Newsroom

Newsroom

Αλλάζει για πάντα το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα

Την Δευτέρα ψηφίζεται το Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα και μέσα σε αυτές την 2η Ευκαιρία σε όσους πτώχευσαν χωρίς δόλο. Μια αλλαγή που θα προωθήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα πολλές θέσεις ψηλότερα. Μια αλλαγή που θα έχει εξαιρετικά ευεργετικές συνέπειες στην Ελληνική Κοινωνία και Οικονομία. Μια αλλαγή που δεν γίνεται κατανοητή εύκολα από αυτούς που δεν «ευτύχησαν» να πέσουν έξω επιχειρηματικά και να υποστούν τις σχετικές συνέπειες.

580de1181dc524fd1e8b477d

του Γιώργου Φλωρά

Όλα αυτά θα γίνουν, με την προϋπόθεση ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής θα αλλάξει συγκεκριμένες λεπτομέρειες του Σχεδίου Νόμου, όπως ζητάνε έντονα πολλές φωνές, και από τους Φορείς της Αγοράς (όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών) και από τα κόμματα της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ).

Ας δούμε τι ορίζει συνοπτικά το νέο, επαναστατικό για τα ελληνικά δεδομένα, νομοθέτημα.

1. Δυο χρόνια μετά την δημοσίευση της απόφασης του Δικαστηρίου για την πτώχευση μιας επιχείρησης (ή και νωρίτερα αν παύσει η πτώχευση νωρίτερα), ο Οφειλέτης καταθέτει αίτηση απαλλαγής του από τα χρέη της πτωχευτικής περιουσίας

2. Για να γίνει δεκτή η αίτηση, προϋπόθεση είναι η κήρυξη του Οφειλέτη ως Συγγνωστού. Τα κριτήρια κήρυξης ως συγγνωστού ενός Οφειλέτη είναι η επίδειξη καλής πίστης κατά την κήρυξη της πτώχευσης και κατά τη διάρκειά της, η συνεργασία του με τα όργανα της πτώχευσης και η απουσία δόλου που οδήγησε στην πτώχευση.

3. Το Δικαστήριο, σε διάστημα 60 ημερών από την συζήτηση της αίτησης, αποφασίζει ταυτόχρονα για το αν ο Οφειλέτης είναι συγγνωστός και για το ποσό των οφειλών από το οποίο απαλλάσσεται.

4. Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις πτωχεύσεων

Με τον νέο Νόμο η Ελλάδα (εφόσον αλλάξει πριν ψηφιστεί σε δυο βασικά σημεία) προσαρμόζεται πλήρως με τα νομικά συστήματα σύγχρονων Οικονομιών.

Αυτός που ξεκινάει μια επιχείρηση θα γνωρίζει εξαρχής ότι αν κάνει ότι μπορεί και πέσει έξω, δεν έρχεται και το τέλος του κόσμου. Αν δεν προκάλεσε με δόλο την πτώχευση της επιχείρησης, δυο χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης, μπορεί και πάλι να μπει στην παραγωγική διαδικασία, καθαρός από υποχρεώσεις του παρελθόντος. Οι επιχειρηματίες, γνωρίζοντας ότι η πτώχευση δεν θα αποτελεί καταδίκη για αυτούς που πέφτουν έξω, θα αλλάξουν οικονομική συμπεριφορά και θα είναι εξαιρετικά προσεκτικότεροι στις συναλλαγές τους, ιδίως όταν δίνουν πίστωση. Τα φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος που όποιος ήθελε να μπει στην αγορά μοίραζε πιστώσεις και έπαιρνε επιταγές, ακόμα και από «πεθαμένους», θα τελειώσουν (έχουν ήδη περιοριστεί φυσικά).

Από την άλλη, η νομοθέτηση της 2ης Ευκαιρίας θα δώσει και πάλι ελπίδα σε χιλιάδες κατεστραμμένους της κρίσης. Ανθρώπους που οδηγήθηκαν σε αποτυχία, αφού δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την κατάρρευση της Οικονομίας και σήμερα ζουν απελπισμένοι στο περιθώριο, κυνηγημένοι από θεούς και δαίμονες.

Σε μια χώρα με νοοτροπία εξαιρετικά εχθρική για την επιχειρηματικότητα, ο νέος Νόμος προκαλεί και γκρίνιες. Ιδίως από αυτούς που δεν βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση και πιστεύουν ότι αυτός που απέτυχε σε μια επιχειρηματική προσπάθεια θα πρέπει να μείνει για πάντα στο περιθώριο. Είναι και αυτοί μερίδιο της αποτυχίας της χώρας καθώς η λογική αυτή χαρακτηρίζεται διεθνώς ως άκρως ξεπερασμένη και αναχρονιστική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που επιτυχημένες Οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο κλπ προσφέρουν την 2η Ευκαιρία στους έντιμους πτωχεύσαντες εδώ και πολλά χρόνια. Στην Αγγλία σε 100.000 πτωχεύσεις σε 5 χρόνια, δόλιες ήταν μόνο το 6%, η 2η Ευκαιρία δίνεται εντός 12 μηνών από την πτώχευση. Αυτοί προφανώς δεν είναι κουτόφραγκοι, κάτι ξέρουν παραπάνω.

Όπως προανέφερα προϋπόθεση για να δοθεί πραγματικά 2η Ευκαιρία είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης να δεχτεί, έως την Δευτέρα, να αλλάξει δυο σημαντικά σημεία της πρότασής του (πρόταση Παρασκευόπουλου ουσιαστικά).

Να ισχύει η νέα νομοθεσία για όλους τους επιχειρηματίες, ανεξαρτήτου νομικής μορφής της επιχείρησης (έως σήμερα, ως έχει, αποκλείει τους ιδιοκτήτες ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) και να αποσυρθεί η διάταξη περί πλήρους εξαίρεσης από την απαλλαγή των οφειλών για τα χρέη που οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια (αφήνοντας το Δικαστήριο να αποφασίσει για αυτό).

Έχοντας μεγάλη ενασχόληση με το συγκεκριμένο ζήτημα, θα ήθελα να πω ότι το παρασκήνιο στο παρόν νομοθέτημα είναι τεράστιο. Οι δανειστές επέμεναν να γίνει Νόμος του Κράτους από το 2014. Η τότε πολιτική ηγεσία αρνήθηκε σθεναρά. Έγινε Νόμος το καλοκαίρι του 2015, όχι όμως έτοιμος για εφαρμογή. Μεσολάβησε πολύς χρόνος ώστε να φτάσουμε στο δεν πάει άλλο. Καθυστέρηση αδικαιολόγητη από την κρισιμότητα της κατάστασης. Όμως τα συμφέροντα που θίγονται είναι πολλά, πάρα πολλά και ισχυρά.

Το ερώτημα για την Κυβέρνηση είναι ένα. Θέλει να δώσει πραγματική 2η Ευκαιρία, χωρίς κανένα εμπόδιο, σε όσους επιχείρησαν και έπεσαν έξω χωρίς δόλο;

Θέλει με αυτήν την διαδικασία να επανενταχτούν αμέσως στην παραγωγική διαδικασία δεκάδες χιλιάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας, έσοδα για το Δημόσιο και τα Ταμεία, προσφέροντας ανάταση ψυχολογική για τεράστιο αριθμό Ελλήνων που έχουν καταρρακωθεί και άμεση διακοπή από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων της παραβατικής συμπεριφοράς στην οποία οδηγούνται εξ ανάγκης (αφού έχουν πτωχεύσει πρακτικά αλλά δεν πτωχεύουν επίσημα από την έλλειψη πλαισίου παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας);

Αν το θέλει μπορεί. Την Δευτέρα το βράδυ θα το διαπιστώσουμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…