Ανταρκτική: Ξεκόλλησε μετά από τριάντα χρόνια το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο – Είναι όσο και η Αττική

Ιδιαίτερη ανησυχία από τους ειδικούς

iceberg

Νέα στοιχεία για το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, το A23a, έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν πως το πάχος του είναι έχει ξεπεράσει τα 280 μέτρα και αυτό σε συνδυασμό με την 3.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων έκτασή του, αντιστοιχεί σε έναν όγκο περίπου 1.100 κυβικών χιλιομέτρων και σε μια μάζα περίπου ένα τρισεκατομμύριο τόνους.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθός του αρκεί να αναφερθεί πως η έκτασή του είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Αττικής (3.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Το παγόβουνο – τέρας σχηματίστηκε στις ακτές της Ανταρκτικής το 1986 και άρχισε να κινείται ύστερα από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ταξίδι του έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο και τις επόμενες εβδομάδες θα δώσουν απαντήσεις για τη μελλοντική του πορεία μέσω του Νότιου Ωκεανού.

Οι μετρήσεις για τον A23a προέρχονται από τον δορυφόρο CryoSat-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. «Τέτοιου τύπου δορυφόροι μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε το πάχος του παγόβουνου από το διάστημα», δήλωσε στο BBC η Δρ. Αν Μπράακμαν Φόλγκμαν του Πανεπιστημίου Τρόμσο της Νορβηγίας,

pagoboyno

«Μέσω τηπαρατήρησης μπορούν να διαπιστώνουμε εάν το παγόβουνο λεπταίνει καθώς εκτίθεται σε θερμότερα νερά των ωκεανών. Σε συνδυασμό με τη γνώση του πυθμένα της θάλασσας γνωρίζουμε πότε το παγόβουνο θα παραμένει ακίνητο και πότε θα απελευθερώνεται», πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο μέρος του όγκου ενός παγόβουνου βρίσκεται κάτω από την ίσαλο γραμμή. Μετά τη δημιουργία του, το A23a κόλλησε σχεδόν αμέσως στον βυθό, λόγω της πολύ βαθιάς «καρίνας» που έχει (σχεδόν 350 μέτρων βάσει μετρήσεων του 2018), και επί της ουσίας έγινε ένα «νησί πάγου» για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Όμως με τα χρόνια, λόγω της τριβής με τον πυθμένα αλλά και των θερμότερων νερών, δημιουργήθηκαν ρωγμές και το μέγεθος της καρίνας περιορίστηκε. Έτσι σταδιακά το A23a απελευθερώθηκε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει μια σταθερή μείωση του πάχους του παγόβουνου κατά 2,5 μέτρα ετησίως, εξαιτίας των θερμοκρασιών του νερού στη Θάλασσα Γουέντελ.

Το A23a έχει φτάσει τώρα στην άκρη της Ανταρκτικής Χερσονήσου, όπου υπάρχει μια σύγκλιση διαφόρων ρευμάτων, ταχέως κινούμενων,  που στρέφονται δεξιόστροφα γύρω από την ήπειρο. Η αλληλεπίδρασης αυτών των ρευμάτων με τους ισχυρούς δυτικούς ανέμους που κυριαρχούν στην περιοχή θα καθορίσει την πορεία του παγόβουνου.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει μια διαδρομή που ονομάζεται «iceberg alley», με κατεύθυνση το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος της Νότιας Γεωργίας.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…