Newsroom

Newsroom

Αλεξάνδρα Μπελεγράτη στο koutipandoras.gr: "Ένα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης"

H συγγραφέας και σεναριογράφος Αλεξάνδρα Μπελεγράτη μιλάει στο koutipandoras.gr για το βιβλίο της Έξω από το Σώμα, ένα έργο για τα καθημερινά αλλά και μεγάλα προβλήματα ενός ζευγαριού στην προσπάθειά του να αποκτήσει παιδί με τη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

570d280d1dc524a9748b47b3

Με αυτή την αφορμή, συζητήσαμε για τη δημιουργικότητα στην Ελλάδα της κρίσης, τα προβλήματα στις σύγχρονες σχέσεις, τη δύναμη του ανθρώπου να αντέχει και να βρίσκει τον δρόμο του ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Γιατί διαλέξατε το θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης για το βιβλίο σας;

Ένας συγγραφέας ή οποιοσδήποτε δημιουργός επί της ουσίας επιλέγεται από τα θέματα του. Αυτό που τον καίει, που τον ταράζει, που τον πονάει, που ποθεί, που του λείπει, για αυτό που θέλει να εξοστρακίσει από το σύστημα του, για αυτό θέλει να γράψει. Έγραψα για την προσπάθεια ενός ζευγαριού που θέλει να αποκτήσει παιδί , καθώς κάποια περίοδο στη ζωή μου είχα να διαχειριστώ ανάλογη κατάσταση.

-Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες σας;

Το έργο αφηγείται τη διαχρονικότητα και το πανανθρώπινο της ρευστότητας των σχέσεων: Τη διάλυση και την ένωση δύο ανθρώπων κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Αλλά έχει και στοιχεία ανακούφισης. Δίνεται ελπίδα. Πίστη στον άνθρωπο και στη δύναμή του να αντέχει και να δημιουργεί καλό από το νεκρό και το διαλυμένο.

Μέσα στον πόνο και την αγωνία του ζευγαριού να αποκτήσει ένα παιδί, βλέπουμε και τον αγώνα των δυο να συνεχίσουν να είναι μαζί. Γιατί ακόμα νιώθουν ο ένας για τον άλλο. Μήνυμα… Δεν ξέρω αν είναι μήνυμα, σίγουρα είναι η πεποίθηση ότι αν κάτι μιλάει στη δική μας εσωτερική αλήθεια, μένει στη ζωή μας, άσχετα με το τι συμβαίνει μέσα μας ή γύρω μας.

-Πιστεύετε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που αγγίζει αρκετά ζευγάρια στη σύγχρονη εποχή;

Ζούμε σε μια περίεργη εποχή μεγάλων αντιφάσεων: Από τη μια, ο ανεξέλεγκτος υπερπληθυσμός του πλανήτη και από την άλλη, στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, το να αποκτήσει ένα ζευγάρι παιδί είναι πολλές φορές, σοβαρό θέμα.

Φανταστείτε, ένα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης. Το ποσοστό είναι τεράστιο! Σε παγκόσμιο επίπεδο μεταφράζεται σε 80 εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα υπογονιμότητας! Το πρόβλημα αυτό έχει τελικά δημογραφικές επιπτώσεις, όπως συρρίκνωση του πληθυσμού, με ισχυρό κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο.Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης (με την απόλυτη έλλειψης κοινωνικής κάλυψης των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας), λένε, ότι σε λίγες δεκαετίες θα είναι, ένα κράτος γερόντων.

-Πείτε μας μία φράση από το βιβλίο σας που είναι σημαντική για εσάς.

Κάπου λέει ο Μιχάλης «Αυτά που ζήσαμε μας έχουν δέσει. Τα δύσκολα, τα εύκολα, τα επώδυνα. Όσα διαλύουν τους άλλους, εμάς μας ενώνουν.» Η δύναμη της αλήθειας της αγάπης, το «θέλω να είμαστε μαζί» και των δύο, αυτός ο φωτεινός πυρήνας που δημιουργείται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, άσχετα από τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Για μένα είναι η ποιο σημαντική φράση στο βιβλίο.

-Πιστεύετε ότι υπάρχει δημιουργικότητα στην Ελλάδα της κρίσης; Παράγεται συγγραφικό έργο;

Το οξύμωρο της μακρόχρονης και εξαντλητικής σε πολλά επίπεδα για όλους μας, κρίσης στην Ελλάδα, είναι η κατακόρυφη άνθιση της εσωτερικής αναζήτησης πολλών ανθρώπων, μέσω της δημιουργίας. Η Ελλάδα της κρίσης είναι φυτώριο δημιουργικότητας είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Πολλοί άνθρωποι, κάθε ηλικίας, μέσω της δημιουργίας και της έκφρασης της τέχνης προσπαθούν να ισορροπήσουν τις καθημερινά ασταθείς και τρομακτικές καταστάσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, χτίζοντας δικούς τους ατομικούς παραδείσους, μικρούς κήπους που ποτίζουν καθημερινά φτιάχνοντας εικόνες, δημιουργώντας νέους κόσμους. Έχω συναντήσει μέσω των σεμιναρίων σεναρίου και δημιουργικής γραφής που κάνω ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο της γραφής που όχι απλά εκφράζουν, αλλά πια δημιουργούν εξαιρετικά κείμενα κάθε λογής. Ναι, με πολύ δισταγμό, με μετριοπάθεια και ‘μαζεμένες’ κινήσεις σε σχέση με το παρελθόν, θα έλεγα, παράγεται συγγραφικό έργο.

-Τι θα θέλατε να αλλάξει οπωσδήποτε στον χώρο του πολιτισμού;

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η υποτίμηση του πολιτισμού στη ζωή μας. Θα ήθελα να αλλάξει η νοοτροπία μας στην αντιμετώπιση του πολιτισμού και της τέχνης. Η τέχνη, η δημιουργία δεν είναι χόμπι, δεν είναι πολυτέλεια, όμως έτσι την αντιμετωπίζαμε και την αντιμετωπίζουμε. Η τέχνη εξυψώνει τα ήθη, τα συναισθήματα, ανοίγει τα μάτια της ψυχής μας, μας παρηγορεί σε περιόδους μεγάλου πόνου και δυστυχίας, όπως η σημερινή περίοδος που διανύουμε. Πια πρέπει να αντιμετωπίζουμε την τέχνη ως εξαγώγιμο προϊόν, ως προϊόν που έχει τη δυναμική να εξυψώσει τη χώρα μας εντός και εκτός των τειχών. Έχουμε δυνατούς δημιουργούς σε πολλούς τομείς, απόλυτα ανταγωνιστικούς με συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Καιρός να σταματήσουμε να φοβόμαστε να εκφράσουμε τη δυναμική που υπάρχει μέσα μας και να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς (πολεμώντας φυσικά με όλες τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που συναντά ένας δημιουργός στην Ελλάδα του σήμερα) εμπνεόμενοι από την κληρονομιά μας (όχι σαν κλισέ) από το τώρα μας, απευθυνόμενοι σε παγκόσμιο κοινό, εκφράζοντας πανανθρώπινες αξίες.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Δεν ξέρω αν μπορώ να πω τα μελλοντικά σχέδια μου, καθώς δεν ελέγχουμε και πολλά πράγματα επί της ουσίας. Μπορώ να πω ότι τώρα βρίσκομαι στη διαδικασία γραφής ενός νέου βιβλίου πάνω στη δημιουργική διαδικασία. Παράλληλα, προχωρούν διάφορα σενάρια που έχω γράψει σε συνεργασίες που έχουν γίνει, εντός και εκτός χώρας. Πάντα με τον ρεαλισμό της εσωτερικής και παγκόσμιας δυσκολίας της εποχής και των καταστάσεων εν γένει.      

Οι εκδόσεις IASON BOOKS παρουσιάζουν το θεατρικό έργο «Έξω από το σώμα» της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη, την Τρίτη 19 Απριλίου στις 18:30 στο Πόλις Art Cafe. Αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί, Λένα Παπαληγούρα και Γιώργος Κοψιδάς.