Ήδη δύο από τις ενώσεις εξετάζονται από ανεξάρτητους οργανισμούς. Οπως ο κ. Nutt δήλωσε στην Independent: «Θα έχουμε την ευχαρίστηση που μας προσφέρει το αλκοόλ, χωρίς τις αρνητικές του επιπτώσεις και χωρίς κινδύνους για την καρδιά και το συκώτι μας. Το πρώτο είναι σχετικά άγευστο, ενώ το δεύτερο έχει πικρή γεύση, παρόμοια με τζιν».
Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2012, σχεδόν 3.3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες συνθετικές ενώσεις είναι 100 φορές πιο ασφαλείς.