Newsroom

Newsroom

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πτώχευση της Silicon Valley Bank

Πανικό έχει προκαλέσει στις αγορές η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley, με τους αναλυτές να φοβούνται μία κρίση παρόμοια εκείνη πριν από σχεδόν 15 χρόνια, που προκάλεσε η Lehman Brothers.

svb 1100x733 1

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο οίκος Moody’s Investors Service Inc προειδοποίησε την SVB Financial Group, μητρική εταιρία της τράπεζας Silicon Valley Bank, για τις ανησυχητικές εξελίξεις, καθώς ο οίκος χρηματοπιστωτικών αξιολογήσεων προετοιμάζονταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της τράπεζας.

Το τηλεφώνημα, το οποίο περιέγραψαν δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση της κατάστασης, ενεργοποίησε τη διαδικασία για τη χθεσινή θεαματική κατάρρευση της τράπεζας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση, από την οικονομική κρίση του 2008.

Η χθεσινή οικονομική κατάρρευση της τράπεζας SVB προκάλεσε νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, επιφέροντας πλήγμα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους, για το ενδεχόμενο έκθεσης σε κίνδυνο των αδυναμιών του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, από την πολιτική υψηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, που ακολουθεί η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Διεθνή ανησυχία-Πόσο επηρεάζει άλλες τράπεζες

Η ανησυχία που υπάρχει είναι ότι ιδίως οι μικρότερες τράπεζες υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα με τη Silicon Valley Bank. Τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν χάσει σημαντική αξία εν όψει της απότομης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο ανεξάρτητος αναλυτής Κρίστοφερ Γουάλεν υποθέτει, ως εκ τούτου, ότι ένας αριθμός μικρότερων ιδρυμάτων θα πρέπει επίσης να επιδιώξει αυξήσεις κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, πολλοί επιχειρηματίες τρέχουν να πάρουν δάνεια για να πληρώσουν τη μισθοδοσία επειδή τα χρήματά τους είναι παγωμένα στην τράπεζα. Οι επενδυτές αναζητούν συμβουλές για το πώς θα αντιδράσουν και κάνουν κλήσεις έκτακτης ανάγκης στις αρμόδιες αρχές. Ουρές σχηματίζονται έξω από τα υποκαταστήματα της τράπεζας.

Η έκρηξη ταρακούνησε την νεοφυή επιχειρηματικότητα, που ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της οικονομικής επιβράδυνσης το 2022, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των start-up επιχειρήσεων να συρρικνώνεται, οδηγώντας σε μαζικές απολύσεις σε πολλές νέες εταιρείες και περικοπές δαπανών. Οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν 31% το 2022, πέφτοντας στα 238 δισ. δολάρια.

Η Silicon Valley Bank είχε ως πελάτες περισσότερα από 2.500 κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital firms) και διαχειριζόταν τα χρήματα πολλών στελεχών στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ και ήταν σταθερός χορηγός τεχνολογικών συνεδρίων, πάρτι, δείπνων και μέσων ενημέρωσης της Silicon Valley.

 

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Χαριτσης 5

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Στις διεθνείς και τις εσωτερικές εξελίξεις αναφέρεται ο Αλέξης Χαρίτσης, στο κυριακάτικο σημείωμά του στο…

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

joebiden

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

τραμπα αποπειρα

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

Ο Κομπερατόρε είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως αρχηγός των εθελοντών πυροσβεστών της κοινότητας Μπάφαλο, σύμφωνα με…

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

6255833

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

Από το ανακαινισμένο κελί της VIP, σε θάλαμο μαζί με δεκαπέντε άτομα και «τούρκικη» τουαλέτα,…