Newsroom

Newsroom

Αντιμέτωπος με τη γαλλική Δικαιοσύνη ο Σαρκοζί

Την παραπομπή του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί σε δίκη σχετικά με την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2012 (υπόθεση Bygmalion), ζήτησε η Εισαγγελία του Παρισιού.

57cd9dbb1dc52461208b47b6

Πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, διευκρίνισε ότι η υπόθεση αφορά την υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών και την αναφορά στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 «στοιχείων που εσκεμμένα υπολογίστηκαν χαμηλότερα». Σημειώνεται ότι μέσω ενός μεγάλου συστήματος πλαστών τιμολογίων, είχε επιχειρηθεί να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισ. ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών που είχε οριστεί στα 22,5 δισ. ευρώ.

Μαζί με τον Σαρκοζί, ζητήθηκε η παραπομπή και άλλων 13 ατόμων, για πλαστογραφία, κατάχρηση εμπιστοσύνης, απάτη ή συνέργεια σε απάτη και συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά πρώην στελέχη του UMP, του κόμματος του Σαρκοζί, υπευθύνων της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 και επικεφαλής της εταιρίας επικοινωνιών Bygmalion (που οργάνωνε τις συναντήσεις του).

Ο Σαρκοζί δεν κατηγορείται ότι είχε γνώση της απάτης, αλλά ότι προχώρησε σε επιπλέον δαπάνες ενώ ορκωτοί λογιστές τον είχαν κατηγορεί ότι ο προϋπολογισμός του θα υπερέβαινε το σχετικό όριο. Ο ίδιος ο Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη της Bygmalion, παρά μόνον όταν ξέσπασε η υπόθεση.

Από την πλευρά του Σαρκοζί, ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ έκανε λόγο για «νέο, χονδροειδή ελιγμό» που «δεν θα αντέξει πολύ, όπως και οι προηγούμενοι (…) με δεδομένο ότι η διετής έρευνα απέδειξε την απουσία στοιχείων για συμμετοχή (του πρώην προέδρου) στα όσα του καταλογίζονται».

Πλέον, τον λόγο έχουν οι ανακριτές, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα κάνουν δεκτό το σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας. Πριν αποφασίσουν οι ανακριτές, θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα, προκειμένου να κατατεθούν τυχόν προσφυγές.

Όλα αυτά διαδραματίζονται τη στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί έχει θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη του 2017 και συνεπώς μία παραπομπή του σε δίκη θα κατέρριπτε τα σχέδιά για νέα θητεία στο ανώτατο αξίωμα της Γαλλίας.

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ντεπαρντιέ

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Υπό αστυνομική κράτηση βρίσκεται από το πρωί ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες…