Το Αντιφασιστικό κίνημα και οι Τραμπ του κόσμου

Από τον ολοκληρωτισμό του Όρμπαν στην Ουγγαρία μέχρι τη ρατσιστική και μισαλόδοξη πολιτική του Τραμπ στην Αμερική. Και στην χώρα όμως, ενάντια στην εγκληματική, ακροδεξιά Χρυσή Αυγή του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη και του Λαγού, βρέθηκε το γνωστό αυτό κίνημα. Οι ANTIFA ήταν και πάλι εκεί. 

AP George Floyd

Πριν λίγες μέρες ο George Floyd έπεσε νεκρός. Ακόμη ένας μαύρος δολοφονήθηκε στην Αμερική από λευκό αστυνομικό. Πάλι τα ίδια. Αμέσως ξέσπασαν κύματα οργής από αγανακτισμένους ανθρώπους, άσπρους και μαύρους. Διαδηλώσεις, λεηλασίες καταστημάτων, τραπεζών, κρατικών ιδρυμάτων. Μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Πλαστικές σφαίρες να πέφτουν σαν βροχή. Αίμα, ανοιγμένα κεφάλια, τραυματίες και τρεις νεκροί, ο μέχρι πρότινος απολογισμός. Και έπεται συνέχεια. 

Στον απόηχο αυτών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε, μέσω του αγαπημένου του twitter, ότι θα κηρύξει ως τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα ANTIFA. Όπερ και εγένετο. Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης (για ποια δικαιοσύνη μου μιλάς;) ανακοίνωσε διώξεις εις βάρος του κινήματος ANTIFA ως τρομοκρατικής οργάνωσης που λειτουργεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ένας λαϊκιστής πολιτικός, ένας ατίθασος δισεκατομμυριούχος, σεξιστής, ρατσιστής, πολέμιος της ελευθερίας του Τύπου, τολμά να κουνά το δάχτυλο και να ονομάζει εγκληματική οργάνωση το κίνημα των ANTIFA. Τολμά να εντάσσει στο ίδιο επίπεδο τους τζιχαντιστές, την Κου Κλουξ Κλαν και τους Αντιφασίστες. Τους ανθρώπους που μάχονται για την καταπολέμηση του φασισμού. Για την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ισότητα.

Πριν περίπου 100 χρόνια, γύρω στο 1922 στη γειτονική μας Ιταλία, κάποιοι άνθρωποι ξεκίνησαν να αντιμάχονται τον αναδυόμενο φασισμό του Μουσολίνι. Αυτή ήταν η αρχή του αντιφασιστικού κινήματος. 

Λίγα χρόνια αργότερα, περί το 1945 στη Γερμανία, οι Αντιφασίστες εναντιώθηκαν στο φασιστικό κράτος του Χίτλερ. Κόντρα στον ναζισμό και τις κτηνωδίες που προκαλούσε και ονειρευόταν να προκαλέσει. 

Η συμβολή του αντιφασιστικού κινήματος στην πτώση του Χίτλερ και του ναζιστικού εφιάλτη ήταν καθοριστική. Καθοριστική όχι μόνο ως προς την πτώση αυτή καθαυτή αλλά και γιατί καθ’ όλη την διάρκεια με τις δράσεις τους, γέμιζαν τον κόσμο αισιοδοξία. Κατάφεραν να δημιουργήσουν την πεποίθηση ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός. Ένας κόσμος όπου θα κυριαρχεί η δημοκρατία και η ελευθερία, με τον φασισμό να αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία. 

Βέβαια, και στην πιο σύγχρονη ιστορία, το αντιφασιστικό κίνημα έχει συμβάλλει τα μέγιστα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Όπου υπάρχει ανθρώπινη εκμετάλλευση, φασιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα, ανισότητα, διακρίσεις (φυλετικές, θρησκευτικές, χρωματικές κ.α), οι ANTIFA δηλώνουν το παρόν, υποστηρίζοντας πάντα τη δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη. 

Από τον ολοκληρωτισμό του Όρμπαν στην Ουγγαρία μέχρι τη ρατσιστική και μισαλλόδοξη πολιτική του Τραμπ στην Αμερική. Και στη χώρα όμως, ενάντια στην εγκληματική, ακροδεξιά Χρυσή Αυγή του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη και του Λαγού, βρέθηκε το γνωστό αυτό κίνημα. Οι ANTIFA ήταν και πάλι εκεί. Στην Ελλάδα αυτή την φορά. Όποτε και όπου τους καλεί η ιστορία, οι αντιφασίστες βρίσκονται εκεί. Χωρίς δεύτερη σκέψη γίνονται η ασπίδα προστασίας για τη δημοκρατία, για την ανθρωπιά. Αντλώντας δύναμη από τα θύματα και τους νεκρούς του φασισμού, παλεύουν για τα σκοτώσουν το φίδι. Και πάντα τα καταφέρνουν. Αργά ή γρήγορα δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι τα καταφέρνουν!

Στη χώρα μας, δύναμη και ψυχή όλου του κινήματος ήταν και είναι οι δύο δολοφονηθέντες νέοι από τη Χρυσή Αυγή. Ο Παύλος Φύσσας και ο Σαχζάτ Λουκμάν. Το πνεύμα τους και η δίψα τους για την καταπολέμηση του φασιστικού κόμματος, πήραν σάρκα και οστά μέσα από τους χιλιάδες που πολέμησαν και πολεμούν κατά της Χρυσής Αυγής και ανάλογων κομμάτων. 

Ποιος δεν ένιωσε τον Παύλο δίπλα του σε κάποια αντιφασιστική πορεία; Ποιος μιλά για φασισμό και δε σκέφτεται τον Σαχζάτ; Περήφανοι θα ΄ναι οι λεβέντες από εκεί ψηλά, βλέποντας την Χρυσή Αυγή διαλυμένη, εκτός Βουλής και με τη δίκη να οδεύει προς το τέλος. Ο Αντιφασισμός νίκησε ξανά!

Παιδιά, νέοι, νέες αλλά και μεγαλύτεροι ηλικιακά. Άνθρωποι που κοιτάνε τη ζωή στα μάτια και χαμογελάνε. Που δεν το βάζουν κάτω. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, απ’ όλο τον κόσμο. Με βλέμμα που τσακίζει σίδερα και ψυχή που αξίζει δισεκατομμύρια (περισσότερα και απ’ αυτά του Τραμπ). 

Βάζοντας την αξία της ανθρώπινης ζωής, την ειρηνική συνύπαρξη και την αγάπη πάνω από την εξουσία και το χρήμα. Άνθρωποι που δεν γνωρίζονται και δεν θα γνωριστούν ποτέ μεταξύ τους, κι όμως διακατέχονται από κοινές αξίες και προβληματισμούς. Με παγκόσμιο σύνθημα «Ή με τους φασίστες ή με τους ανθρώπους». Αυτοί είναι οι Αντιφασίστες. Αυτούς αποκαλεί ο Τραμπ εγκληματική οργάνωση. Όσοι Τραμπ και αν υπάρξουν, όσοι Όρμπαν, όσοι Χίτλερ, όσοι Μιχαλολιάκοι, οι ANTIFA πάντα θα νικούν. Θα τον βρίσκουν τον τρόπο και θα νικούν! 

* Ο Θεόκριτος Αργυριάδης φοιτητής πολιτικών επιστημών στο ΔΠΘ, μέλος του κινήματος πολιτικών ακτιβιστών Roseband Socialists
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μέση Ανατολή: Το Ιράν ισχυρίζεται πως έχει τον έλεγχο των στενών του Ορμούζ – «Πιο σημαντικά από δεκάδες ατομικές βόμβες»

Ορμούζ

Μέση Ανατολή: Το Ιράν ισχυρίζεται πως έχει τον έλεγχο των στενών του Ορμούζ – «Πιο σημαντικά από δεκάδες ατομικές βόμβες»

Η Τεχεράνη απάντησε με επιθέσεις κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Ιορδανία, ενώ προειδοποίησε ότι ενδέχεται…

Θεσσαλονίκη: Αρνείται την εμπλοκή στο ατύχημα που στοίχισε τη ζωή στη 15χρονη ο οδηγός του απορριμματοφόρου

acpaok 1200x800 1 1

Θεσσαλονίκη: Αρνείται την εμπλοκή στο ατύχημα που στοίχισε τη ζωή στη 15χρονη ο οδηγός του απορριμματοφόρου

Από την πλευρά του, ο πατέρας της ανήλικης, εκφράζει αμφιβολίες πως ο άνθρωπος που πήγε…

Οι Προτάσεις μας

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ξεκινούν 13 Ιουλίου – Πότε λήγουν και τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

ermou_xristougenna_magazia_kyriaki

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ξεκινούν 13 Ιουλίου – Πότε λήγουν και τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) υπενθυμίζει ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν, μαζί…

Marfin: Από τον… ένοχο στον σωρό το 2010 στο usb απ’το παγκάκι το 2020 και τώρα σε ένα «ανώνυμο mail» που «έλυσε» την υπόθεση σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Marfin: Από τον… ένοχο στον σωρό το 2010 στο usb απ’το παγκάκι το 2020 και τώρα σε ένα «ανώνυμο mail» που «έλυσε» την υπόθεση σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη

Για ανώνυμο mail που κατονόμασε τρία άτομα ως υπαίτιους της εμπρηστικής επίθεσης στη Marfin και…

Προκλητική ανακοίνωση των συνδικαλιστών αστυνομικών Ηλείας υπέρ των συναδέλφων τους που πυροβόλησαν τον 20χρονο στο Άργος

7026694

Προκλητική ανακοίνωση των συνδικαλιστών αστυνομικών Ηλείας υπέρ των συναδέλφων τους που πυροβόλησαν τον 20χρονο στο Άργος

«Οι Ηλείοι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ αφού έλυσαν όλα τα προβλήματα του κλάδου τους στην περιοχή…

Βιασμός 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας: Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί παρά την προκλητική εισαγγελική πρόταση

AT OMONOIAS 1024x473 1

Βιασμός 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας: Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί παρά την προκλητική εισαγγελική πρόταση

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ η εισαγγελική πρόταση έκανε λόγο για απαλλαγή των…

Απίστευτο περιστατικό σε πτήση της Ryanair από Θεσσαλονίκη για Μόναχο: Έσπασε το παράθυρο και τραυματίστηκε επιβάτης

ryanaik

Απίστευτο περιστατικό σε πτήση της Ryanair από Θεσσαλονίκη για Μόναχο: Έσπασε το παράθυρο και τραυματίστηκε επιβάτης

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της Ryanair αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε την αλλαγή πορείας, επιστρέφοντας το…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΑΠΟΨΕΙΣ

Άγιοι Τόποι: Η διαρκής Νάκμπα και ο διωγμός των Χριστιανών ως πάγια ισραηλινή πολιτική

AP25335299642258

Άγιοι Τόποι: Η διαρκής Νάκμπα και ο διωγμός των Χριστιανών ως πάγια ισραηλινή πολιτική

Η ιστορική συνέχεια της εθνοκάθαρσης του 1948, η οργανική εξέλιξη του σιωνιστικού δόγματος και η…