Ανοίγουν αύριο οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί-Πως θα λειτουργήσουν

Οι αίθουσες θα υποδέχονται έως 15 παιδιά, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου.  

βρεφονηπιακοί σταθμοί

Μετά από λουκέτο 83 ημερών λόγω κορονοϊού, από αύριο Δευτέρα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν, προσαρμοσμένοι στις έκτακτες ανάγκες που οι σημερινές συνθήκες απαιτούν.

Τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας έχουν δηλώσει την πλήρη ετοιμότητά τους για την κανονική λειτουργία των χώρων ώστε η επιστροφή των περίπου 90.000 νηπίων και βρεφών στους 1.600 δημοτικούς σταθμούς να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τα ίδια και για το προσωπικό.

Οι αίθουσες θα υποδέχονται έως 15 παιδιά, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου. Εάν ο αριθμός των παιδιών είναι πάνω από 15, τότε το τμήμα θα υποδιαιρείται σε δύο υποτμήματα και θα λειτουργούν εκ περιτροπής. Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή το ένα, Τρίτη- Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν τα παιδιά δεν υπερβαίνουν τα 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν και για τους ιδιωτικούς σταθμούς.

Στην περίπτωση της εκ περιτροπής λειτουργίας, για τις ημέρες που το υποτμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί τα τέκνα, δεν λειτουργεί, οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού.

Με μέριμνα των δήμων, όλες οι αίθουσες θα πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα αντισηπτικά και είδη καθαριότητας και όλες οι αίθουσες και οι χώροι υποδοχής να διατηρούνται σχολαστικά καθαροί.

Για τους γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αρκετοί δήμοι, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας, έχουν ανακοινώσει απαλλαγή από τα τροφεία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην προσέρχονται στις προσχολικές δομές παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ή νοσούν, ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε αυτές, ή νοσεί.

Γονείς ή κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή και πυρετό δεν θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά, ενώ συστήνεται η θερμομέτρηση και ο έλεγχος για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων των παιδιών, πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι. Εξυπακούεται ότι όταν εμφανιστούν ανάλογα συμπτώματα σε παιδιά, αυτά απαγορεύεται να προσέρχονται στο σταθμό. Επίσης, παιδί ή μέλος του προσωπικού που έχει έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 δεν θα προσέρχεται στο σταθμό για 10 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με τον ασθενή.

Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους χώρους του παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού παρά μόνο για το απαραίτητο προσωπικό και τα παιδιά, θα οποία θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού πριν την είσοδό τους και θα οδηγούνται στην αίθουσα.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει οι δραστηριότητες των τμημάτων να πραγματοποιούνται σε μία συγκεκριμένη αίθουσα για κάθε ομάδα παιδιών και με το ίδιο προσωπικό και να αποφεύγεται η ανάμιξη και αλληλεπίδραση παιδιών από διαφορετικά τμήματα/αίθουσες καθώς και η οργάνωση διατμηματικών εκδηλώσεων ή ομαδικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.

Προβλέπεται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή και με αντισηπτικό. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια.

Για όσους σταθμούς έχουν χώρους ύπνου και ξεκούρασης, προτείνεται η χρήση ατομικών κλινοσκεπασμάτων για κάθε παιδί και να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των κρεβατιών, τα οποία μπορούν να τοποθετούνται με διάταξη πόδια- κεφάλι, ώστε να απέχουν περισσότερο τα πρόσωπα των παιδιών.

Σχετικά με την προστατευτική μάσκα, προβλέπεται η προαιρετική χρήση της από το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό των σταθμών, ενώ είναι απαραίτητη κατά την ετοιμασία και επιμέλεια φαγητού καθώς και σε συνθήκες δυσκολίας τήρησης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ ενηλίκων (π.χ. γραφεία).

Αυτός είναι ο καλύτερος προορισμός για χαλάρωση και wellness σύμφωνα με τους ειδικούς

kentriki 2

Αυτός είναι ο καλύτερος προορισμός για χαλάρωση και wellness σύμφωνα με τους ειδικούς

Αν νιώθεις συνεχώς κουρασμένος, αυτός είναι ο ιδανικός προορισμός που προτείνουν οι ειδικοί για απόλυτη…

Οι Προτάσεις μας

Μητσοτάκης: Από τη Μαρίκα και τη Γιορτή της Μητέρας στις απάτητες παραλίες- Η ανάρτηση που τα «χωρεσε» όλα

6962394

Μητσοτάκης: Από τη Μαρίκα και τη Γιορτή της Μητέρας στις απάτητες παραλίες- Η ανάρτηση που τα «χωρεσε» όλα

Σε μια ανάρτηση ο πρωθυπουργός χώρεσε μνήμη, πένθος, χρέος, ενέργεια, γεωπολιτική και προστασία του περιβάλλοντος.…

Αήθης επίθεση Καιρίδη στην Νάντια Γιαννακοπούλου: «Θα κατεβάζετε το βλέμμα και θα ζητάτε συγγνώμη»

Screenshot 45

Αήθης επίθεση Καιρίδη στην Νάντια Γιαννακοπούλου: «Θα κατεβάζετε το βλέμμα και θα ζητάτε συγγνώμη»

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στον πληθωρισμό της χώρας.

Greek Mafia: Η δικογραφία-ντοκουμέντο για τη δολοφονία Καραϊβάζ βρέθηκε στο θωρακισμένο αυτοκίνητο του «Θαμνάκια»

karaiv

Greek Mafia: Η δικογραφία-ντοκουμέντο για τη δολοφονία Καραϊβάζ βρέθηκε στο θωρακισμένο αυτοκίνητο του «Θαμνάκια»

Συνδέεται το συμβόλαιο θανάτου του Μοσχούρη με τη δολοφονία Καραϊβάζ;

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νικόλαος Ζήσης: «Σήμερα τιμάμε και τις σιωπές – Τις μανούλες που ξυπνούν με μια απουσία μέσα στο σπίτι και κοιμούνται με ένα γιατί μέσα στην καρδιά»

Screenshot 49

Νικόλαος Ζήσης: «Σήμερα τιμάμε και τις σιωπές – Τις μανούλες που ξυπνούν με μια απουσία μέσα στο σπίτι και κοιμούνται με ένα γιατί μέσα στην καρδιά»

Σήμερα, στη Γιορτή της Μητέρας, δεν γιορτάζουν μόνο τα χαμόγελα και οι αγκαλιές.

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τον χανταϊό: «Δεν μπορεί να προκαλέσει πανδημία»

AP26126635628911 1

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τον χανταϊό: «Δεν μπορεί να προκαλέσει πανδημία»

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για γνωστό ιό εδώ και…