Newsroom

Newsroom

Άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος που απαξιώνει τα τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για προκλητική απαξίωση των δικαιωμάτων των σπουδαστών σε σχολές παραστατικών τεχνών.

καλλιτεχνες

Την άμεση ανάκληση του π.δ. 85/2022 που εξισώνει το πτυχίο των σπουδαστριών – ων του Εθνικού Θεάτρου με τα απολυτήρια λυκείου, ζητούν με ερώτησή τους οι τομεάρχες πολιτισμού, εσωτερικών και παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Ζαχαριάδης Κώστας, Σκουρολιάκος Πάνος και Φίλης Νίκος.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για προκλητική απαξίωση των δικαιωμάτων των σπουδαστών σε σχολές παραστατικών τεχνών.

 

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Η εκμηδένιση της αξίας των καλλιτεχνικών σπουδών που επιχειρεί με προεδρικό διάταγμα (85/2022 – ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αυτή η κυβέρνηση, είναι πέρα από κάθε λογική . Ένα προεδρικό διάταγμα που οδηγεί στην άμεση υποβάθμιση σπουδών των καλλιτεχνών και των τεχνικών που εργάζονται στον πολιτισμό, σύμφωνα με το οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει σε όλη την διάρκεια της θητείας και με πολλούς τρόπους την αδιαφορία της για ό,τι αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό. Το να ακυρώνει όμως εξαντλητικές και εξειδικευμένες σπουδές, να υποβαθμίζει ιστορικές σχολές τέχνης και να υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα είναι ντροπή για αυτή τη χώρα.

Για τους λόγους αυτούς με πρωτοβουλία των τομεαρχών Πολιτισμού, Εσωτερικών και Παιδείας, κατατέθηκε ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού ζητώντας την άμεση ανάκληση του π. δ. 85/2022 που βάζει «ταφόπλακα» στα δικαιώματα των απόφοιτων των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου και απαξιώνει προκλητικά τις σχολές παραστατικών τεχνών.

Η υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Εσωτερικών οφείλουν να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να αποκαταστήσουν την αδικία και τον επαγγελματικό αποκλεισμό σε βάρος των σπουδαστών των σχολών παραστατικών τεχνών, χωρίς άλλες υπεκφυγές και αιφνιδιαστικές μεθοδεύσεις.

Η υπουργός Πολιτισμού, εκ του θεσμικού της ρόλου υποχρεούται να ενημερώσει αν γνώριζε την σχεδιαζόμενη προκλητική και απαξιωτική ενέργεια και να προστατεύσει με κάθε μέσο τις ιστορικές σχολές, που τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η αντιθεσμική και πρόδηλα αντικοινοβουλευτική ενέργεια, έκδοσης π.δ. που καταλύει δικαιώματα και αποκλείει εκατοντάδες υποψήφιους από ισότιμες εργασιακές ευκαιρίες, εξυπηρετεί μόνο τα μικροπολιτικά συμφέροντα της Ν.Δ. και θα καταπέσει με κάθε νόμιμο μέσο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται να αποκαταστήσει κάθε αδικία και αποκλεισμό, να προστατεύσει τους ανθρώπους του πολιτισμού, που πλήττονται βάναυσα από την αυταρχική κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Ο ΣΎΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για διαβάθμιση των πτυχίων όλων των καλλιτεχνικών σχολών, και ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών 4 ους φοίτησης.

Το κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών

-Παιδείας και Θρησκευμάτων

-Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Άμεση ανάκληση του π.δ.85/2022 και της προκλητικής απαξίωσης των δικαιωμάτων των σπουδαστών σε σχολές παραστατικών τεχνών

Με εντελώς αυθαίρετο και πραξικοπηματικό τρόπο η κυβέρνηση μεθόδευσε μέσω της έκδοσης προεδρικού διατάγματος (85/2022 – ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) την πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, εξισώνοντας τους απόφοιτους των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου με απόφοιτους λυκείου(κατηγορία ΔΕ εργαζομένων).

Πρόκειται για μια προκλητική ενέργεια, η οποία οδηγεί σε: πλήρη αποδυνάμωση και μαρασμό των σχολών παραστατικών τεχνών, αποστέρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και προοπτικών των αποφοίτων των συγκεκριμένων σχολών, εργασιακή αβεβαιότητα και επισφάλεια και βαθιά ηθική και θεσμική απαξίωση χιλιάδων σπουδαστών, των οποίων η εξειδικευμένη φοίτηση με ένα υπερεντατικό και εξαντλητικό πρόγραμμα σε μια ανώτερη σχολή δεν θα έχει καμία επαγγελματική αναγνώριση.

Με παρέμβασή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Αν πας στα πριμοδοτούμενα από την κυρία Κεραμέως κολέγια, θεωρείσαι ισότιμος των φοιτητών των πανεπιστημίων. Αν φοιτήσεις τρία χρόνια σε δραματική σχολή και συναντήσεις την Τέχνη, θεωρείσαι ότι δε σπούδασες. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει… Τίποτα».

Επειδή, πρόκειται για μια πρόδηλα αντιθεσμική, αντισυνταγματική ενέργεια, η οποία στερείται νομιμοποίησης, καθώς δεν τέθηκε σε ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ βρίσκεται σε προφανή αντίθεση με το ενωσιακό νομικό πλαίσιο.

Επειδή, το συγκεκριμένο π.δ. παραβιάζει κατάφωρα τις διατάξεις του ν. 1158/1981 «Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως» και έρχεται σε σύγκρουση με το π.δ. 370/83 ”Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, με βάση το οποίο «η καλλιτεχνική εκπαίδευση ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης».

Επειδή, το π.δ. 85/2022 ανατρέπει ριζικά το καθεστώς αναγνώρισης που ισχύει εδώ και δεκαετίες και ανοίγει κερκόπορτες για την πλήρη απαξίωση των σχολών παραστατικών τεχνών και των σπουδαστών τους.

Επειδή, είναι αναγκαία η άμεση επίλυση του ζητήματος της διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών, με τρόπο που προάγει και διαφυλάσσει την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Επειδή, το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει με περισσή ευκολία την ισοτιμία πτυχίων ιδιωτικών σχολών με εκείνα των δημόσιων πανεπιστήμιων, αλλά με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία απαξιώνει το κύρος και την ιστορία δημόσιων σχολών.

Επειδή, η μη αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών συνιστά κατάφωρα άδικη και άνιση μεταχείριση σε βάρος απόφοιτων ανώτερων σχολών και αποκλεισμό τους από εργασιακά δικαιώματα και ευκαιρίες.

Επειδή, πρόκειται για βαθιά πράξη απαξίωσης της πιο ζωντανής πηγής, των σχολών από τις οποίες αποφοιτούν οι μελλοντικοί άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να ανακαλέσετε άμεσα το π. δ. 85/2022 που βάζει «ταφόπλακα» στα δικαιώματα των απόφοιτων των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου και απαξιώνει προκλητικά τις σχολές παραστατικών τεχνών;

Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τα δικαιώματα των αποφοίτων των σχολών παραστατικών τεχνών και να μην προκαλείται αποκλεισμός τους από εργασιακές προοπτικές;

Για ποιον λόγο δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση και καμία ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και σχολών, αλλά η μεθόδευση έγινε με απόλυτα αιφνιδιαστικό τρόπο παρακάμπτοντας κάθε θεσμική και κοινοβουλευτική διαδικασία;

Ήταν ενήμερο το Υπουργείο Πολιτισμού για την σχεδιαζόμενη υποβάθμιση και την μη αναγνώριση δικαιωμάτων στους αποφοίτους ιστορικών (και όχι μόνο) σχολών παραστατικών τεχνών; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες προέβη για την αποτροπή τη απαξιωτικής αυτής ενέργειας;

Η ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Ζαχαριάδης Κώστας

Σκουρολιάκος Πάνος

Φίλης Νίκος

Αποκτήστε συνδρομή στην έντυπη Αυγή

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ