Αναδρομικό αφιέρωμα στον Ταρκόφσκι στην Ταινιοθήκη

Από τις 12 έως και τις 18 Φεβρουαρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι με ολόκληρη…

andrei tarkovsky1

Από τις 12 έως και τις 18 Φεβρουαρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι με ολόκληρη τη φιλμογραφία του κορυφαίου δημιουργού, ο οποίος άλλαξε την κινηματογραφική εμπειρία σμιλεύοντας το χρόνο και διευρύνοντας την εικόνα με ταινίες-σύμβολα για την πίστη, την εξορία, τη μνήμη. Το έργο του Ταρκόφσκι είναι ανεξίτηλα επηρεασμένο από την παράδοση του σοβιετικού κινηματογράφου, και ιδιαίτερα των κορυφαίων εκφραστών του: Ρομ, Ντοβζένκο, Αϊζενστάιν. Συνθέτει, όμως, μια απολύτως προσωπική κινηματογραφική γραφή που κατατάσσει το δημιουργό ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών. Η μεταφυσική, η πολυσήμαντη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ζητήματα πίστης και θυσίας, το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαπότισαν τη φιλμογραφία του Αντρέι Ταρκόφσκι και καθόρισαν τη διαρκή και εναγώνια προσπάθειά του να συνθέσει την απόλυτη κινηματογραφική εικόνα, μαχόμενος την εξοντωτική ρωσική γραφειοκρατία.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει: 

Ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι: Επτά ταινίες μεγάλου μήκους του Αντρέι Ταρκόφσκι (κάποιες από αυτές για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ψηφιακές βερσιόν), μία από τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του, καθώς και το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ του Αντρέι Ταρκόφσκι (συν-σκηνοθεσία Τονίνο Γκουέρα) «Ο Χρόνος του Ταξιδιού» (Tempo di Viaggio) (1983),  το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του ρεπεράζ στην Ιταλία για την ταινία «Νοσταλγία» και προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Ντοκιμαντέρ για το έργο του Ταρκόφσκι: Μέσα από τρία ντοκιμαντέρ τριών τελείως διαφορετικών κινηματογραφιστών, του Chris Marker, του Michael Leszczylowski (μοντέρ στην ταινία «Η Θυσία») και του Ebbo Demant, θα δούμε το κινηματογραφικό σύμπαν του Ταρκόφσκι ειδικά την περίοδο που γύριζε την τελευταία ταινία του, τη «Θυσία», φωτίζοντας με διεισδυτική ματιά τα τελευταία χρόνια της ζωής του κορυφαίου δημιουργού. 

Καλεσμένος & εισηγήσεις: Στο πλαίσιο του αφιερώματος, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα υποδεχτεί κάποιον εκλεκτό καλεσμένο που θα ανακοινωθεί σύντομα. Επίσης, θα υπάρξουν εισηγήσεις σε όλες τις ταινίες του αφιερώματος από σκηνοθέτες, κριτικούς κινηματογράφου, συγγραφείς κ.ά. 

Έκθεση: Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος η Ταινιοθήκη θα φιλοξενήσει στο χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου και έκθεση εικαστικών με τίτλο «Εικόνα και Χρόνος. Εικόνες της Κρίσης» σε επιμέλεια Χριστίνας Ανδρουλιδάκη. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση θα περιλαμβάνει μια εγκατάσταση, video projections και φωτογραφίες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών:

12 Φεβρουαρίου: 21.00 «Ο Χρόνος του Ταξιδιού», Ντοκιμαντέρ, Ιταλία, 1983, Σενάριο – Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, T. Guerra

13 Φεβρουαρίου: 17.00 «Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο: η Εξορία και ο Θάνατος του Αντρέι Ταρκόφσκι», Ντοκιμαντέρ, Γερμανία, 1988, Σκηνοθεσία: E. Demant

19.15 «Νοσταλγία», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ – Ιταλία, 1983, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι, T. Guerra

21.30 «Η Θυσία», Μυθοπλασία, Σουηδία – Γαλλία, 1986, Σενάριο – Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι

14 Φεβρουαρίου: 17.00 «Σκηνοθεσία Αντρέι Ταρκόφσκι», Ντοκιμαντέρ, Σουηδία, 1988, Σκηνοθεσία – Σενάριο: M. Leszczylowski

19.00 «Ο Καθρέφτης», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1974, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι, Α. Μισάριν

21.00 «Σολάρις», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1971, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι, Φ. Γκορενστάιν (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ)

15 Φεβρουαρίου: 17.30 «Ο Χρόνος του Ταξιδιού», Ντοκιμαντέρ, Ιταλία, 1983, Σενάριο – Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, T. Guerra

18.45 «Αντρέι Ρουμπλιόφ», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1966, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι,  Α. Κοντσαλόφσκι 

22.15 «Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1962, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο:  Β. Μπογκομόλοφ, Μ. Παπάβα (βασισμένο στο διήγημα Ιβάν του Β. Μπογκομόλοφ)

16 Φεβρουαρίου: 17.30 «Σολάρις», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1971, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι, Φ. Γκορενστάιν (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ)

20.30 «Αντρέι Ρουμπλιόφ», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1966, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι,  Α. Κοντσαλόφσκι 

17 Φεβρουαρίου: 18.00 «Μια Ημέρα του Αντρέι Αρσένεβιτς», Ντοκιμαντέρ, Γαλλία 2000, Σκηνοθεσία: Chris Marker

19.15 «Τα Παιδικά Χρόνια του Ιβάν», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1962, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο:  Β. Μπογκομόλοφ, Μ. Παπάβα (βασισμένο στο διήγημα Ιβάν του Β. Μπογκομόλοφ)

21.00 «Στάλκερ», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1979, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο: Α. & Μ. Στρουγκάτσκι (βασισμένο στο μυθιστόρημα «Πικνίκ Δίπλα στο Δρόμο»)

18 Φεβρουαρίου: 18.00 «Το Βιολί και ο Οδοστρωτήρας», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1960, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι, Α. Κοντσαλόφσκι, Σ. Μπαχμετιέβα

19.00 «Ο Καθρέφτης», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1974, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο: Α. Ταρκόφσκι, Α. Μισάριν

21.00 «Στάλκερ», Μυθοπλασία, ΕΣΣΔ, 1979, Σκηνοθεσία: Α. Ταρκόφσκι, Σενάριο: Α. & Μ. Στρουγκάτσκι (βασισμένο στο μυθιστόρημα «Πικνίκ Δίπλα στο Δρόμο»)

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48

Τιμές εισιτηρίων

Τιμή εισόδου €5 ανά προβολή.
Κάρτα διαρκείας για όλο το αφιέρωμα: €25
Κάρτα διαρκείας μειωμένη* για όλο το αφιέρωμα: €15
(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους – καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)

Παναγιώτης Φρούντζος, Κωνσταντίνος Καϊμάκης

 

 

 

  

 

 

 

 

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

418772443 18022281412941275 8315185596764891479 n

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

«Μέσα από αυτή τη διαδρομή έμαθα να έχω εμπιστοσύνη στο παιδί μου. Ότι μπορεί να…

Άδωνις: Αδιανόητη επίθεση σε εργαζόμενους που τον αποδοκίμαζαν – «Ανθρωπάκια, ελάτε αν έχετε τα κότσια» (video)

Άδωνις

Άδωνις: Αδιανόητη επίθεση σε εργαζόμενους που τον αποδοκίμαζαν – «Ανθρωπάκια, ελάτε αν έχετε τα κότσια» (video)

«Δεν σας φοβόμαστε καθόλου, είστε μία χούφτα, δεν εκπροσωπείτε κανέναν», φώναζε στους υγειονομικούς ο μαινόμενος…

Είναι προϊόν φωτομοντάζ; Νέος σάλος με το πρώτο επίσημο πορτραίτο του πριγκιπικού ζεύγους της Δανίας

dania prigkipes

Είναι προϊόν φωτομοντάζ; Νέος σάλος με το πρώτο επίσημο πορτραίτο του πριγκιπικού ζεύγους της Δανίας

Συγκεκριμένα, πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων σχολίασαν εντόνως ότι το πορτραίτο είναι προϊόν είτε φωτομοντάζ,…