Newsroom

Newsroom

Viral o ημίγυμνος Ιησούς στην Ισπανία: Οργή με την «ανάρμοστη, σεξουαλική απεικόνιση της ιερής μορφής του»

Διάσημος καλλιτέχνης παρουσίασε την αφίσα προώθησης της Μεγάλης Εβδομάδας στη Σεβίλλη και προκάλεσε αντιδράσεις. «Για να δεις τη σεξουαλικότητα στην εικόνα μου για τον Χριστό, πρέπει να είσαι τρελός» λέει ο καλλιτέχνης.

jesus

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ισπανία μια αφίσα του Χριστού για την προώθηση της εβδομάδας των εορτασμών του Πάσχα στη Σεβίλλη, σχεδιασμένη από τον καλλιτέχνη Σαλουστάνο Γκαρσία.

Οργισμένοι πολίτες, καταγγέλλουν την αφίσα για ανάρμοστη, ««σεξουαλική» απεικόνιση της ιερής μορφής του Ιησού».

Σχεδιασμένη από τον καλλιτέχνη της Σεβίλλης Σαλουστάνο Γκαρσία, η αφίσα δείχνει τον Χριστό μετά την ανάστασή του από τους νεκρούς, να στέκεται ημίγυμνος μπροστά σε ένα κόκκινο φόντο, με το κάτω μέρος του σώματός του να καλύπτεται από ένα λευκό πανί.

Το Συμβούλιο των Αδελφοτήτων της πόλης της Σεβίλλης παρουσίασε την αφίσα στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Caja Rural del Sur το Σάββατο 27 Ιανουαρίου. Η εικόνα έγινε γρήγορα viral στα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, το έργο παραπέμπει στην Ανάσταση του Χριστού, αντανακλώντας «το φωτεινό μέρος της Μεγάλης Εβδομάδας». Δείχνει «τη λαμπερή πλευρά της Μεγάλης Εβδομάδας» με το «αγνό ύφος αυτού του διάσημου ζωγράφου», είπε το Συμβούλιο Αδελφοτήτων και Συντεχνιών που διοργανώνει τις κύριες εκδηλώσεις της εβδομάδας του Πάσχα στη πόλη του ισπανικού Νότου.

Σε μια αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι κατήγγειλαν την αφίσα ως «σεξουαλική». «Είναι απολύτη ντροπή και παρέκκλιση», έγραψε η υπερσυντηρητική καθολική IPSE, η οποία λέει ότι καλλιεργεί τον «σεβασμό για τα χριστιανικά σύμβολα» και αντιτίθεται μεταξύ άλλων στις αμβλώσεις. Πολλοί ζήτησαν από τον δημιουργό να εκφράσει δημόσια συγγνώμη για μια αφίσα που δεν είναι σε καμία περίπτωση στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σχεδόν 10.000 υπογραφές είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τη Δευτέρα στην πλατφόρμα Change.org για να απαιτηθεί η αφαίρεση της επίσημης αφίσας για τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Σεβίλλη.

Ο Χαβιέρ Ναβάρο του συντηρητικού κόμματος Vox προσχώρησε στις φωνές της αποδοκιμασίας, λέγοντας ότι η αφίσα «προσπάθησε να προκαλέσει» και δεν προωθούσε τον στόχο «να ενθαρρύνει τους πιστούς να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Εβδομάδα στη Σεβίλλη» σε σχόλιά του στο X (πρώην Twitter)

Ο καλλιτέχνης είπε στην εφημερίδα ABC ότι η απεικόνιση του Χριστού, η οποία βασίστηκε σε μια εικόνα του γιου του, ήταν «ευγενική, κομψή και όμορφη» και δημιουργήθηκε με «βαθύ σεβασμό». «Για να δεις τη σεξουαλικότητα στην εικόνα μου για τον Χριστό, πρέπει να είσαι τρελός», είπε, επιμένοντας ότι δεν υπήρχε «τίποτα» στον πίνακα του που «δεν έχει ήδη αναπαρασταθεί σε έργα τέχνης που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πίσω». «Οι άνθρωποι που μίλησαν άσχημα για το έργο μου (…) χρειάζονται λίγη καλλιτεχνική κουλτούρα», είπε ειρωνικά ο 52χρονος καλλιτέχνης. Τα έργα του εκτίθενται σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

Ο Χουάν Εσπάντας, ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας στην περιοχή της νότιας Ανδαλουσίας, υπερασπίστηκε αμέσως το έργο τέχνης, καταγγέλλοντας τις «εκφράσεις μίσους» που είχε πυροδοτήσει και λέγοντας ότι συνδύαζε την «παράδοση και τον νεοτερισμό» της περιοχής.

Οι πομπές της Μεγάλης Εβδομάδας, που συμβολίζουν τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού, είναι πολύ σημαντικοί στη βαθιά καθολική Ισπανία, ιδίως στη Σεβίλλη, η οποία θεωρείται ευρέως ως το κέντρο των εν λόγω εορτασμών.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Avgi: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Γιατί δεν χιόνισε στην Αττική παρά τις προβλέψεις: Τι απαντά ο Μαρουσάκης – Το «Aegean lake effect»

Απίστευτο γλέντι για τα χιόνια που δεν ήρθαν ποτέ στην Αττική – «Παιδιά, μη γελάτε, δεν φαίνεται όλος ο ήλιος και έχει κρύο»

Πολυχρονόπουλος: Η πρώτη επίσημη απάντηση για τον «Άλλο άνθρωπο»- “Δεν υπάρχει τίποτα εναντίον μου”

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος