Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της φονικής επίθεσης στο Βερολίνο – Ποιόν αναζητούν οι Αρχές

Η αναζήτηση του ανθρώπου που οδήγησε το βράδυ της Δευτέρας το φορτηγό σε κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου σκοτώνοντας δώδεκα ανθρώπους συνεχίζεται.

585a5a5e1dc524624f8b4bc4

Οι έρευνες των γερμανικών Αρχών επικεντρώνονται, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, στα νοσοκομεία της γερμανικής πρωτεύουσας, αφού η Αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης είναι τραυματισμένος και έχει αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις οποίες μεταδίδει το Spiegel Online, η γερμανική αστυνομία αναζητεί έναν Τυνήσιο, μετά τον εντοπισμό εγγράφου ταυτότητας στο φορτηγό. Λίγο νωρίτερα, το γερμανικό κανάλι rbb είχε μεταδώσει ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν άλλο ύποπτο νωρίς το πρωί, όμως αργότερα τον άφησε ελεύθερο.

Οι έρευνες στο Βερολίνο εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες, κυρίως δε μετά την παραδοχή των Αρχών ότι ο μοναδικός ύποπτος που κρατείτο και τελικά αφέθηκε ελεύθερος δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της επίθεσης η Αστυνομία συνέλαβε έναν 23χρονο Πακιστανό, αιτούντα άσυλο, ο οποίος φερόταν να επέβαινε στο φορτηγό.

Οι Αρχές εκτιμούν πως ο δράστης της πλέον πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης των τελευταίων δεκαετιών, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος παραμένει ασύλληπτος, εγείροντας φόβους για νέα χτυπήματα.

Μάλιστα, ο δράστης πιστεύεται πως είναι οπλισμένος, καθώς το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του επαγγελματία οδηγού της νταλίκας -ενός Πολωνού που είχε παραλάβει φορτίο μετάλλου- δεν έχει ακόμα βρεθεί.

Οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν τις περίπου 200 μαρτυρίες πολιτών από τον τόπο της επίθεσης προσπαθώντας να ρίξει φως στην ταυτότητα των υπαίτιων.

Επικρίσεις υπάρχουν και για το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκαν εμπόδια γύρω από τις αγορές μετά την εμπειρία της Νίκαιας και παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα.

«Κανείς δεν θα ξεκουραστεί έως ότου ο δράστης ή οι δράστες συλληφθούν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Μεζιέρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η αιματοχυσία έχει και βαθιά πολιτική διάσταση, λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου, και ειδικά τη στιγμή που η αχίλλειος πτέρνα της καγκελάριου Μέρκελ φαντάζει να είναι η πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε πέρυσι στο προσφυγικό.

Σχεδόν 900.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνέρρευσαν στο γερμανικό έδαφος το 2015, ενώ μαζί με τις φετινές αφίξεις ο αριθμός ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Γερμανία έχει αδράξει την επίθεση ως απόδειξη ότι η πολιτική Μέρκελ έχει καταστήσει λιγότερο ασφαλή τη χώρα.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…