ΜΒ

Μαρίνα Βήχου

Από τη σκέψη της Αυτοκτονίας στην πράξη της Ανυπακοής πόσα lockdown δρόμος;

Ο ανεκδιήγητος Υπουργός Ανάπτυξης όταν αναφέρθηκε στην μέθοδο" ακορντεόν "για το κλείσιμο και άνοιγμα της οικονομίας μάλλον δεν θα σκέφθηκε ότι υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει το νευρικό του σύστημα να μοιάζει με" ακορντεόν ".

5231250

Όταν ο μεγάλος Ινδός πολιτικός και επαναστάτης Μαχάτμα Γκάντι εμπνεύστηκε τη μέθοδο της παθητικής Αντίστασης, χωρίς δηλαδή τη χρήση βίας κατά των βρετανων κατακτητών, έφερε μια επαναστατική αλλαγή στην μέχρι τότε αντίληψη της Αντίστασης απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς, που διαθέτει όλα τα μέσα καταστολής για να σε συντρίψει αν επιχειρήσεις να συγκρουστεις στον δρόμο μαζί του. Και τελικά πέτυχε με την παθητική Αντίσταση το θεωρούμενο ως ακατόρθωτο, τον εξαναγκασμό των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ινδία.

Ίσως ο Stephane Turillon, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην ανατολική Γαλλία να μην έχει διαβάσει για τον Γκάντι και την μέθοδο της παθητικής Αντίστασης. Όμως η απόφαση του να ανοίξει πάλι το εστιατόριο του, παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις αποδεικνύει ότι ασυνείδητα αυτό τον δρόμο ακολουθεί.

Ο ίδιος δηλώνει “διακινδυνεύω 3 χρόνια φυλάκιση, πρόστιμο 60. 000 ευρώ και σφράγισμα του εστιατορίου μου για 6 μήνες. Το γνωρίζω. Όμως επιλέγω να θυσιαστώ για το κοινό κάλο”.
Χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης δηλώνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του, καθώς το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους από τα τέλη του περασμένου Οκτώβρη “θέτει πλέον ζήτημα επιβίωσης τους” με ελάχιστες ελπίδες-οπως οι ίδιοι προσθέτουν- να επιστρέψουν σύντομα σε μια κανονικότητα.

Αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση και θορυβημένη η γαλλική κυβέρνηση δια του υπουργού της των Οικονομικών Bruno Le Maire ανακοίνωσε ότι όσοι ανοίξουν τα καταστήματά τους διακινδυνεύουν να χάσουν την οικονομική βοήθεια που τους παρέχει το κράτος.

Ο ίδιος ο Turillon πάντως επεσήμανε ότι θα τηρήσει στο χώρο του τα μέτρα και όσον άφορα τις αποστάσεις και της χρήσης μάσκας. Πάντως ο ίδιος δεν είναι ο πρώτος που προβαίνει σε κίνηση Ανυπακοής. Την περασμένη βδομάδα άλλος ιδιοκτήτης εστιατορίου στην πόλη Νις επίσης άνοιξε τον χώρο του και εξυπηρέτησε περί τα 100 άτομα με αποτέλεσμα τη σύλληψη του, προκείμενου να δώσει εξηγήσεις.

Η σύλληψη του προκάλεσε κύμα συμπαράστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αίτημα “απελευθερώστε τον Christophe”. Στο μεταξύ η αστυνομία στο Παρίσι “ανακάλυψε” 24 εστιατόρια να λειτουργούν παράνομα την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι “θα εντείνει τους έλεγχους”.

Ερχόμενοι στα καθ’ ημάς εντύπωση προκάλεσε αυτές τις μέρες το βίντεο που διακινήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ιδιοκτήτων εστιατορίων του Νομού Αχαΐας που παρουσιάζει την κυβέρνηση να βάζει την θηλειά του απαγχονισμού πρώτα στην εστίαση για να ακολουθήσουν ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Επιπλέον πριν δυο μέρες ο ανεκδιήγητος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έριξε λάδι στη φωτιά, ζητώντας από τους εστιάτορες να του παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους.

Άμεση ήταν η απάντηση της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης, που συμβολικά του έστειλε το λουκέτο του εστιατορίου “Καρντάσης“, καλώντας τον μαζί με τα κλειδιά “να αναλάβει και μια σειρά υποχρεώσεων που τρέχουν, όπως νερού, αερίου, τηλεφώνου, ρεύματος, ΑΕΠΙ, δημοτικών τελών, τεχνικού ασφάλειας, δόσεων εφορίας, ΙΚΑ, δάνειων, προστίμου πολεοδομίας, λογιστή, συνδρομές επιμελητηρίων, security, προγργραμματος παραγγελιοληψιας κλπ. Σήμερα μάλιστα αναμένεται σε μια ακόμη συμβολική κίνηση να παραδωθουν και αλλά λουκέτα στον Αδωνι Γεωργιαδη.

Το ίδιο διάστημα βλέπουμε να διογκώνεται το κίνημα διαμαρτυρίας κατά των lockdown σε όλη την Ευρώπη, άλλου με πιο δυναμικές μορφές, όπως στην Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Σλοβενία. Παράλληλα εμφανίζονται διαπρεπείς επιστήμονες- κυρίως στην Γαλλία- όπως ο καθηγητής της Ιατρικής Michael Peyromaure, ο λομωξιολογος Didier Raoult, o τέως Πρύτανης της Σχολής Δημοσιάς Υγείας των Βρυξελλών Christophe de Brouwer – που δηλώνουν ότι κανένα lockdown δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, βασιζόμενοι και στην πρόσφατη σχετική ερευνά του καθηγητή του Stanford Γιάννη Ιωαννιδη. Και σε μας ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κουβελας δήλωσε στο GRTimes ότι” όταν δεν περιορίζεις την μετάδοση ο ιός μεταλασσεται σε ηπιότερες μορφές “προσθέτοντας ότι ο” εγκλεισμός θα έπρεπε να άφορα μόνο σε άτομα ευπαθή και όχι στον γενικό πληθυσμό, γιατί αλλιώς ο εγκλεισμός ενισχύει τα θανατηφόρα στελέχη “και διευκρινίζοντας ότι η” υπερμεταδοση σήμερα γίνεται στα ΜΜΜ και στα σούπερ μάρκετ “.

Όσο και αν λοιπόν οι επίσημες κυβερνήσεις επιχειρούν να αποκρύψουν τις αντίθετες επιστημονικές απόψεις αυτές υπάρχουν και διαδίδονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πέρα όμως αυτού υπάρχει η ίδια η προσωπική εμπειρία των ανθρώπων. Ολόκληρες επαγγελματικές κατηγορίες σήμερα πια διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν με φιλανθρωπικά επιδόματα. Έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην πτώχευση, τα ψυχοφάρμακα και τις αυτοκτονίες η την Αντίσταση, είτε την δυναμική, είτε την παθητική.

Ίσως έρχεται η στιγμή να συνειδητοποιήσουν και οι κυβερνήσεις και οι Επιτροπές των Λοιμωξιολογων ότι πλέον δεν διακυβευβονται μόνο οι θάνατοι σε ΜΕΘ η εκτός ΜΕΘ από τον κορωνοιο, διακυβευβονται πολλοί περισσότεροι θάνατοι από την νέκρωση της οικονομίας, την επιδείνωση της συνολικής υγείας, ειδικά της ψυχικής, από τις αυτοκτονίες και την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Ο ανεκδιήγητος Υπουργός Ανάπτυξης όταν αναφέρθηκε στην μέθοδο” ακορντεόν “για το κλείσιμο και άνοιγμα της οικονομίας μάλλον δεν θα σκέφθηκε ότι υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει το νευρικό του σύστημα να μοιάζει με” ακορντεόν “.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ