Newsroom

Newsroom

Ανοίγει τις πόρτες της η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με κεντρικό θέμα την Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Μαϊου, από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

5ae30b301dc52440548b45f3

Και πάλι με ρεκόρ συμμετοχής – 285 εκδότες Έλληνες και ξένοι, πλήθος εκδηλώσεων (σημαντική η παρουσίαση της πλατφόρμας προώθησης του βιβλίου μέσα από τα σόσιαλ μίντια, ενός νέου προγράμματος της έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης) δείχνουν τις απτές προσπάθειες διεύρυνησης της ΔΕΒΘ.

Κι όσο η σε βάθος συζήτηση για ζητήματα που επηρεάζουν την Δημοκρατία σε εποχή έξαρσης των εθνικισμών είναι βασικός πυλώνας της φετινής ΔΕΒΘ άλλο τόσο η επιλογή των διοργανωτών να τιμήσουν την γαλλική γλώσσα δείχνει το άνοιγμα στον «άλλον».

Σ’ αυτό το πνεύμα της διεύρυνησης των επαφών σε όλους όσοι υπηρετούν την υπόθεση του βιβλίου και την διάδοση της ανάγνωσης, πραγματοποιήθηκε η “αθηναϊκή” συνέντευξη Τύπου της ΔΕΒΘ στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μιλώντας για τους στρατηγικούς στόχους της Έκθεσης, ο διευθυντής της 15ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Πιμπλής αναφέρθηκε επίσης στην περίπλοκη αποστολή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην διοργάνωση της ΔΕΒΘ: « Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού(ΕΙΠ), του οποίου η κατεξοχήν αρμοδιότητα είναι η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό επωμίστηκε αρμοδιότητες που παλιότερα ανήκαν στο ΕΚΕΒΙ το οποίο ως γνωστόν, καταργήθηκε βίαια στο μέσον της μνημονιακής περιόδου. Παρόλα αυτά και με όλες τις δομικές του αδυναμίες το ΕΙΠ τα καταφέρνει, σιγά σιγά ορθοποδεί και προχωράει βήμα βήμα, με στρατηγική και με χρηστή διοίκηση. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θέλουμε να είναι κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής διάδοσης του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.δεν έχει βέβαια φτιαχτεί ακόμα ο φορέας του βιβλίου που θα σχεδιάζει κεντρικά την πολιτική αυτή, τον περιμένουμε, πιστεύουμε ότι πλησιάζει η ώρα που θα δημιουργηθεί ξανά».

Την δημιουργία ενός φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο την πολιτική βιβλίου ανήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού χαιρετίζοντας την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.«Έχουμε ήδη επεξεργαστεί το θέμα σε νομικό επίπεδο» είπε η υπουργός.«Ο σχεδιασμός μας είναι, φυσικά, το ΕΙΠ να συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητες του βιβλίου, μέχρι την ίδρυση και πλήρη θέση σε λειτουργία του νέου φορέα. Για τη στέγαση του νέου φορέα βιβλίου εξασφαλίσαμε ήδη ιδιόκτητο κτίριο του Υπ. Πολιτισμού στην Πλάκα, του οποίου την επισκευή αναλαμβάνει χορηγός ο οποίος θα μας το παραχωρήσει, αφού φιλοξενήσει ορισμένες δράσεις της Αθήνας-Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου σ’ αυτό». Επίσης η κ. Κονιόρδου δήλωσε ότι «τον Μάιο ολοκληρώνεται η μελέτη που εκπονείται για την αποτίμηση των επιπτώσεων από την κατάργησή της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου και αναφέρθηκε στην παράλληλη επεξεργασία ενός νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την Ενιαία Τιμή Βιβλίου».

Τη συνέντευξη Τύπου χαιρέτησε επίσης ο Γάλλος πρεσβευτής στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί επισημαίνοντας ότι «το αφιέρωμα στην γαλλοφωνία με 44 Γάλλους εκδότες και 31 συγγραφείς αποτυπώνει το ανοιχτό πνεύμα και την ανάγκη να υποστηρίξουμε στην εποχή μας την εκδοτική δραστηριότητα και διάδοση του βιβλίου, ένα διακύβευμα ταυτόχρονα δημοκρατικό και οικονομικό».

«Πέρασαμε κάποια ξύλινα χρόνια στην ΔΕΒΘ αλλά με την βοήθεια του δήμου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κρατήσαμε την έκθεση ζωντανή» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας χαιρετίζοντας «την πιο διεθνή Έκθεση όλων των εποχών. Φετος ανεβαίνουμε ένα επίπεδο» όπως χαρακτηριστικά είπε στην αθηναϊκή συνέντευξη Τύπου.

Την φετινή διοργάνωση, η οποία θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα 13, 15 και το περίπτερο 14 των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, χαιρέτησαν η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου, η οποία υπόγράμμισε τις στενές σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Γαλλία και εν προκειμένω με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Philippe Ray, αναφέρθηκε στις πλούσιες δράσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος της Γαλλοφωνίας, κάνοντας ειδική αναφορά και στους ελληνικής καταγωγής προσκεκλημένους συγγραφείς, αλλά και στη σχέση της Γαλλίας με την πόλη και την εβραϊκή κοινότητά της που ήταν ανέκαθεν γαλλόφωνη.

Η χρηματοδότηση της 15ης ΔΕΒΘ προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, επίσης από χορηγίες και με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://thessalonikibookfair.gr/

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…