«Απαράδεκτη η στοχοποίηση μιας ολόκληρης γειτονιάς»

Νέα ανακοίνωση που καταγγέλλει τη δράση της αστυνομίας στα Εξάρχεια την 6η Δεκέμβρη. Η ΕΝΑΠ - ΕΣΔΔΑ επισημαίνει την απαράδεκτη στοχοποίηση μιας ολόκληρης γειτονιάς και αποδοκιμάζει τις πρακτικές της ΕΛΑΣ απέναντι σε συμπολίτες «από δημόσιους λειτουργούς που έχουν καθήκον την προστασία του  πολίτη.»

NewsRoom 08/12/2020 | 17:41

Η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με ανακοίνωση της καταδικάζει πλήρως τις πρακτικές της αστυνομίας στις 6 Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας τις μαζικές προσαγωγές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο υπέρμετρου περιορισμού των ατομικών ελευθεριών και την ανάγκη οι έκτακτες εξουσίες να υπακούουν στην αρχή της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το ΔΣ της ΕΝΑΠ –ΕΣΔΔΑ καταγγέλλει τις μαζικές προσαγωγές συνδικαλιστών και πολιτών που  προσήλθαν για να αποτίσουν φόρο τιμής, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, στο σημείο της  δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ο οποίος δολοφονήθηκε από αστυνομικoύς εν  ώρα υπηρεσίας στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκεμβρίου 2008. 

Θεωρούμε απαράδεκτη την στοχοποίηση μιας ολόκληρης γειτονιάς και των καθημερινών ζωών συμπολιτών μας από δημόσιους λειτουργούς που έχουν καθήκον την προστασία του  πολίτη. Να σημειωθεί ότι πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κατήγγειλαν την αυξημένη  και αναιτιολόγητη επιθετικότητα των σωμάτων ασφαλείας. 

Έχουμε εκφράσει ήδη την ανησυχία μας για τη δράση του σκληρού πυρήνα της κρατικής  εξουσίας, των σωμάτων ασφαλείας, ιδίως υπό το φως συστηματικών καταγγελιών για  περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και τις σοβαρές ελλείψεις στη διερεύνηση των  περιστατικών αυτών, οι οποίες επισημαίνονται σε εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και της Επιτροπής Αλιβιζάτου για τη διερεύνηση Περιστατικών Αστυνομικής Αυθαιρεσίας.  

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο υπέρμετρου περιορισμού των ατομικών  ελευθεριών και την ανάγκη οι έκτακτες εξουσίες να υπακούουν στην αρχή της αναγκαιότητας,  της αναλογικότητας και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε  απαραίτητο να διεξαχθεί ένας ευρύς, ανοιχτός, επιστημονικός διάλογος σχετικά με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή του συνέρχεσθαι και την στάθμισής της με την ανάγκη για  τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.  

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την άμεση διερεύνηση των σχετικών  καταγγελιών για υπέρμετρη χρήση βίας από την πλευρά των σωμάτων ασφαλείας. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποφοίτων,  

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Σπανουδάκης 
Η Γενική Γραμματέας Μαρία Παπαδημητράκη