις για το Ολοκαύτωμα ενός απλού υπουργικού συμβούλου (του κ. Ιωάννη Κωτούλα), με δυσκολία και κατόπιν παρεμβάσεως του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου αποσοβήθηκε αρνητική για την Ελλάδα ανακοίνωση από το αμερικανο-εβραϊκό λόμπι (εκδόθηκε μία μόνο από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδας).

Καθώς το περιστατικό συνέπεσε με την συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (χαιρέτισε κι ο πρωθυπουργός), τα στελέχη του Παγκόσμιου Εβραϊκού Λόμπι είχαν την ευκαιρία να του εκφράσουν ιδιωτικά τις ανησυχίες τους για την αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ελλάδα, την ρητορική και τις βίαιες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής και τα περιστατικά αντισημιτισμού.

Ο πρωθυπουργός έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα προωθήσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο (το οποίο ζητούσαν και η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ), οι οποίες ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν.

Την Τρίτη 28 Μαΐου, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (World Jewish Congress), με δηλώσεις του προέδρου του Ronald S. Lauder, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελλάδας να υιοθετήσει νέο νόμο για την καταπολέμηση εκφράσεων μίσους, του ρατσισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος. Σχετική ανακοίνωση δηοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης (THE WORLD JEWISH CONGRESS, Νέα Υόρκη, «Greece: WJC laments failure by governing parties to agree on bill against hate speech»).

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα κυρίαρχα κόμματα στην Αθήνα είναι, κατά τα φαινόμενα, ανίκανα να έρθουν σε συμβιβασμό ως προς αυτό το σπουδαίο ζήτημα. Οι καπηλευτές του μίσους και οι εξτρεμιστές, όπως οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, δεν αποτελούν μόνο απειλή για μειονότητες όπως οι Εβραίοι, αλλά απειλή για τη Δημοκρατία συνολικά. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα από τις δημοκρατικές δυνάμεις και με την πλήρη δύναμη του Νόμου» επεσήμανε ο Ronald S. Lauder.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο τη Δευτέρα δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. http://www.worldjewishcongress.org/en/news/13529/greece_wjc_laments_fail…

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά – γράφει το δημοσίευμα – φέρεται να αντιτίθεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ισχυριζόμενο ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των εκφράσεων μίσους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το νομοσχέδιο θα απαγόρευε την δημόσια υποκίνηση κατά ανθρώπων εξαιτίας της φυλής τους, της θρησκείας τους, της εθνικότητάς τους ή των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Θα περιελάμβανε επίσης τις εκφράσεις μίσους που εκδηλώνονται στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον θα διακόπτονταν οι οικονομικές επιχορηγήσεις στα κόμματα των οποίων οι ηγέτες αρνούνται δημοσίως το Ολοκαύτωμα, παίρνουν μέρος σε ρατσιστικές επιθέσεις και χρησιμοποιούν ναζιστικούς χαιρετισμούς ή σύμβολα στο Κοινοβούλιο.

Τον Μάρτιο του 2013 συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη η εκτελεστική επιτροπή του ΠΕΣ, καλώντας τις «ελληνικές Αρχές να προβούν σε σοβαρές και συντεταγμένες δράσεις κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Να εφαρμόσουν όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους σε αυτόν τον τομέα και να ενώσουν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις κατά των εχθρών της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθεί η βύθιση της κοινωνίας στα σκοτάδια του ρατσιστικού μίσους και του αντισημιτισμού».

Τότε ο πρόεδρος του ΠΕΣ, Ronald S. Lauder, και ο πρόεδρος της ελληνοεβραϊκής κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, είχαν συνομιλίες με τον κ. Σαμαρά όπου αναφέρθηκαν στον κίνδυνο που θέτει η ακροδεξιά και το αντισημιτικό κίνημα της Χρυσής Αυγής.

Με την μη προσέλευσή του στο Παγκόσμιο Φόρου της AJC ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφεύγει προσωρινά την ενόχληση που θα του προκαλούσαν τα σφοδρά παράπονα του Αμερικανο-Εβραϊκού λόμπι, πετώντας την «καυτή πατάτα» στα χέρια που πλέον έμπειρου στα επικοινωνιακά και με μεγαλύτερο κύρος στου Εβραϊκούς οργανισμούς, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το πρόβλημα όμως δεν επιλύεται δια της φυγής. Ήδη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού στο Αμερικανο-εβραϊκό λόμπι, το οποίο αν μεταφερθεί και στην αμερικανική κυβέρνηση, θα επιδράσει αρνητικά στο όχι και τόσο υψηλό κύρος του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον.
 
ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

«To θέμα της αντιμετώπισης των αυξημένων κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα προκάλεσε χθες ρήγμα εντός της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού, όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρά τις αντιρρήσεις του συντηρητικού κόμματος της Ν. Δημοκρατίας», επισημαίνει η Niki Kitsantonis σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ NEW YORK TIMES, με τίτλο «Push for Antiracism Bill Leads to Rift in Greek Coalition».

Συγκεκριμένα, αναφέρει το δημοσίευμα, οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, διεκόπησαν το βράδυ της Δευτέρας, όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέμειναν να τεθεί άμεσα προς ψήφιση το εν λόγω σχέδιο νόμου, σε αντίθεση με τη Ν. Δημοκρατία που υποστήριζε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ήταν επαρκές και δεν απαιτείτο τροποποίηση.

Όπως επισημαίνει η Kitsantonis, το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων ποινών για την πρόκληση ρατσιστικών επιθέσεων, στοχεύει επίσης στην άμβλυνση της αυξανόμενης επιρροής της Χρυσής Αυγής, η οποία κατατάσσεται τρίτη στις δημοσκοπήσεις για το δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι επικριτές της κυβέρνησης κατηγορούν τους συντηρητικούς ότι εναντιώνονται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αρχικώς υποστήριζαν, λόγω της διστακτικότητάς τους να έρθουν σε αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή και επειδή εκπρόσωποι της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των ενόπλων δυνάμεων αντιτίθενται σ΄αυτό, υποστηρίζοντας ότι θα περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

Από την πλευρά της, η Cecilia Malmstrom, Επίτροπος της ΕΕ για εσωτερικές υποθέσεις, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο των ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και την αυξανόμενη δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι προσβλέπει στην ψήφιση του νομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, σύμφωνα με τα υποσχεθέντα.
http://www.nytimes.com/2013/05/29/world/europe/greek-coalition-in-rift-o…

Στο θέμα της οπλοφορίας Ελλήνων βουλευτών εντός του Κοινοβουλίου, αναφέρεται ο Stelios Bouras σε άρθρο στο ιστολόγιο της ε/φ Wall Street Journal, με τίτλο «Greeks Fear Lawmakers Toting Guns», όπου αναφέρεται ότι «πριν από έναν χρόνο, οι απειλές για την ελληνική Βουλή προέρχονταν από εξοργισμένους διαδηλωτές που πετούσαν μολότοφ στο κτίριο, ενώ σήμερα η αστυνομία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, λόγω του φόβου ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί προσέρχονται οπλισμένοι».

Όπως δήλωσε στην WSJ, κοινοβουλευτικός αξιωματούχος «είναι η μεγαλύτερη αύξηση στα μέτρα ασφαλείας που έχουμε δει από την εποχή των βίαιων διαδηλώσεων έξω από τη Βουλή. Αυτή τη φορά, η απειλή έρχεται από το εσωτερικό».  Συγκεκριμένα, στο άρθρο γίνεται αναφορά στο επεισόδιο της 20ης Μαΐου, όταν φρουροί της Βουλής παρατήρησαν βουλευτή να φέρει όπλο και «καθώς ο συγκεκριμένος βουλευτής είναι μέλος της υπερεθνικιστικής Χρυσής Αυγής, ορισμένοι ανησυχούν για βαθιά ιδεολογικά ρήγματα που μπορεί να μετατραπούν σε πολιτική βία». Αναφορά γίνεται επίσης στο πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή της ΧΑ, Γ. Γερμενή, και των φρουρών ασφαλείας του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, ενώ τονίζεται ότι η Χρυσή Αυγή δεν απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις  της WSJ.
http://blogs.wsj.com/eurocrisis/2013/05/28/greece-worries-about-legislat…
 
ΥΓ. Στο θέμα της επιρροής και του κύρους του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, μια ιστορία που ξεκινά το 1992, θα επανέλθουμε άλλη στιγμή. Οι Ελληνες αναλυτές θα έπρεπε πάντως να αναρωτηθούν: ποιό κύρος και γιατί;

Πηγή www.greeknewsonline.com

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

δικαιοσύνη 1

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

Ο 64χρονος δικηγόρος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε βάρος του κατηγορίες, ισχυριζόμενος…