Αλαλούμ στην κυβέρνηση με τις ελλείψεις φαρμάκων

Σε ακόμα μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας επιδίδεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων

Τη στιγμή που έχουν παρατηρηθεί σοβαρές ελλείψεις πολύ γνωστών και ευρέως διαδεδομένων φαρμάκων, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να πείσει πως «δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου, αδειάζοντας τον υπουργό Υγείας , όπου τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, δήλωνε ότι «γεγονός είναι το εξής: Λείπουν περίπου 150 φάρμακα, τα οποία αφορούν διάφορες κατηγορίες ασθενών πολλές φορές παιδιά».

Ειδικότερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα δήλωνε ότι «αυτή τη στιγμή οι πρώτες ύλες παράγονται εκεί κάτω στην Ανατολική Ασία. Συνεπώς, έχουμε πρόβλημα παγκόσμιο έλλειψης φαρμάκων. Αυτό αντανακλάται και εδώ. Έχουμε μια διαρκή παρουσία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας». Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας έχει εξαγγείλει ειδική επιτροπή για τις ελλείψεις φαρμάκων και ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ώστε να παρακολουθείται η πορεία στα φάρμακα και να γνωρίζουν οι ασθενείς ποια λείπουν και ποια όχι

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική περίοδο που αναμένεται έξαρση ιώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση ζήτησης σε φάρμακα, με την κυβέρνηση να μην ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει με τις ελλείψεις των φαρμάκων

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως».

Ο Γιάννης Αγγελάκας για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με την Όλια Λαζαρίδου στη «Nέκυια»

Ο Γιάννης Αγγελάκας για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με την Όλια Λαζαρίδου στη «Nέκυια»

«Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσσειας» δηλώνει ο Γιάννης Αγγελάκας και έρχεται, για πρώτη φορά,…