Κόντρα στους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και τις πιέσεις από εργοδοσία και κυβέρνηση, οι οι εργαζόμενοι στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ, θυγατρικής της κινεζικής εταιρείας COSCO όχι μόνο συμμετείχαν καθολικά σε επτά 24ωρες απεργίες – η τελευταία από τις οποίες ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής – αλλά ανέδειξαν με τη συμμετοχή τους το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ως το πιο αντιπροσωπευτικό και το πιο μαζικό. Παράλληλα, οι εκλογές τους για ανάδειξη νέου ΔΣ, παρατείνονται και σήμερα Τρίτη (02/11).
Με νέα 48ωρη απεργία, την Παρασκευή 5/11 και το Σάββατο 6/11 συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά το δίκαιο απεργιακό αγώνα τους για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στο χώρο δουλειάς, για να μην θρηνήσουν ξανά άλλο νεκρό συνάδελφό τους και για να επιστρέφουν όρθιοι στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο, όχι σακατεμένοι ή νεκροί.
Μεγάλη παρακαταθήκη αυτού του αγώνα – παράλληλα με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει προκαλέσει – αποτελεί και το γεγονός της μεγάλης μαζικοποίησης του σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ, όπως αυτή καταγράφεται με τη διαδικασία των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Με απόφαση της εφορευτικής Επιτροπής οι εκλογές τους παρατείνονται και σήμερα Τρίτη 2-11-2021 και ώρα 8.00π.μ έως 20.00μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (4ος Όροφος), όπως ανακοίνωσαν.
Παράλληλα, υπενθυμίζουμε πως για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι του λιμανιού το προηγούμενο Σάββατο με μηνύματα μέσω ασυρμάτου και τα πληρώματα των πλοίων που παρέμεναν αρόδο προκειμένου να πιάσουν στο λιμάνι.
Το θέμα των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ έθεσαν ψηλά στην ατζέντα της συμβιβαστικής πρότασης που κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες για να ανοίξει το λιμάνι και οι επιχειρηματικοί φορείς του Πειραιά, συστήνοντας τη δημιουργία μιας μεικτής Επιτροπής, που θα συνεδριάζει από κοινού, για θέματα υγιεινής και ασφάλειας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), ως επίσημου φορέα των Κοινωνικών Εταίρων.
Tα αιτήματά τους εξακολουθούν να είναι η υλοποίηση της δέσμευσης της εταιρείας και του υπουργείου Ναυτιλίας για να συγκροτηθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας με τη συμμετοχή μελών του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Επίσης ζητούν εργατικές ομάδες έξι ατόμων (εξάρες πόστες) αντί τεσσάρων που ισχύουν σήμερα, την κατάργηση των κόντρα βαρδιών και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και την υπογραφή ΣΣΕ.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) αναφέρει ότι «πέρα από τις ειδικές συνθήκες του ατυχήματος ο συνάδελφός μας έπεσε θύμα της εντατικοποίησης και της «αριθμολαγνείας» της COSCO που στον βωμό της οι άνθρωποι-εργαζόμενοι έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ολα αυτά τα χρόνια καταγγέλλουμε την εργολαβοποίηση που έχει οδηγήσει σε ένα καθεστώς αρρύθμιστων εργασιακών σχέσεων με συνέπεια αυτά τα δραματικά αποτελέσματα».
Με το λιμάνι να παραμένει κλειστό, πολλά πλοία βρίσκονται εν αναμονή και δεν εκτελούν τις προγραμματισμένες τους διαδρομές, δημιουργώντας αναταράξεις στο ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών.
Η εργοδοσία και διοίκηση της Cosco και DePort Services, αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν την τεράστια εργατική κινητοποίηση που λαμβάνει χώρα για 9η μέρα – για δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή. Επιθυμώντας να ανοίξει και πάλι το λιμάνι, το «αντιπρόταγμά» τους είναι υποτίθεται η «εργασιακή ειρήνη», όταν με «πείσμα» συντηρούν το κλίμα επισφάλειας και εντατικοποίησης που δημιούργησε τις συνθήκες ξεσηκωμού των εργαζομένων.
Η εργοδοσία κάνει «πόλεμο» στους εργαζόμενους, επικαλούμενη την «εργασιακή ειρήνη»
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με κοινή επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ι. Πλακιωτάκη, 22 παραγωγικών φορέων της εγχώριας επιχειρηματικότητας ζητούν λοιπόν, «εργασιακή ειρήνη» και γράφουν τα εξής.
H επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Εκφράζοντας την από κοινού ανησυχία 22 παραγωγικών φορέων της εγχώριας επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη λίστα συμμετεχόντων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου στο ΕΒΕΠ, αναφορικά με το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει μετά την 6ήμερη απεργία στο εμπορικό λιμάνι, αλλά κυρίως από την ήδη εξαγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση, ενός εκ των δύο σωματείων εργαζομένων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, εκ νέου από την Παρασκευή 5/11/21, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής:
Ήδη μέχρι σήμερα, 2/11/21, έχει προκύψει μεγάλη αναστάτωση στα δρομολόγια και τις αφίξεις πολλών πλοίων, με τον κίνδυνο να προκληθούν σημαντικές ελλείψεις σε προϊόντα, πρώτες ύλες, καθώς και αυξημένα κόστη που πλήττουν τις εισαγωγές, τον ευαίσθητο τομέα των εξαγωγών, τις μεταφορές και δεκάδες σχετιζόμενα επαγγέλματα και υπηρεσίες. Αρκετά δρομολόγια πλοίων παρέκαμψαν το λιμάνι του Πειραιά, εκφορτώνοντας τα εμπορευματοκιβώτια σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου. Ο χρόνος ομαλοποίησης της διαμορφωμένης πια κατάστασης υπολογίζεται σε τρεις εβδομάδες με ορατό τον κίνδυνο να εξαιρεθεί ο Πειραιάς από τη ρότα αρκετών δρομολογίων, αν το λιμάνι ξανακλείσει και, μάλιστα, εις όφελος άλλων ευρωπαϊκών λιμένων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων στην ΣΕΠ ΑΕ και, συγκεκριμένα, τα 4 από τα 5 που αξίωσαν, αλλά κυρίως τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας, έχουν γίνει αποδεκτά, ευελπιστούμε ότι θα αποφευχθούν περαιτέρω αχρείαστες ενέργειες, που θα βλάψουν σοβαρά την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού και, κατά συνέπεια, την εθνική οικονομία, την εγχώρια αγορά, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι τα εξιλαστήρια θύματα και κινδυνεύουν να καταλήξουν σε παράπλευρες απώλειες αυτής της διαμάχης, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να ανακαλέσουν τα εξώδικα, να αναστείλουν νέες κινητοποιήσεις και να επιλέξουν να συνεχίσουν τον διάλογο σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης.
Σε κάθε περίπτωση, και οι 22 παραγωγικοί φορείς, προσβλέπουμε στις λύσεις που θα προκύψουν από έναν ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο, που ήδη ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργείου σας, αλλά με τις πύλες του λιμανιού, ανοιχτές προς όφελος όλων. Σεβόμενοι, μάλιστα, απόλυτα το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στην απεργία, αλλά και στη διαφύλαξη του δικαιώματος στην εργασία, αναμένουμε, από την πλευρά των ιδιωτών εργοδοτών και των εργαζομένων, να σηκώσουν το βάρος των ευθυνών που τους αναλογούν, πριν αποφασίσουν ακραία και καταστροφικά. Απευθύνουμε τελευταία έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να εμπιστευτούν την Πολιτεία, αλλά και εμάς τους θεσμοθετημένους φορείς, ώστε όλοι μαζί να συμπορευτούμε και να υποστηριχθούμε, πριν οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητες εντάσεις και μη αναστρέψιμες καταστάσεις».
Είναι πασιφανές από τα όσα αναγράφονται στην επιστολή, καθώς και από την γενικότερη στάση που διατηρούν απέναντι στους εργαζόμενους, πως αυτό που πραγματικά επιθυμούν δεν είναι η εργασιακή αλλά η «εργοδοσιακή ειρήνη».
Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς και για να μη θρηνήσουν άλλα θύματα εκφράζουν άνθρωποι των τεχνών και του αθλητισμούς.
Ελ. Γερασιμίδου: Το Μήνυμα στη Ράδα
Σε μήνυμά της η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου αναφέρει τα εξής:
«Το Μήνυμα στη Ράδα
Στα αγκυροβόλια των κολασμένων, των ταπεινών και καταφρονεμένων, όπου το “έντιμο αίμα ζητάει…”, το μήνυμα των εργαζόμενων στην COSCO μας καλεί: “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ”.
Και το μήνυμα δεν είναι μόνο για τη ράδα του λιμανιού του Πειραιά. Είναι για όλους εμάς τους δυνατούς, εμάς που μας τρέμουν όταν αποφασίζουμε να πάρουμε το δρόμο του Αγώνα.
Τρέμουν την Αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση των Συνδικάτων από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από τις Γυναίκες, τους Γιατρούς -μακρύς ο κατάλογος- τα μηνύματα από το εξωτερικό… “και άλλοι πίσω ακολουθούν…” για να γίνει… “Μεγάλο ποτάμι η οργή του Λαού”. Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά! Δύναμη κι Αγώνα!».
Ν. Μποφίλιου: Πάλη μέχρι τη μέρα που κανένα αδηφάγο τέρας δεν θα κερδοσκοπεί στην πλάτη κάθε εργάτη
Η τραγουδίστρια Νατάσσα Μποφίλιου σημειώνει τα εξής:
«Σε έναν κόσμο που περνάει στο ντούκου ο διαμελισμός ενός ανθρώπου, που ήταν νέος, που είχε οικογένεια και αγαπημένους, που θα ‘πρεπε να έχει τη ζωή του για να ανθίζει και να ευτυχεί και όχι για να δουλεύει σαν σκλάβος, κατάκοπος για ένα κομμάτι ψωμί, οφείλουμε όλοι εμείς να παλεύουμε!
Να παλεύουμε μέχρι την μέρα που στην πλάτη του, στην πλάτη κάθε εργάτη, κάθε αδικημένου ανθρώπου κανένα αδηφάγο τέρας δεν θα μπορεί να κερδοσκοπεί πια.
Κανένας άλλος Δημήτρης.
Καμία άλλη.
Κανένας άλλος».
Δ. Τσακνής: Για τα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης δεν περισσεύει χρόνος στα ΜΜΕ
Ο συνθέτης – στιχουργός Διονύσης Τσακνής επισημαίνει τα εξής:
«Σήμερα, οι σκιαμαχίες για ήσσονος σημασίας θέματα έχουν ξεχωριστή θέση στα συστημικά ΜΜΕ. Όπως και ο κάθε είδους κιτρινισμός άλλωστε.
Για τα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης δεν περισσεύει χρόνος.
Ένας ακόμα μεροκαματιάρης νεκρός. Ένας αγωνιστής της ζωής που πήγε, αλλά δεν γύρισε απ’ τη δουλειά.
Και μετά σου λένε πως δεν υπάρχει ταξικός πόλεμος, “ένα ατύχημα, βρε αδερφέ, το πρώτο είναι τάχα ή το τελευταίο”.
Πού να βρεθεί χώρος για τις γραφίδες και χρόνος για τα μικρόφωνα! Υπάρχουν σοβαρότερα -λέει- προβλήματα. Άσε που με την αποσιώπηση το μεγάλο αφεντικό μένει εκτός κάδρου. Το αφεντικό όμως και όνομα έχει και λερωμένα χέρια. Κι εμείς τα ξέρουμε.
Όπως ξέρουμε και ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς διαρκή πάλη και ταξική αλληλεγγύη».
Σε μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της COSCO, ο Γιώργος Πομάσκι, ομοσπονδιακός προπονητής Στίβου, σημειώνει τα εξής:
«Η αλληλεγγύη όλων μας στον αγώνα των εργαζομένων στο λιμάνι είναι δεδομένη. Είναι αδιανόητο σήμερα με τέτοια εξέλιξη της τεχνικής και της τεχνολογίας να μιλάμε για θάνατο εργαζόμενου την ώρα της δουλειάς. Δεν μπορεί να μας γυρίζουν πίσω 100 χρόνια και να μη μιλάμε γιατί κάποιοι κερδίζουν από αυτό».
Σε μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της COSCO, ο Νίκος Παπαδόπουλος, τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, σημειώνει τα εξής:
«Με εξοργίζει ότι μια εβδομάδα τώρα στον Πειραιά γίνεται μία τεράστια κίνηση αλληλεγγύης προκειμένου να αναδειχθούν οι συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες και δεν έχει προβληθεί σχεδόν τίποτα. Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με τους χιλιάδες που στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων που περήφανα συνεχίζουν με ψηλά το κεφάλι για να μη θρηνήσουν ποτέ άλλο συνάδελφό τους. Για να φτάσει η φωνή τους σε όλη την Ελλάδα».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το 902.gr